Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Onderhandse lening

Hoe werkt een onderhandse lening?

Een onderhandse lening werkt eigenlijk hetzelfde als een normaal geld lenen met een persoonlijke lening, alleen maak je geen gebruik van een bank, maar leen je geld van vrienden, familie of bekenden. Je betaalt bij een onderhandse lening een marktconforme rente en legt afspraken vast in een modelcontract.

Voordelen onderhandse lening

Onderhands geld lenen heeft een aantal voordelen:

  • Het is een lening op maat
  • Gunstige rente, voorwaarden en aflossingstermijnen
  • Geen controle bij het BKR

Waarom een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een goed alternatief voor mensen die moeite hebben met het afsluiten van een banklening. Bij onderhandse leningen vindt namelijk geen BKR controle plaats. Samen met de andere partij bepaal je de voorwaarden, de rente en de aflossing voor de lening.

Modelcontract onderhandse lening

Om afspraken over de onderhandse lening vooraf goed vast te leggen, is het slim om een leenovereenkomst voor de onderhandse lening op te stellen. In dat contract staan onder andere de hoogte van het leenbedrag, het doel van de lening, de hoogte van de rente, het aflossingsschema en de looptijd lening vermeld.

Onderhandse lening en marktconforme rente

Zorg dat de rente die je betaalt marktconform is. Dat betekent dat de rente niet teveel mag afwijken van de rente die gemiddeld in de markt gevraagd wordt voor soortgelijke leenbedragen. Doe je dat niet en is de overeengekomen rente te laag, dan ziet de Belastingdienst het te weinig in rekening gebrachte percentage van de onderhandse lening als een schenking. Degene die het geld uitleent betaalt dan schenkbelasting. Tenzij het bedrag onder de heffingsvrije schenkingsgrens blijft.

Tabel tarieven schenkbelasting 2020
Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderen Kleinkinderen Overige personen 
Tot € 126.72310%18%30%
Vanaf €126.723 20%36%40%


Let op! Haal eerst de vrijstelling af van de waarde van de schenking!

Niet onderhands lenen maar gewoon bij een bank?Betaal dan niet te veel! Vergelijk eerst online het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je als snel tot 700 euro! Lening vergelijken