Geld lenen

Opbouw rentepercentage

Hoe wordt het rentepercentage bepaald?

Wil je geld lenen, dan start je vaak met leningen vergelijken. Hierbij is het je vast wel eens opgevallen dat rentetarieven variëren. Zo bestaan er verschillen tussen rentepercentages van verschillende leenvormen en tussen rentepercentages van verschillende aanbieders.

Factoren opbouw rentepercentage

Om de rente van een lening te bepalen, kijken kredietverstrekkers naar de volgende factoren:

  • Marktrente
  • Hoogte van het te lenen bedrag
  • Is er sprake van onderpand?
  • Risicoprofiel
  • Overlijdensrisicoverzekering

Opbouw rentepercentage - Marktrente

Heb je het over marktrente, dan spreek je ook wel over de inkoopprijs van geld. De marktrente is namelijk de rente die kredietverstrekkers zélf betalen over geld. Hoe hoger de marktrente, des te hoger de rente op leningen.

De Euribor tarieven zijn vaak een maatstaf voor de marktrente. Dit zijn de tarieven waartegen 57 Europese banken elkaar op korte termijn geld lenen. Deze tarieven worden dagelijks bepaald. Stijgen de Euribor tarieven, dan zal ook de marktrente – en dus de leenrente – stijgen.

Rente lening - Hoogte van het te lenen bedrag

Naast de marktrente is ook de hoogte van het leenbedrag belangrijk. Meestal geldt ‘hoe hoger het te lenen bedrag, hoe lager de rente’. Dit komt omdat banken eenmalige kosten maken als ze geld uitlenen. Deze kosten zijn voor alle leningen hetzelfde, ongeacht de hoogte. Denk bijvoorbeeld aan administratieve kosten en kosten van een adviesgesprek.

Rente lening - Is er sprake van onderpand?

Het derde punt dat van invloed is op het rentepercentage is onderpand. Leen je bijvoorbeeld voor je huis, dan is je huis het onderpand van je lening. Hierdoor heeft de bank meer zekerheid dan bij een lening zonder onderpand, een zogenaamd ‘blanco krediet’. Hierdoor is de rente van een persoonlijke lening ook hoger dan de hypotheekrente.

Hoe wordt rente bepaald? - Risicoprofiel

Ook is het risicoprofiel van jou als kredietnemer belangrijk. Dit bestaat uit je leeftijd, inkomen, uitstaande kredieten en kredietverleden. Aan de hand van dit profiel bepaalt de bank de kans dat de lening terug wordt betaald, ofwel het risico. Hoe hoger het risico voor de bank is, hoe hoger het rentetarief ligt en andersom.

Opbouw rente lening - Overlijdensrisicoverzekering

Tot slot speelt een overlijdensrisicoverzekering een (kleine) rol op de hoogte van de rente. Ga je een overlijdensrisicoverzekering bij je lening afsluiten, komt de lening te vervallen indien de kredietnemer overlijdt. Hier staat dan wel een iets hogere rente tegenover.

Profiteren van de laagste rente op je lening?Dat doe je door het grootste aanbod leningen te vergelijken op Geld.nl. Je vindt hier direct de lening met de laagste rente passend bij jouw leenwensen. Vraag gratis online een vrijblijvende offerte aan en bespaar! Lening vergelijken