Geld lenen

Maximale rente

Hoe hoog is de wettelijke rente voor een lening?

Ga je geld lenen, dan bestaan de kosten van je lening uit de rentevergoeding die je betaalt. Kredietverstrekkers mogen tot op zekere hoogte zélf het rentepercentage voor een lening bepalen. Het enige waar ze rekening mee moeten houden, is dat het rentepercentage niet hoger ligt dan het wetteijke maximale rentepercentage van 10 procent.

Wettelijke rente lening

Voor het bepalen van het maximale rentepercentage heeft de Rijksoverheid regels opgesteld. De regel voor de maximale rente over een lening luidt als volgt:

De maximale rente is de per wet vastgestelde rentevoet vermeerdert met de wettelijke rente’. 

De rentevoet is het standaard rentetarief dat in de wet is opgenomen. Deze stond tot 12 augustus 2020 op 12 procent en is per die datum verlaagd naar 8 procent. De wettelijke rente is op 1 januari voor het laatst vastgesteld op 2 procent.

Onderstaande rekensom laat zien wat nu het maximale rentepercentage voor leningen is.

Maximale rentepercentage leningen
Per wet vastgestelde rentevoet8 procent
De wettelijke rente (per 1 juli 2012)2 procent
Maximaal rentepercentage voor een lening10 procent

Maximale rente lening - Leenvormen

Het maximale rentepercentage van 10 procent geldt voor de volgende leenvormen:

Welke leningen hebben maximale rente?

Je ziet vooral bij minikrediet, creditcardbetalingen, rood staan en koop op afbetaling dat het rentepercentage het maximale bedraagt. Dit komt omdat de looptijd van deze leningen meestal kort is en het leenbedrag laag. De kredietverstrekker ontvangt dus relatief minder aan rentekosten. Dit compenseert hij door een hoog rentetarief te vragen. De rente op een doorlopend krediet en persoonlijke lening liggen doorgaans een stuk lager, omdat het hier vaak om hogere leenbedragen gaat die voor langere tijd vaststaan.

Geld lenen bij de bank tegen een zo laag mogelijke rente?De leenrentes van kredietverstrekkers zijn historisch laag! Vergelijk nu het grootste aanbod kredietverstrekkers en zie in één oogopslag waar je de laagste leenrente betaalt. Lening vergelijken