Contact

Wettelijke rente lening

Hoe hoog is de wettelijke rente voor een lening?

Ga je een lening aanvragen, dan betaal je rente over het geleende bedrag. Hoeveel rente je betaalt, verschilt per kredietverstrekker. Er is wel een maximale rente lening. Die bedraagt nu nog 12 procent en gaat vanaf 1 juli 2023 naar 14 procent. Banken en kredietverstrekkers mogen als je een lening afsluit, dus nooit meer rente vragen dan dit wettelijk vastgestelde rentepercentage.

Maximale leenrente omhoog

Tip! De maximale leenrente is een vrij hoog rentepercentage voor een lening. Je kunt gelukkig gemakkelijk veel goedkoper lenen. De laagste rente lening ligt namelijk een stuk lager. Ga je lening vergelijken op Geld.nl en ontdek wat voor jouw lening de laagste rente is.

Wettelijke rente lening

De maximale rente voor een lening bestaat uit twee elementen:

  • De per wet vastgestelde rentevoet
  • Een opslag, ook wel de wettelijke rente lening genoemd

De rentevoet is het standaard rentetarief dat in de wet is opgenomen. Deze bedraagt 8 procent sinds 10 augustus 2020. De wettelijke rente staat nu op 4 procent en gaat per 1 juli 2023 naar 6 procent.

Onderstaande rekensom laat zien wat nu de maximale rente voor consumentenkredieten is.

Maximale rentepercentage leningen
Per wet vastgestelde rentevoet8 procent
De wettelijke rente4 procent ( 6 procent per 1-7)
Maximaal rente voor een lening12 procent (14 procent per 1-7)

Bron: Rijksoverheid

Maximale rente lening - Leenvormen

De wettelijke rente en dus ook de maximale rente lening gelden voor alle soorten consumentenkrediet. De maximale rente voor een persoonlijke lening is dus precies hetzelfde als de maximale rente voor een doorlopend krediet of rood staan. De maximale rente geldt voor al deze leenvormen:

Leen je van een familielid of vrienden dan geldt de maximale rente lening niet. Je wilt alleen natuurlijk niet meer betalen dan redelijk. Je vriend of familielid moet van de Belastingdienst daarom een marktconforme rente vragen. Wat dat is en hoe hoog die is, lees je in het artikel Onderhandse lening.

Welke leningen hebben maximale rente?

Als je een rood stand, creditcardschuld of koop op afbetaling aangaat, betaal je hiervoor bijna altijd het maximale rentepercentage. Dit doen de kredietverstrekkers, omdat ze bij dit soort leningen vaak meer risico lopen dat mensen de lening niet terugbetalen. Daarnaast betaal je voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet soms ook een hoog rentepercentage als de bank je risico hoog inschat, bijvoorbeeld omdat je geen vast contract hebt, of al meerdere lenigen hebt. In de meeste gevallen is de rente die je voor deze leningen betaalt echter veel lager.

Maximale rente zakelijke lening

Zoals gezegd geldt de wettelijke rente alleen voor consumptieve leningen. Als je een zakelijke lening afsluit voor je bedrijf, is er geen wettelijke maximale rente. We raden je aan om voor je zakelijke lening in elk geval nooit veel meer te betalen dan je bij een bank of kredietverstrekker zou doen voor dezelfde zakelijke lening. Controleer dus altijd eerst de leenrentes bij banken voor je een zakelijke lening aangaat met een particulier of bedrijf.

Leen veel goedkoper dan de maximale rente!
De leenrentes van kredietverstrekkers verschillen enorm en zijn vaak veel lager dan de maximale leenrente. Vergelijk het meest complete aanbod leningen op Geld.nl, kies de beste lening en bespaar gemiddeld € 783Goedkoop geld lenen

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in geld lenen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je lening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
;