Website van het jaar

Geld lenen energiebesparende maatregelen

Vind de beste deal! vind de beste deal!
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze uitleg + 5 tips
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige vergelijking van Nederland. Vergelijken van leningen levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op tot € 500 per jaar.

Dit vinden klanten van ons
8   "Snel voor elkaar en goed te regelen" J. de Jong 18 oktober 2021
8   "Snelle reactie en alles vlot geregeld" Franske G 16 oktober 2021
10   "Snel geregeld, zeer tevreden" A.F.F. Faile 16 oktober 2021
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van geld lenen en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 21 oktober 2021.

Amanda Bulthuis
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
 • lening energiebesparende maatregelen
 • Klantenservice
 • Actueel
lening energiebesparende maatregelen

Lening voor energiebesparende maatregelen: mogelijkheden 2021

Steeds meer woningeigenaren investeren in het verduurzamen van hun woning. Niet zo gek, want energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu. Ze besparen je ook veel geld op je energiekosten. Aan die maatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepomp en extra isolatie, hangt wel een flink prijskaartje. Heb je dat geld niet direct beschikbaar? Dan is geld lenen voor energiebesparende maatregelen een goed alternatief.

Je hebt hiervoor in 2021verschillende mogelijkheden:

 • Een lening voor energiebesparende maatregelen bij een kredietverstrekker
 • Extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij je hypotheek
 • Groene leningen vanuit de overheid, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening

Geld lenen voor energiebesparing bij kredietverstrekker

Voor je energiebesparende maatregelen lenen bij een bank of kredietverstrekker is vaak het voordeligst. Zeker als je kiest voor een persoonlijke lening. Dit is de goedkoopste en best passende lening voor het verduurzamen van je woning. Je mag de rente namelijk aftrekken van de belasting, als je de lening gebruikt voor je woning.

Daarnaast weet je met een persoonlijke lening vooraf precies waar je aan toe bent .Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

De andere optie bij een kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Dit is een flexibelere leenvorm, omdat je afgelost bedragen steeds opnieuw mag opnemen. Dat is meteen ook een risico, omdat je hierdoor misschien langer en meer leent dan nodig. Daarnaast is de rente voor een doorlopend krediet niet aftrekbaar van de belasting. Daarom is deze leenvorm niet geschikt voor energiebesparende maatregelen aan je woning.

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij hypotheek

Veel mensen gaan extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij hun hypotheek. Je mag, als je je woning verduurzaamt maximaal 106 procent van de waarde van je woning lenen met je hypotheek. Normaal is dat maximaal 100 procent.

Maar let op! Je betaalt voor het verhogen van je hypotheek opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Is het verduurzamen van je woning goedkoper dan € 25.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank, volgens budgetvoorlichter Nibud meestal voordeliger dan je hypotheek verhogen!

Energiebespaarlening

Omdat energiebesparende maatregelen goed zijn voor het milieu, stimuleert de overheid het verduurzamen van je woning. Je kunt bij de overheid geld lenen voor energiebesparende maatregelen met een Energiebespaarlening. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:

 • Je leent voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Bekijk hier de lijst.
 • Je mag maximaal 75 procent van de lening gebruiken voor zonnepanelen
 • Je bent zelf eigenaar van de woning
 • Je bent minimaal 18 en maximaal 74 jaar oud
 • Je leent minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro (65.000 euro als je de woning volledig van het gas af gaat)
 • De looptijd is afhankelijk van je leenbedrag en kan 7, 10, 15 of 20 jaar zijn

Duurzaamheidslening

Daarnaast bieden veel gemeentes een Duurzaamheidslening aan voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Je leent hiermee een bedrag van 2.500 tot 25.000 euro. De looptijd is 10 jaar bij bedragen tot 7.500 euro en 15 jaar voor hogere bedragen. Wie in aanmerking komt voor de lening en voor welke maatregelen verschilt per gemeente. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je opzoeken wat de mogelijkheden zijn bij jouw gemeente.

Een lening bij een kredietverstrekker geeft je vaak meer vrijheid dan een Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening. Zo kun je zelf de looptijd van de lening bepalen, wat met de regelingen van de overheid vaak niet kan.

5 tips bij lenen voor Energiebesparende maatregelen

Kortom, een persoonlijke lening is voor energiebesparende maatregelen toch écht meestal de voordeligst en verstandigste optie. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Met onze 5 tips weet je zeker dat je de beste keuze maakt.

1. Onvoorziene kosten bij lening voor verduurzamen woning

Het verduurzamen van je woning pakt bijna altijd duurder uit dan verwacht. Houd rekening met ongeveer 5% extra kosten. Door deze marge mee te nemen in het bedrag dat je leent, heb je ook bij een tegenslag nog genoeg geld om de energiebesparende maatregelen te financieren.

Tip! Bereken direct of je het gewenste leenbedrag verantwoord kunt lenen. Met de maximale lening berekenen tool van Geld.nl, weet je direct hoeveel je verantwoord leent in jouw situatie.

2. Bepaal de looptijd voor je energiebesparende lening

Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf je aflosperiode. Dit heet de looptijd. Een lange looptijd kiezen lijkt goedkoper, omdat je een laag bedrag per maand afbetaalt. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling namelijk gespreid over meer termijnen. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom voor je duurzame financiering een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

3. Check of je gratis extra kunt aflossen op je lening voor energiebesparende maatregelen

Als je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gelukkig gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag . Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

4. Vergelijk alle kredietverstrekkers bij geld lenen voor energiebesparende maatregelen

Veel mensen die een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen gaan direct naar hun ‘huisbank’, waar ze ook een betaalrekening hebben. Zij betalen veel te veel rente. Bij een online kredietverstrekker ben je vaak goedkoper uit. Het verschil bedraagt tot wel 5 procent aan rente. Op Geld.nl vergelijken we voor jou het grootste aanbod kredietverstrekkers. Zo weet je zeker dat de goedkoopste en beste lening voor jouw energiebesparing ertussen staat.

5. Kies de laagste rente bij je lening voor energiebesparende maatregelen

Als je op Geld.nl een vergelijking maakt voor je energie besparen lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die passen bij je wensen en situatie. Maar hoe kies je hieruit nou de beste lening voor jou? Dat is eigenlijk heel simpel. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de lening verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Goed om te weten! Wij tonen de lening met de laagste rente altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!

Bonustip! Na het aanbrengen van de energiebesparende maatregelen is je woning meer waard geworden. Pas daarom je woonverzekering aan, zodat je nog steeds goed verzekerd bent.

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen? Betaal niet teveel!Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening is enorm. Door goed te vergelijken bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op je lening voor energiebesparende maatregelen! Geld lenen vergelijken >>
Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc