Geld lenen

Onderhandse lening

Hoe werkt een onderhandse lening?

Een onderhandse lening werkt hetzelfde als geld lenen met een persoonlijke lening. Je leent een vast bedrag. Dit bedrag betaal je in vaste termijnen terug. De rente is marktconform en staat ook vast. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent met een onderhandse lening. Het enige verschil met een 'normale' lening is, dat je geen gebruik maakt van een bank. Je leent bij een onderhandse lening namelijk geld van vrienden, familie of bekenden.

Waarom een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een goed alternatief voor mensen die moeite hebben met het afsluiten van een banklening. Bij een onderhandse lening vindt namelijk geen BKR-check plaats. Samen met de andere partij bepaal jij het leenbedrag, de looptijd, de rente en de voorwaarden van de onderhandse lening.

Voordelen onderhandse lening

Onderhands geld lenen heeft een aantal voordelen ten opzichte van een lening bij de bank:

  • Een onderhandse lening is een lening op maat
  • Een onderhandse lening heeft meestal een gunstige rente en voorwaarden
  • Er vindt geen BKR-check plaats bij een onderhandse lening


Let op!
Banken en kredietverstrekkers checken niet zomaar je BKR. Dit doen ze voor je eigen veiligheid. Ook een onderhandse lening kost geld. Zorg altijd dat je niet in financiële problemen komt en leen alleen als écht verantwoord is.

Modelcontract lening

Gemaakte afspraken over de onderhandse lening moet je vooraf goed vastleggen in een modelcontract lening, oftewel een leenovereenkomst. In het modelcontract staan onder andere de volgende afspraken:

  • De hoogte van de onderhandse lening
  • Het doel van de onderhandse lening
  • De hoogte van de rente onderhandse lening
  • Het aflossingsschema en de looptijd van de onderhandse lening


Let op!
Wat je relatie ook is, leg gemaakte afspraken altijd vast in een modelcontract lening. Een modelcontract lening zorgt voor duidelijkheid en voorkomt onenigheid achteraf. Het komt namelijk heel vaak voor dat er ruzies ontstaan binnen vrienden of familie, vanwege een onderhandse lening. Leen daarom ook nooit zomaar geld uit, maar weeg eerst alle voor- en nadelen tegen elkaar af!

Marktconforme rente onderhandse lening

Zorg dat de rente die je betaalt bij een onderhandse lening altijd marktconform is. Dat betekent dat de rente niet mag afwijken van de rente die banken vragen voor een persoonlijke lening. Is de rente onderhandse lening niet marktconform en (veel) te laag? Dan ziet de Belastingdienst het te weinig in rekening gebrachte percentage van de onderhandse lening als een schenking en wordt er schenkbelasting in rekening gebracht. Tenzij het bedrag onder de heffingsvrije schenkingsgrens blijft.

Tabel tarieven schenkbelasting 2020
Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderen Kleinkinderen Overige personen 
Tot € 126.72310%18%30%
Vanaf €126.723 20%36%40%


Let op! Haal eerst de vrijstelling af van de waarde van de schenking!

Liever geld lenen bij een bank dan onderhands lenen?Betaal dan niet te veel! Vergelijk eerst online het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken