Geld lenen

Onderpand

Hoe werkt een lening met onderpand?

Geld lenen tegen onderpand wil zeggen dat de bank je een bedrag leent, waarbij jouw bezittingen het onderpand van de lening zijn. Het is een zekerheid voor de kredietverstrekker in de vorm van geld, goederen of rechten. Tegenover deze zekerheid staat meestal een lagere leenrente. Hierdoor is lenen met onderpand aantrekkelijk. Kun je echter de lening niet terugbetalen, dan wordt de kredietverstrekker eigenaar van het onderpand.

Lenen tegen onderpand

Er zijn grofweg vier manieren om te lenen tegen onderpand:

  • Lenen met huis als onderpand
  • Lenen met effecten als onderpand
  • Lenen met levensverzekering als onderpand
  • Lenen met je auto als onderpand

Lening tegen onderpand - Huis

Het meest bekende voorbeeld van geld lenen met onderpand is de hypothecaire lening. Met een hypotheek leen je het bedrag voor de aankoop van een onroerend goed (meestal een huis). Daarbij geldt het huis als onderpand. Betaal je de rente en aflossing niet, dan kan de bank het onderpand (het huis) verkopen om het uitgeleende hypotheekbedrag terug te krijgen.

Geld lenen op basis van onderpand - Effecten

De effecten die je bezit kunnen als onderpand dienen om een lening te krijgen. Omdat er sprake is van een onderpand, kan de rente van de lening lager zijn dan wanneer je een standaard doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluit.

Let op! Een nadeel van lenen met effecten als onderpand is dat het onderpand minder waard wordt als de koersen dalen. Als dat gebeurt kun je van de bank het verzoek krijgen het onderpand aan te vullen.

Leningen tegen onderpand - Belening levensverzekering

Het belenen van een polis van de levensverzekering kan alleen als in de voorwaarden van de levensverzekering staat dat dit mogelijk is. Je vraagt dan de lening aan bij de verzekeraar waar je levensverzekering loopt. Meestal kun je zo’n 90 à 100 procent van de afkoopwaarde lenen. Je leent tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

Lening met onderpand - Auto

Bij sommige leenaanbieders kun je ook je auto als onderpand inzetten. Je verpandt je auto dan bij een pandjeshuis voor ongeveer 60 procent van de waarde. Samen met het geld ontvang je een verkoopcontract met terugkoopclausule. Hierin staat dat je het onderpand terug kunt kopen inclusief stallingskosten. Die kosten variëren van 5 tot 10 procent van de uitgekeerde waarde. Elke maand dat je de auto niet terugkoopt, komen de stallingskosten voor jouw rekening. Kun je de auto uiteindelijk niet terugbetalen, dan wordt deze eigendom van de houder van het pandjeshuis.

Geld lenen zonder onderpand?Betaal ook dan niet te veel! Vergelijk snel online het grootste aanbod leningen. Kies de lening met de laagste rente en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken