Contact

Lening afgewezen

Mijn lening is afgewezen, wat nu?

Bij de meeste lening aanvragen accepteert de kredietverstrekker de aanvraag en heb je het geld binnen een paar dagen op je rekening staan. Maar wat nu als je aanvraag toch wordt afgewezen? Wat je kunt doen, hangt vooral af van de reden waarom de aanvraag is afgewezen.

Lening afgewezen vóór offerte 

Als je een lening aanvraagt, vraag je altijd eerst een lening offerte aan. Deze offerte is een voorstel van de kredietverstrekker voor de lening die ze je willen verstrekken en tegen welke rente. Het kan gebeuren dat de kredietverstrekker je aanvraag meteen afwijst en dus geen offerte stuurt. Natuurlijk krijg je dan wel een bericht van de afwijzing.

De afwijzing heeft dan meestal één van deze redenen:

  • Jij of je partner heeft een negatieve BKR-notering. Geld lenen met een negatieve BKR-notering is niet mogelijk. Je kunt dan dus ook niet ergens anders een lening aanvragen. Dit kan pas weer als je BKR-notering is verwijderd.
  • Op basis van het ingevulde inkomen en de vaste lasten houd je maandelijks niet genoeg geld over om de lening te kunnen betalen.
  • Je voldoet niet aan de voorwaarden van de kredietverstrekker.

Persoonlijke lening afgewezen door financiële situatie

Kredietverstrekkers bereken op basis van je inkomen en vaste lasten hoeveel je maximaal mag lenen. Hiervoor hanteren ze allemaal dezelfde leennormen. Stel dus dat je een persoonlijke lening van 15.000 euro aanvraagt bij een kredietverstrekker en je aanvraag wordt afgewezen omdat dit bedrag niet verantwoord is voor jouw situatie. Dan kan je dus ook bij een andere kredietverstrekker niet dit bedrag lenen.

Wil je direct weten hoeveel je maximaal mag lenen? Bereken het hier: Hoeveel kan ik lenen? 

Goed om te weten! Soms is het wel mogelijk om een lager bedrag te lenen dan je hebt aangevraagd. In zo’n geval nemen onze medewerkers contact met je op om te bespreken wat er wel mogelijk is.

Lening afgewezen door voorwaarden kredietverstrekker

Een kredietverstrekker wijst een aanvraag voor een offerte ook af als je niet voldoet aan de voorwaarden van de kredietverstrekker. Bijvoorbeeld omdat:

  • Je leeftijd lager is dan de minimale leeftijd die de kredietverstrekker hanteert.
  • Je ouder bent dan de maximale leeftijd die de kredietverstrekker aanhoudt.
  • Je bent ondernemer, uitzendkracht, hebt een uitkering of tijdelijk contract en de kredietverstrekker leent niet aan die doelgroep, omdat ze het inkomen te onzeker vinden.

Het voordeel van geld lenen via Geld.nl is dat we tijdens je vergelijking al rekening houden met je leeftijd, inkomstenbron etc. Je krijgt dus alleen leningen te zien die je ook daadwerkelijk kunt aanvragen.

Vraag je onverhoopt tot een lening aan waarvoor je niet in aanmerking komt? Dan kijken onze deskundige medewerkers bij welke kredietverstrekkers je wel terecht kunt en nemen ze contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Lening aanvraag afgewezen na controle documenten

Heb je een offerte gekregen van de kredietverstrekker en ga je ermee akkoord? Dan vraagt de kredietverstrekker je altijd om een aantal documenten aan te leveren. Dit zijn bijvoorbeeld: je legitimatiebewijs, loonstrookjes (of andere documenten om je inkomen mee aan te tonen) en enkele rekeningafschriften.

Lening afgewezen door bankafschrift

Kredietverstrekkers kijken bij de controle van je bankafschrift kritisch of alles wat je eerder hebt ingevuld klopt. Blijkt uit het rekeningafschrift dat de bedragen die je hebt ingevuld voor je inkomen, woonlasten of andere vaste lasten toch nog niet kloppen? Dan berekent de kredietverstrekker opnieuw of je maandelijks genoeg geld overhoudt om de lening te betalen. Als dit niet het geval is, wordt je aanvraag alsnog afgewezen.

Lening afgewezen door gokken of andere uitgaven

Kredietverstrekkers kijken ook naar risico’s in je uitgavenpatroon. Geef je bijvoorbeeld geld uit aan (online) gokken of heb je schulden? Dan wordt je lening aanvraag ook afgewezen.

Tip! Stop je met gokken of heb je je schulden volledig afbetaald? Dan kun je na een aantal maanden opnieuw proberen een lening aan te vragen. Wellicht dat de kredietverstrekker dan wel akkoord gaat.

Geld lenen weer mogelijk? Betaal dan niet teveel!Op Geld.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod banken en kredietverstrekkers in Nederland. Zo vind je snel de goedkoopste én beste lening en bespaar je gemiddeld 783 euro op de rentekosten. Lening vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in geld lenen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je lening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;