Geld lenen

Minikrediet

Wat is een minikrediet?

Met een minikrediet kun je binnen een paar minuten geld lenen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hierbij vaak om kleine bedragen. Hoeveel je precies kunt lenen verschilt per aanbieder. De meeste verstrekkers werken met kredietstaffels tot ongeveer 750 euro. De maximale lening ligt in ieder geval onder de 1000 euro. De looptijd van een minikrediet is meestal dertig dagen en duurt maximaal drie maanden.

Rente mini krediet

Normaal gesproken kent een minikrediet een hoge rente, maar er zijn ook aanbieders die geen rente in rekening brengen. Wel worden er dan andere kosten in rekening gebracht. Bij sommige aanbieders moet bijvoorbeeld geld betaald worden voor een garantiestelling, advies over verzekeringen en het met spoed overboeken van het leenbedrag. Daarnaast zijn de boetes die in rekening worden gebracht wanneer je te laat bent met het terugbetalen van de lening meestal erg hoog.

Minikrediet - AFM

Nieuwe regelgeving heeft ervoor gezorgd dat verstrekkers van minikredieten maximaal 15 procent rente mogen rekenen. Voor 25 mei 2011 waren rentepercentages op minikredieten torenhoog. Percentages van 40 procent, vanwege de hoge kosten, waren geen uitzondering. Gelukkig heeft de AFM hier een stokje voor gestoken. Minikredieten met een looptijd van minder dan drie maanden vallen nu ook onder de regels van de AFM. Verstrekkers van minikredieten moeten een AFM vergunning kredietverlening hebben. De AFM stelt eisen aan de kosten van het krediet. Zij mogen niet meer dan de wettelijke toegestane rente vragen.

Minikrediet aanvragen

Een minikrediet aanvragen is binnen een mum van tijd geregeld. De lening aanvragen kan vaak online of via sms. Het geld staat dezelfde dag, soms zelfs binnen tien minuten, op de bankrekening van de kredietaanvrager. Omdat het leenbedrag altijd minder dan duizend euro bedraagt, vindt er geen toetsing bij het BKR plaats.

Een minikrediet wordt vaak afgesloten door mensen die tijdelijk wat extra geld nodig hebben. Deze leenvorm is bijvoorbeeld populair onder jongeren. De lening wordt gebruikt om een korte periode te overbruggen, bijvoorbeeld de periode voor het storten van het loon.

Waar op letten bij minikrediet?

Een minikrediet moet net als andere leningen worden terugbetaald. Wanneer je te laat bent met terugbetalen brengen de meeste kredietverstrekkers hier extra kosten voor in rekening. Deze kosten kunnen aardig oplopen. Denk je de lening niet op tijd te kunnen terugbetalen, sluit dan geen minikrediet af. Ben je veel te laat met betalen, dan wordt de vordering van de aanbieder van het minikrediet overgedragen aan een incassobureau. Ook hier worden extra kosten voor in rekening gebracht.

Minikrediet - Voor- en nadelen

Een voordeel van het minikrediet is dat je vliegensvlug geld kunt lenen zonder toetsing bij het BKR. Wanneer je het geld echter niet op tijd kunt terugbetalen, zullen er extra kosten gerekend worden. Daarnaast heeft de AFM op dit moment nog enkele vergunninghouders van minikredieten in onderzoek. Ze kijkt onder andere naar de hoge en soms verborgen kosten bij minikredieten. Hieruit zal blijken of de huidige regelgeving moet worden aangepast.

Betaal niet onnodig te veel voor je kleine lening!Vergelijk snel het grootste aanbod leningen online en kies de best passende lening met de laagste rente. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken