Contact

Looptijd persoonlijke lening

Wat is de looptijd van een persoonlijke lening?

Looptijd persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening is de tijd die je erover doet om de lening terug te betalen. Je kiest de looptijd van je persoonlijke lening zelf. In dit artikel lees je hoe de looptijd van een persoonlijke lening werkt. Ook geven we je enkele handige tips, zodat je weet welke looptijd je het beste kunt kiezen in jouw situatie.

Looptijd persoonlijke lening en maandelijkse aflossing

Ga je een persoonlijke lening aanvragen, bijvoorbeeld als autofinanciering? Dan kies je naast het bedrag dat je wilt lenen, ook direct de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd van je persoonlijke lening, hoe lager je maandbedrag. Dit komt omdat je het terug te betalen bedrag verspreidt over een langere tijd. Je betaalt echter ook langer rente over het leenbedrag, waardoor je met een korte looptijd vaak flink bespaart op de totale kosten van je persoonlijke lening. Dit blijkt ook uit onderzoek van Geld.nl.

Voorbeeld looptijd persoonlijke lening en maandlasten

Hieronder zie je wat de invloed is van de looptijd op de maandlasten en totale rentekosten van een persoonlijke lening van 10.000 euro tegen 6,5 procent rente.

LooptijdMaandlastenTotale rentekosten
36 maanden (3 jaar)€ 306€ 1.003
48 maanden (4 jaar)€ 237€ 1.342
60 maanden (5 jaar)€ 195€ 1.687
120 maanden (10 jaar)€ 113€ 3.512

Welke looptijd kan ik kiezen bij een persoonlijke lening?

Ga je geld lenen? Dan kun je kiezen uit verschillende looptijden. De looptijd van een persoonlijke lening varieert altijd van minimaal 1 jaar tot maximaal 15 jaar. Veel mensen die een persoonlijke lening afsluiten, kiezen voor één van de volgende looptijden:

Tips looptijd persoonlijke lening kiezen

Ga je een persoonlijke lening afsluiten? Dan is het belangrijk dat je een looptijd kiest die bij je financiële situatie past. We geven je graag enkele tips, zodat je precies weet welke looptijd je het beste kunt kiezen als je een persoonlijke lening aanvraagt.

  • Houd rekening met de levensduur van je leendoel. Leen je geld om iets mee te kopen dat geen jaren meegaat? Dan is het niet fijn als je daarvoor jaren later nog een maandelijkse aflossing van een persoonlijke lening voor betaalt. Verwacht je bijvoorbeeld maar 5 jaar in je nieuwe auto te rijden, dan is het dus niet verstandig om daar een lening van 10 jaar voor af te sluiten.
  • Kies voor een persoonlijke lening met een langere looptijd als je niet al te veel te besteden hebt. Je hebt dan een lagere maandelijkse aflossing, waardoor je niet in de problemen komt met het betalen van vaste lasten en boodschappen.
  • Een persoonlijke lening met een korte looptijd is ideaal als je het geld hebt om het hogere maandbedrag te betalen. De totale kosten van je persoonlijke lening zijn dan lager omdat je minder lang rente over het geleende bedrag betaalt.

Bonustip! Om de totale kosten van je persoonlijke lening laag te houden, is niet alleen de looptijd van je lening van belang. Ook de rente bepaalt hoeveel de lening kost. Ga voordat je een persoonlijke lening afsluit altijd leningen vergelijken op Geld.nl. Zo vind je direct de laagste rente lening en bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar op je persoonlijke lening!

Beste en goedkoopste lening?Op Geld.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Kies de persoonlijke lening met de laagste rente voor jouw gewenste looptijd en bespaar gemiddeld 783 euro!
Leningen vergelijken
;