Contact

Lening op basis van huurinkomsten

Kun je een lening afsluiten op basis van huurinkomsten?

Heb je inkomsten uit het verhuren van een woning en wil je geld lenen? Dan vraag je je misschien af of het mogelijk is om een lening op basis van huurinkomsten af te sluiten. Helaas is het antwoord op deze vraag meestal nee. De meeste kredietverstrekkers tellen huurinkomsten namelijk niet mee als ze berekenen hoeveel geld je kunt lenen. In dit artikel lees je welke alternatieven er zijn.

Meestal geen lening op basis van huurinkomsten

Stel je voor: je verhuurt een koopwoning en ontvangt hieruit huurinkomsten. Je wilt een grote uitgave doen (bijvoorbeeld een nieuwe auto of een verbouwing) en hebt hiervoor niet voldoende spaargeld. Je overweegt om een persoonlijke lening af te sluiten voor wat meer financiële ruimte.

Ga je een lening aanvragen, dan kijken kredietverstrekkers naar je inkomsten en uitgaven om te betalen hoeveel geld je verantwoord kunt lenen. Op basis daarvan bepaalt de kredietverstrekker hoeveel geld je maximaal kunt lenen.

Kredietverstrekkers rekenen inkomen uit huurinkomsten over het algemeen niet mee als ze berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Huurinkomsten zijn namelijk minder stabiel en betrouwbaar in vergelijking met een vast inkomen, bijvoorbeeld uit loondienst. Dit komt omdat huurders ook kunnen verhuizen en je woning dan leeg komt te staan. Daarnaast heb je als verhuurder ook kosten aan de woning, denk aan onderhoudskosten, verzekeringen en gemeentelijke belastingen.

Een enkele kredietverstrekker wil huurinkomsten wel meetellen, maar alleen als het om huurcontracten voor onbepaalde tijd gaat.

Tip! Wil je weten hoeveel geld je ongeveer kunt lenen op basis van je vaste inkomen? Ga dan nu je maximale lening berekenen in onze tool: Wat kan ik lenen?

Soms wel hypotheek op basis van huurinkomsten

Verhuur je een koopwoning en wil je een (tweede) huis kopen? Sommige hypotheekverstrekkers tellen huurinkomsten wel (gedeeltelijk) mee om je maximale hypotheek te berekenen. Meestal gelden dan wel de volgende voorwaarden:

  • Je moet kunnen laten zien hoeveel huurinkomsten je krijgt en hoeveel je aan hypotheeklasten betaalt. Sommige banken willen bewijs zien van een paar maanden, terwijl andere banken twee jaar aan inkomsten willen zien.
  • Je moet je huidige hypotheek omzetten naar een speciale hypotheek voor verhuur, de zogeheten verhuurhypotheek.
  • Huurinkomsten van vakantieverhuur, zoals Airbnb, worden meestal niet geaccepteerd door banken.
  • De meeste hypotheekverstrekkers staan geen kamerverhuur toe.
  • Je hebt een deel eigen geld nodig.

Geen lening op basis van huurinkomsten, wat nu?

Heb je naast je huurinkomsten ook andere inkomen, bijvoorbeeld uit loondienst? Dan telt de kredietverstrekker deze wel mee om te berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Kredietverstrekkers tellen de volgende soorten inkomen mee bij het berekenen van je leencapaciteit:

  • Inkomen uit loondienst: Het salaris of loon dat je maandelijks ontvangt vanuit een (vast) dienstverband.
  • Inkomen uit je eigen onderneming: Als je een eigen bedrijf hebt, kun je ook een lening afsluiten voor privédoeleinden. De kredietverstrekker kijkt dan naar je jaarcijfers en je aangifte inkomstenbelasting.
  • Inkomen uit pensioen: Als je met pensioen bent, kun je bij sommige kredietverstrekkers een lening voor gepensioneerden aanvragen.
  • Uitkeringen: Met bepaalde uitkeringen kun je in sommige gevallen een lening afsluiten. Bijvoorbeeld met een WAO- of WIA-uitkering. Met andere uitkeringen, zoals bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, kun je geen lening afsluiten.
  • Inkomsten van je partner: Het inkomen van je partner kan ook meegenomen worden in de beoordeling, als je een gezamenlijke aanvraag doet.

Heb je geen vast inkomen naast je huurinkomsten? Dan kan een onderhandse lening soms nog een uitkomst bieden. Bij deze leenvorm leen je geld van een bekende, zoals een familielid of vriend. Zorg wel altijd dat je hierover goede afspraken maakt.

Persoonlijke lening tegen de laagste rente?
Vergelijk het meest complete aanbod leningen van Nederland 100% onafhankelijk op Geld.nl, kies de beste lening en bespaar gemiddeld € 783 op je lening! Leningen vergelijken
;