Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Opeisbaarheid lening

Wanneer is een lening opeisbaar?

Ga je geld lenen, dan staat in de algemene voorwaarden geschreven of en wanneer de kredietverstrekker je lening vervroegd mag opeisen. Opeisbaar betekent dat de bank op een bepaald moment het hele leenbedrag kan terugvragen. De voorwaarden om een lening op te eisen, kunnen per bank verschillen. Hieronder worden een aantal oorzaken genoemd waardoor je lening vervroegd opeisbaar is. Wil je weten welke regels precies voor jouw lening gelden, neem dan contact op met je bank.

Opeisbaarheid lening - In welke gevallen?

Over het algemeen is een lening bij de meeste banken in de volgende gevallen direct opeisbaar:

  • Als je twee of meer maanden achter loopt met de termijnbetalingen. In de praktijk zal het niet zo snel voorkomen dat de bank al na twee maanden ingrijpt. Ze zullen eerst willen overleggen om zo, samen met jou, tot een oplossing te komen. 
  • Als je niet meer in Nederland woont of binnen enkele maanden naar het buitenland verhuist.
  • Als de rechter je failliet verklaart.
  • Als je onjuiste gegevens aan de bank hebt doorgegeven, waardoor je eigenlijk helemaal geen lening mocht krijgen. Hierbij kan je denken aan het verzwijgen van tegoeden of het onvolledig doorgeven van inkomsten.
  • Als je het onderpand van je lening verkoopt zonder toestemming van de bank. Dit kan bijvoorbeeld bij een effectenkrediet gebeuren. Hierbij sluit je een lening af met je effecten als onderpand. Mocht je deze effecten verkopen, dan valt de zekerheid van de lening weg.

Opeisbaarheid lening - Onderhandse geldlening

Wanneer je geld hebt geleend aan een vriend of bekende, de zogenaamde onderhandse lening, dan is het van belang dat er duidelijke afspraken in het contract staan. Meer informatie over het opstellen van een contract voor een onderhandse lening vind je hier: voorbeeld contract onderhandse lening.

Bespaar ook eenvoudig op je lening!Vergelijk, vind en sluit online de best passende lening af tegen de laagste rente. Lening vergelijken