Geld lenen

Overlijdensrisicoverzekering lening

Wat is een overlijdensrisicoverzekering bij lening?

Een overlijdensrisicoverzekering voorkomt dat de restschuld van je lening bij je nabestaanden terecht komt wanneer je overlijdt. Je verzekert een bedrag naar keuze en betaalt hiervoor tijdens een vaste periode maandpremie. Je nabestaanden krijgen dan na je overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee ze de lening kunnen aflossen.

Tip! Ga je geld lenen? Dan is overlijdensrisicoverzekering bij sommige leningen standaard inbegrepen. Bij andere leenvormen kies je zelf of je er een afsluit. De hoogte van de premie hangt dan af van je persoonlijke situatie en wensen.

Lening met overlijdensrisicoverzekering

Aan een persoonlijke lening zit meestal geen overlijdensrisicoverzekering gekoppeld en is ook niet verplicht. Als je er een wilt moet je deze dus apart afsluiten. Omdat een persoonlijke lening geleidelijk afloopt, past een dalende overlijdensrisicodekking het beste. Zo ben je niet oververzekerd en weet je zeker dat je nabestaanden niet met je lening blijven zitten.

Lening zonder overlijdensrisicoverzekering

Bij een doorlopend krediet is dit iets anders. Hier zit ook geen overlijdensrisicoverzekering aan vast. Maar bij kredieten vanaf 10.000 euro ben je bij de meeste kredietverstrekkers wel verplicht om er een af te sluiten. Of je dat bij de kredietverstrekker doet of ergens anders mag je helemaal zelf bepalen.

Lening verzekeren

Je hebt verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. De verzekering die het beste past bij een lening is de overlijdensrisicoverzekering waarbij je tijdens de looptijd elke maand dezelfde premie betaalt, maar dat het verzekerde bedrag per maand afneemt. Omdat door aflossing ook de restschuld van je lening afneemt, is deze vorm erg geschikt voor een lening.

Voorbeeld overlijdensrisicoverzekering lening

Stel: Je hebt een lening van 10.000 euro met een (theoretische) looptijd van vijf jaar. Hierbij sluit je bovengenoemde overlijdensrisicoverzekering af. Tijdens de looptijd betaal je per maand een premie van 5 euro. Mocht je na twee jaar overlijden, dan krijgen je nabestaanden 6.000 euro uitbetaald. Mocht je na vier jaar overlijden, dan krijgen ze slechts 2.000 euro uitbetaald. Wanneer je je lening tijdens de looptijd evenredig aflost, is dit geen probleem, omdat per jaar de restschuld afneemt.

Onderstaande tabel toont het bedrag dat nabestaande uitbetaald krijgen, het afgeloste bedrag en de restschuld indien ja na een x aantal jaar van de looptijd overlijdt.

Mocht je overlijden na .. van de looptijdVerzekerd bedragAfgelost bedragRestschuld
1 jaar800020008000
2 jaar600040006000
3 jaar400060004000
4 jaar200080002000
5 jaar0100000

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Zoals gezegd mag je zelf bepalen waar je jouw overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dit kan bij de kredietverstrekker, maar bijvoorbeeld ook bij een verzekeringsmaatschappij. Ben je van plan om een overlijdensrisicoverzekering apart af te sluiten? Laat je dan door een expert goed informeren over de mogelijkheden.

Geld lenen met overlijdensrisicoverzekering?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken