Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Overeenkomst geldlening familie

Waarop letten bij overeenkomst geldlening familie?

Ga je geld lenen aan je familieleden, dan is het belangrijk hier goede afspraken over te maken. Het laatste wat je wilt is natuurlijk ruzie met je familie over geld. Door de afspraken omtrent de lening van te voren goed vast te leggen, voorkom je problemen of onduidelijkheden over bijvoorbeeld de manier waarop de lening moet worden terugbetaald en wanneer deze afbetaald moet zijn.

Inhoud leningsovereenkomst familie

Het is belangrijk om in een overeenkomst voor een lening aan familie in elk geval de volgende zaken op te nemen:

  • Gegevens van de kredietgever
  • Gegevens van de kredietnemer
  • Leensom: het bedrag dat wordt uitgeleend
  • De rente die wordt berekend over de lening
  • Wijze van terugbetaling (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal)
  • Duur van de lening (en datum waarop de lening terugbetaald moet zijn)
  • Handtekening van beide partijen

Let op! Het lijkt misschien raar om aan je familie rente te vragen voor een lening, toch is het belastingtechnisch vaak verstandiger om het wel te doen. Wanneer je namelijk geen of een te lage rente vraagt, zie de Belastingdienst die aan een schenking aan degene die het geld leent en moet hierover schenkbelasting worden betaald. 

Leningsovereenkomst voorbeeld

Je kunt voor een lening aan familieleden zelf een overeenkomst opstellen of gebruik maken van één van de vele voorbeeldovereenkomsten die je op internet kunt vinden. In het artikel ‘Overeenkomst van lening’ vind je een voorbeeldovereenkomst.

Tip! Als je het contract hebt opgesteld zorg dan dat je twee exemplaren hebt die allebei door beide partijen worden ondertekend. Eén exemplaar is voor jezelf en het andere voor degene aan wie je het geld uitleent.

Overeenkomst geldlening ouders 

Een van de meest voorkomende vormen van geld lenen binnen families is een geldlening van ouders aan kinderen. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is de afspraken omtrent de lening goed vast te leggen in een overeenkomst en dat het verstandig is om rente te vragen. Omdat je kind anders schenkbelasting moet betalen over het deel aan rente dat je te weinig vraagt. 

Rente geld lenen aan familie

Is de lening die je als ouders vraagt direct opeisbaar? Dan moet je minimaal 6 procent rente vragen, stelt de Belastingdienst. Is de lening niet-direct opeisbaar? Dan moet de rente marktconform zijn, dus vergelijkbaar met de tarieven die banken hanteren voor soortgelijke leningen. In het overzicht laagste rente lening op Geld.nl zie je direct welke tarieven banken hanteren voor een vergelijkbare persoonlijke lening.

Wist je dat...
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar bedraagt. Betaal jij ook te veel voor je lening? Doe de check! Lening vergelijken