Geld lenen

Marktconforme rente

Wat is een marktconforme rente?

Ga je geld lenen aan of van iemand anders, dan ben je volgens de Belastingdienst verplicht een marktconforme rente te vragen. Hoeveel rente dit precies is hangt af van wat je hebt afgesproken over het opeisen van de lening:

  • Direct opeisbare lening - Heb je afgesproken dat je de lening op elk moment of binnen een jaar kunt terugvragen, dan moet je van de fiscus minimaal zes procent rente vragen.
  • Niet-direct opeisbare lening - Heb je afgesproken dat je de lening niet zomaar kunt opeisen of met een termijn langer dan een jaar, dan stelt de Belastingdienst een marktconforme rente verplicht. De rente moet dan ongeveer gelijk zijn aan de rente die banken en kredietverstrekkers vragen voor een soortgelijke lening. Dit geldt ook voor de zakelijke rente. Deze moet ook marktconform zijn.

Gemiddelde marktconforme rente onderhandse lening

Maar hoe weet je nu wat een marktconforme rente is? Wij helpen je een beetje op weg. In de onderstaande tabel zie je het gemiddelde rentepercentage dat banken en kredietverstrekkers vragen voor een bepaald leenbedrag. De looptijd is hierbij niet belangrijk. Wil je de actuele rentepercentages weten? Kijk dan in het persoonlijke lening overzicht op Geld.nl.

LeenbedragGem. rentepercentage
€ 3.0008,7%
€ 5.0006,1%
€ 10.0005,2%
€ 20.0004,6%
€ 50.0004,1%


Marktconforme rente onderhandse lening belastingdienst

Omdat je in 2020 belastingvrij 2.208 euro mag schenken, is een klein renteverschil geen probleem, zolang het verschil jaarlijks niet meer is dan dit bedrag. Voor kinderen geldt zelfs dat je 5.514 euro belastingvrij mag schenken. Komt het renteverschil jaarlijks wel boven de schenkingsvrijstelling, dan moet je over dat deel schenkbelasting betalen.

Let op! Vraag je een rente die lager is dan een marktconforme rente? Dan beschouwt de Belastingdienst het renteverschil als een schenking. De schenker of de ontvanger betaalt dan belasting als het bedrag boven de schenkingsvrijstelling uitkomt.

Marktconforme zakelijke rente

Wanneer je eigenaar bent van een B.V. en een persoonlijke rekening betaalt met het geld uit deze B.V. (bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe auto of een verbouwing aan je huis), dan leen je geld uit je B.V. Deze lening moet dan aan zakelijk voorwaarden voldoen. Eén daarvan is de zakelijke rente. Ook deze moet marktconform zijn. De zakelijke rente is dan ook hetzelfde als de marktconforme rente bij een normale, onderhandse lening.

Liever geld lenen bij de bank dan onderhands?Betaal dan niet te veel! Vergelijk eerst online het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken