Lenen

Lening vervroegd aflossen

Kun je je lening boetevrij vervroegd aflossen?

Een lening vervroegd boetevrij aflossen, kan tegenwoordig bijna altijd. Bij een doorlopend krediet mogen banken hier geen kosten voor in rekening brengen. De meeste persoonlijke leningen rekenen banken ook geen extra kosten als je extra aflost. Controleer het voor de zekerheid altijd even in de voorwaarden. Dat geldt ook voor alle andere soorten leningen. Bij bijvoorbeeld een koop op afbetaling of een autolening bij de dealer is vervroegd terugbetalen niet altijd gratis.

In dit artikel geven we je enkele handige tips over hoe vervroegd aflossen op je lening werkt en of het verstandig is. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

1. Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Zoals gezegd kun je bij de meeste persoonlijke leningen boetevrij eerder aflossen. In je persoonlijke online omgeving van je kredietverstrekker vind je informatie over hoe extra aflossen werkt en kun je het meestal direct online regelen.

Tip! Tijdens je lening vergelijken op Geld.nl kun je bij de filters aangeven dat je boetevrij wilt aflossen. Je krijgt dan alleen leningen te zien waarbij dit mogelijk is.

2. Lening boetevrij aflossen, hoe werkt het?

Als je in één keer de hele persoonlijke lening aflost, wordt de lening opgezegd. Los je alleen deels extra af, dan zijn er twee opties:

  • Je maandbedrag gaat omlaag. De resterende looptijd van de lening blijft dan gelijk en het nog openstaande bedrag wordt opnieuw verdeeld over dit aantal maanden. Hierdoor wordt je maandbedrag lager.
  • De looptijd van je lening wordt korter. Je blijft elke maand hetzelfde bedrag betalen als je al deed. Omdat het totale bedrag dat je moet aflossen lager wordt, ben je sneller klaar met aflossen.

In de beide gevallen bespaar je op de rentekosten, omdat je na de extra aflossing over een lager bedrag rente betaalt. In de voorwaarden van je lening vind je welke van deze twee opties op jouw lening van toepassing is. Het kan ook zijn dat je zelf mag kiezen. Dat staat dan ook in de voorwaarden. Je geeft je keuze door zodra je de extra aflossing doet.

3. Doorlopend krediet in één keer aflossen, zelf opzeggen!

Bij een doorlopend krediet mag je altijd zonder boete in één keer aflossen. Dat staat in de wet. Een bank mag daar dus geen geld voor vragen. Als je de opgenomen bedragen uit je doorlopend krediet in één keer aflost, blijft je contract gewoon doorlopen. Je mag afgeloste bedragen immers gewoon opnieuw opnemen. Geef als je het doorlopend krediet in één keer aflost dus altijd zelf door aan de bank dat het krediet wilt opzeggen.

4. Waarom lening vervroegd aflossen - Voordeel

Het grootste voordeel van vervroegd aflossen is dat je geld bespaart. Als je de lening in één keer terugbetaalt, heb je daarna geen kosten voor rente en aflossing meer. Ook als je de lening deels vervroegd aflost bespaar je geld. Het openstaande bedrag, waar de rente over wordt berekend, gaat omlaag waardoor je minder rentekosten betaalt.

Daarnaast kan je lening vervroegd aflossen je een voordeel opleveren als je een hypotheek gaat aanvragen. De hypotheekverstrekker kijkt bij het bepalen van je maximale hypotheekbedrag ook naar welke lening je nog meer hebt. Hierdoor kun je minder lenen als je nog openstaande leningen hebt. Door je leningen vervroegd af te lossen vóór je een hypotheekaanvraag doet, zorg je dat je meer kunt lenen voor je huis.

5. Waarom niet lening vervroegd afbetalen - Nadeel

Een lening hebben is niet altijd een nadeel. Gebruik je de lening voor je woning? Dan mag je de rente aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je de lening in één keer helemaal aflost, heb je dat voordeel niet meer. Hierdoor ga je dus meer belasting betalen. Los je de lening slechts deels af, dan betaal je daarna een lager bedrag aan rente, waardoor je belastingaftrek lager wordt.

Ook bij leningen die je niet voor je woning gebruikt kan vervroegd aflossen je een fiscaal nadeel opleveren. Als je vermogen (spaargeld, beleggingen en dergelijke) hoger zijn dan de grens voor de vermogensbelasting, moet je hierover belasting betalen. Je mag eventuele leningen die je hebt aftrekken van je vermogen, waardoor je geen of minder vermogensbelasting betaalt in box 3. Extra aflossen op de lening kan er dus voor zorgen dat je meer belasting over je vermogen gaat betalen.

Let op! Een vervroegde terugbetaling op je lening is zelf nooit fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor een eventuele boete die je betaalt voor het vervroegd aflossen.

6. Extra aflossen op studieschuld verstandig?

Op je studieschuld bij DUO mag je altijd boetevrij extra aflossen. Over een studieschuld betaal je vaak maar een heel lage rente. Hierdoor is extra aflossen niet altijd verstandig, zeker niet als je vermogen hoger is dan de grens in box 3. Je kunt je studieschuld aftrekken van je vermogen, waardoor je minder of geen belasting betaalt. Een hoge studieschuld kan er echter wel voor zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen als je een huis koopt. Overleg in dat geval altijd met je hypotheekadviseur die kan voor je berekenen of je studieschuld eerder aflossen verstandig is.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 500 euro per jaar is? Bereken direct hoeveel jij kunt besparen op de kosten van je lening! Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;