Geld lenen

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wat is het verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Wil je geld lenen, dan zijn de twee meest gekozen leenvormen het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Welke je kiest hangt onder andere af van je leendoel. Maar kort gezegd staat bij een persoonlijke lening van tevoren eigenlijk alles vast en is een doorlopend krediet veel flexibeler.

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Het verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening is het best duidelijk te maken aan de hand van onderstaande tabel:

KenmerkenPersoonlijke leningDoorlopend krediet
RenteVastVariabel
Leenbedrag direct op rekening JaNee
Rente aftrekbaarSoms*Nooit
Boetevrij extra aflossenNiet altijd**Altijd
Afgeloste bedragen opnieuw opnemenNeeJa

* Rente is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor verbetering eigen woning
** Bij veel kredietverstrekkers mag je bij een pl niet boetevrij extra aflossen

Persoonlijke lening betekenis

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij van tevoren eigenlijk alles vaststaat. Het is een aflopend krediet. Je leent een vast bedrag, tegen een vast rentepercentage en een vastgestelde looptijd. Ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan weet je dus precies wanneer je hoeveel kwijt bent en wat de lening je uiteindelijk kost.

Doorlopend krediet betekenis

Een doorlopend krediet is in tegenstelling tot de persoonlijke lening veel flexibeler. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Vervolgens mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot dit afgesproken limiet. De rente bij een doorlopend krediet is variabel, waardoor je vooraf niet weet wat de exacte maandlasten zijn. Daarnaast betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening kiezen?

De vraag welke leenvorm je moet kiezen, een doorlopend krediet of persoonlijke lening, hangt zoals aangegeven af van je leendoel. Maar minstens zo belangrijk is hoe jij met de lening omgaat. Omdat je bij een doorlopend krediet onbeperkt geld mag opnemen en aflossen, is het wel belangrijk dat je hier gedisciplineerd mee omgaat. De verleiding is voor veel mensen groot om dan meer te lenen en aan andere zaken uit te geven dan eigenlijk de bedoeling was. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan noodzakelijk en valt de lening uiteindelijk een stuk duurder uit.

Tip! Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Met de rekentools van Geld.nl kun je eenvoudig je lening berekenen.

Bespaar op je persoonlijke lening of doorlopend krediet

Of je nu kiest voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening, belangrijk is dat je niet onnodig te veel betaalt. Om dit te voorkomen raden wij aan altijd een objectieve vergelijking te maken. Online is dat nu heel makkelijk. Wij zetten het grootste aanbod leningen voor je op een rij, gerangschikt op prijs en voorwaarden. Zo vind je in één oogopslag de lening met de laagste rente en beste voorwaarden en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

De best passende lening tegen de laagste rente?Die vind je door het grootste aanbod leningen te vergelijken. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken