Geld lenen

Lening met auto als onderpand

Hoe werkt een lening met auto als onderpand?

Geld lenen met je auto als onderpand kan op verschillende manieren. De meest voorkomende leningen met auto als onderpand zijn:

  • Persoonlijke lening
  • Financial lease
  • Auto verpanden

Auto als onderpand - Autofinanciering

Bij veel kredietverstrekkers sluit je een persoonlijke lening af om je nieuwe auto te financieren. De auto kan hierbij in sommige gevallen als onderpand dienen. Dit houdt in dat wanneer jij je lening niet kunt afbetalen de kredietverstrekker de auto kan invorderen en verkopen.

Het voordeel van geld lenen met een auto als onderpand is dat je vaak een lagere rente betaalt dan voor de goedkoopste lening of goedkoopste doorlopend krediet bij een bank. Omdat je auto als onderpand dient, heeft de kredietverstrekker extra zekerheid en zal hij minder rente vragen.

Tip! Liever voordelig lenen zonder onderpand? Met onze praktische tips betaal je nooit meer onnodig te veel voor je lening. Check ze snel >> 7 tips geld lenen voor auto.

Lening met auto als onderpand – Financial lease

Een andere vorm van lenen waarbij je auto als onderpand dient is financial leasing. Dit is eigenlijk een vorm van huurkoop. Je leaset de auto van de dealer of leasemaatschappij. Hiervoor betaal je elke maand een bedrag en de auto wordt pas jouw eigendom als deze volledig is afbetaald. Tot die tijd is de leasemaatschappij of de dealer de eigenaar van de auto. 

Geld lenen met auto als onderpand – Auto verpanden

Een derde, minder vaak voorkomende vorm van lening met auto als onderpand, is het verpanden van je auto. Dit wil zeggen dat je de auto verkoopt aan een pandjeshuis. In ruil hiervoor krijg je een lening van maximaal 50 tot 60 procent van de waarde van het voertuig. De auto wordt vervolgens ergens gestald en wanneer je de lening hebt terugbetaald inclusief eventuele bewaarkosten, krijg je de auto weer terug. De vorm van lenen komt in Nederland niet veel voor en is nog een vrij nieuwe leenvorm.

Lenen met of zonder onderpand?
Betaal sowieso nooit onnodig te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken