Contact

Rood staan en lening aanvragen

Kun je een lening aanvragen als je rood staat?

Als je rood staat op je betaalrekening, kun je vaak gewoon een lening aanvragen bij een bank of kredietverstrekker. Wel kun je waarschijnlijk minder geld lenen, omdat openstaande schulden invloed hebben op je maximale leenbedrag. In dit artikel lees je hoe een lening aanvragen als je rood staat werkt. Ook geven we je enkele handige tips, zodat je zeker weet dat je overal aan hebt gedacht.

Lening aanvragen als je rood staat, kan dat?

Rood staan is een manier van geld lenen waarbij je tijdelijk meer geld opneemt dan er op je betaalrekening staat. Je spreekt van tevoren met de bank af of je rood kunt staan op je betaalrekening. Vervolgens krijg je een limiet op basis van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je rood kunt staan.

Heb je van de bank toestemming om rood te staan op je betaalrekening en blijf je binnen het afgesproken limiet? Dan is het vaak geen probleem om een lening aan te vragen bij een kredietverstrekker. Sta je rood zonder toestemming van de bank, of sta je meer rood dan het afgesproken limiet? Dan kun je meestal geen lening aanvragen.

Rood staan en lening aanvragen? Let op je maximale leenbedrag!

Als je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvraagt, kijkt de kredietverstrekker welk bedrag je verantwoord kunt lenen. Je moet de maandelijkse aflossing van je lening probleemloos kunnen betalen en daarnaast voldoende geld overhouden om boodschappen en vaste lasten van te betalen. Er wordt onder meer gekeken naar je inkomsten, je uitgaven en je andere betaalverplichtingen.

De hoogte van het limiet voor rood staan dat je met je bank hebt afgesproken, heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Kredietverstrekkers tellen 2 procent van je rood stand limiet mee bij je maandelijkse lasten. Ook als je op het moment dat je een lening aanvraagt, niet rood staat. Houd hier dus rekening mee als je rood kunt staan op je betaalrekening en een lening gaat aanvragen.

Benieuwd hoeveel geld jij kunt lenen? Je kunt hier je maximale lening berekenen. Kun je doordat je rood staat niet het geldbedrag lenen dat je graag zou willen? Los dan eerst het bedrag dat je rood staat af én zeg de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening op bij de bank. Vaak kan dit in de online omgeving van je bank.

Hoe werkt rood staan en geld lenen?

Sta je rood en wil je een lening aanvragen? Dan wil je de kosten van je lening natuurlijk zo laag mogelijk houden. De renteverschillen tussen de verschillende kredietverstrekkers zijn groot. Ga daarom altijd eerst leningen vergelijken op Geld.nl. Zo zie je direct welke lening het best bij jouw situatie past tegen de laagste rente van dit moment.

Rood staan omzetten naar lening, kan dat?

Als je rood staat op je betaalrekening kun je dit niet omzetten naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Wel kun je een nieuwe lening aanvragen en een iets hoger bedrag aanvragen om je roodstand mee af te lossen. Je betaalt over een persoonlijke lening namelijk een fors lagere rente dan over een roodstand op je betaalrekening. Zo profiteer je van een lagere rente over je geleende geld.

Vind de beste en voordeligste lening
Op Geld.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en kies de beste lening voor jouw situatie. Zo ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je rood staat.Lening vergelijken
;