Geld lenen

Lening vervroegd aflossen

Wat zijn de regels van je lening vervroegd aflossen?

Wanneer je geld over hebt kan het gunstig zijn om een lening vervroegd af te lossen. De laagste rente die je betaalt voor een lening is namelijk hoger dan de hoogste rente die je krijgt voor het geld op je spaarrekening. Voor het vervroegd aflossen van een persoonlijke lening gelden echter wel andere regels dan voor het vervroegd aflossen van een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening vervroegd aflossen 

Heb je een persoonlijke lening afgesloten voor een bedrag lager dan 40.000 euro, dan heb je wettelijk het recht om de lening vervroegd af te lossen. Mocht je een hogere persoonlijke lening hebben afgesloten, dan bepaalt de leenovereenkomst of (en in welke mate) je vervroegd af kan lossen.

Kosten vervroegd aflossen

Als je vervroegd aflost, lopen banken een deel van de rente mis. Daarom zijn aan vervroegd aflossen vaak kosten verbonden. De meeste banken hanteren hierbij een Europese richtlijn. Deze richtlijn schrijft voor dat de kosten: 

  • 0,5 procent bedragen van het bedrag dat je vervroegd aflost, als de lening nog maximaal één jaar loopt
  • en 1 procent bedragen van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog minimaal een jaar loopt

Vervroegd aflossen - Doorlopend krediet 

Heb je een doorlopend krediet, dan mag je altijd vervroegd aflossen. Hiervoor betaal je dan geen extra kosten. Je beëindigt je doorlopend krediet eenvoudig door de schuld naar de bank over te boeken. Daarna hef je het krediet telefonisch of online op.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 500 euro per jaar is? Bereken direct hoeveel jij kunt besparen op de kosten van je lening! Lening vergelijken