Contact

Lening na overlijden

Wat gebeurt er met een lening na overlijden?

Je staat er liever niet bij stil, maar het kan gebeuren dat je overlijdt voordat je je lening hebt afgelost. Als dat gebeurt, zijn je erfgenamen verantwoordelijk voor het aflossen van de lening. Wil je je nabestaanden niet achterlaten met hoge kosten? Dan kun je bij het afsluiten van je lening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In sommige gevallen scheldt de kredietverstrekker je lening na overlijden kwijt.

Lening nog niet afgelost bij overlijden

Heb je geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten en overlijd je voordat je lening is afgelost? Dan zijn er twee mogelijke scenario’s voor wat er met je lening gebeurt.

Je nabestaanden betalen lening na overlijden

Wanneer iemand overlijdt, hebben de erfgenamen drie opties: ze kunnen de erfenis zuiver accepteren, beneficiair accepteren of verwerpen. Bij zuivere acceptatie moeten je nabestaanden schulden zoals leningen aflossen aan de kredietverstrekker(s). Hiervoor kunnen ze vaak een betalingsregeling treffen. Hoe hoog deze is, hangt af van het inkomen van je nabestaanden.

Als je erfgenamen je erfenis beneficiair accepteren, nemen ze de erfenis pas aan als er na het aflossen van schulden en leningen nog geld overblijft. Ze zijn in dat geval dus niet verantwoordelijk voor het afbetalen van je lening. Hetzelfde geldt natuurlijk als je nabestaanden de erfenis verwerpen.

Tip! Je nabestaanden kunnen na je overlijden bij het BKR de kredietgegevens van een overledene opvragen en zo inzage krijgen in alle leningen, doorlopende kredieten en kredieten die je op je naam hebt staan.

Kwijtschelding schuld na overlijden

Soms scheldt de kredietverstrekker een persoonlijke lening of doorlopend krediet kwijt na overlijden. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

  • Je overlijdt voor een bepaalde leeftijd.
  • Je loopt niet achter met de aflossingen van de lening.
  • Er is al een bepaald deel van de looptijd voorbij.
  • De kredietverstrekker scheldt de lening kwijt tot aan een maximum bedrag. Hoeveel dit is, verschilt per kredietverstrekker.

Tip! Een studieschuld bij DUO wordt altijd kwijtgescholden na overlijden. Hiervoor hoef je niet aan bovenstaande voorwaarden te voldoen. Ook hoef je hiervoor geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Lening na overlijden en overlijdensrisicoverzekering

Wil je geld lenen? Dan kun je bij je lening vaak direct een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Als je tijdens de looptijd van je lening komt te overlijden, betaalt de verzekeraar het openstaande bedrag af. Sommige leningen hebben deze verzekering standaard ingebouwd. Je betaalt dan een iets hogere rente over je lening. Goed om te weten: je kunt ook zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Vaak is dit zelfs goedkoper dan de verzekering die bij je lening is ingebouwd.

Overige leningen na overlijden

Heb je naast je lening nog andere schulden, bijvoorbeeld een creditcardschuld of een roodstand op je betaalrekening? Deze schulden worden in principe niet kwijtgescholden na je overlijden. Als je overlijdt voordat deze schulden zijn afbetaald, moeten je nabestaanden deze betalen als ze je erfenis zuiver accepteren.

Tips lening na overlijden

Je hebt niet in de hand wanneer je overlijdt. Wel kun je de kans verkleinen dat je nabestaanden achterblijven met de hoge kosten van je lening. We geven je graag enkele handige tips.

  • Leen niet meer dan nodig: Leen nooit meer geld dan je nodig hebt voor jouw leendoel. Hoe meer geld je leent, hoe langer je bezig bent met het afbetalen hiervan.
  • Looptijd lening: Voordat je een lening afsluit, is het belangrijk om goed na te denken over de looptijd van je lening. Soms lijkt een lening met een lange looptijd aantrekkelijk vanwege de lagere maandelijkse kosten, maar bedenk dat hoe langer de looptijd is, hoe groter de kans is dat je tijdens die periode overlijdt.
  • Rente: Hoe hoger de rente over je lening, hoe meer kosten je maakt. Als je onverwacht overlijdt, zijn de kosten voor je nabestaanden dus ook hoger. Door de laagste rente lening af te sluiten, bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op de kosten van je lening.
  • Tussentijds aflossen: Kun je boetevrij tussentijds aflossen op je lening? Doe dit dan zodra het kan. Hoe kleiner het bedrag dat openstaat bij je overlijden, hoe beter. Los ook andere openstaande schulden zoveel mogelijk af.
  • Lening oversluiten: Veel mensen betalen teveel voor hun openstaande lening(en). Je lening oversluiten resulteert vaak in lagere maandlasten. Hetzelfde geldt voor je creditcardschuld oversluiten. Als je dan onverwacht overlijdt en je hebt geen overlijdensrisicoverzekering, zijn de kosten voor je nabestaanden in elk geval een stuk lager dan met je huidige lening.
Je lening oversluiten naar de laagste rente lening?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen in Nederland. Vergelijk en vind direct de lening met de laagste rente van dit moment!Leningen vergelijken

Goedkoopste lening vinden? Vergelijk, kies & bespaar!
;