Lenen

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen?

Wil je je woning verduurzamen, een nieuwe boot kopen of eindelijk die langgewenste verbouwing realiseren? Dan zijn een persoonlijke lening of je hypotheek verhogen waarschijnlijk opties die je overweegt. In veel gevallen is een persoonlijke lening goedkoper en zijn de voorwaarden gunstiger. In dit artikel geven we je enkele handige tips, zodat jij precies weet welke financieringsvorm het best bij jouw situatie past!

1. Verschil persoonlijke lening of hypotheek verhogen

Als je een grote uitgave gaat doen en je hiervoor niet voldoende spaargeld hebt, is geld lenen vaak de volgende stap. Zowel een persoonlijke lening afsluiten als je hypotheek verhogen zijn vormen van geld lenen. Een persoonlijke lening vraag je aan bij een bank of andere geldverstrekker. Je hypotheek verhogen doe je bij de geldverstrekker waar je je huidige hypotheek hebt.

Je hypotheek verhogen kan alleen als je woning overwaarde heeft. Je verhoogde hypotheek mag namelijk niet hoger worden dan 100 procent van je woningwaarde. Wil je je huis verduurzamen? Dan mag je een maximum van 106 procent van je woningwaarde lenen.

2. Voor- en nadelen persoonlijke lening of hypotheek verhogen

Enkele voor- en nadelen van een persoonlijke lening zijn:

 • Voor kleinere uitgaven (onder de 28.000 euro) is een persoonlijke lening met kortere looptijd vaak goedkoper dan je hypotheek verhogen.
 • Een persoonlijke lening geeft minder papierwerk dan je hypotheek verhogen, omdat je niet naar de notaris hoeft.
 • De rente voor een consumptief krediet is vaak hoger dan de hypotheekrente. Voor grote uitgaven is je hypotheek verhogen meestal voordeliger.
 • De rente die je over je persoonlijke lening betaalt, mag je aftrekken van de belasting als je het geld gebruikt voor het verbeteren of verduurzamen van je woning.

Enkele voor- en nadelen van je hypotheek verhogen zijn:

 • De hypotheekrente ligt lager dan de rente op een consumptief krediet.
 • Je hypotheek verhogen kan alleen als je woning meer waard is dan je hypotheek en dus overwaarde heeft.
 • Gebruik je het geld voor het verbeteren of verduurzamen van je huis? Dan kun je de rente van de belasting aftrekken. Lees hier meer over de hypotheekrenteaftrek.
 • Als je het geld niet in je woning steekt, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.
 • Soms kun je je hypotheek onderhands verhogen. Dan maak je een onderlinge afspraak met je hypotheekverstrekker zonder tussenkomst van een notaris. Dit kan alleen als je hypotheek door de verhoging niet hoger wordt dan het bedrag waarvoor je de hypotheek had ingeschreven bij de notaris. Kun je de hypotheek niet onderhands verhogen? Dan moet je opnieuw naar de notaris en betaal je opnieuw notariskosten.

3. Persoonlijke lening of hypotheek verhogen voor verbouwing

Het verbouwen, verbeteren of verduurzamen van je koophuis loopt vaak flink in de papieren. Misschien heb je niet voldoende spaargeld achter de hand voor isolatiemaatregelen, een ruimere badkamer of het aardgasvrij maken van je woning. Is je huis meer waard dan je hypotheek? Dan kun je je hypotheek verhogen. Toch is dit niet altijd de voordeligste keuze. Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld voordeliger als:

 • De verbouwing of verduurzaming van je woning minder kost dan 28.000 euro. Een persoonlijke lening is dan vaak honderden euro’s goedkoper dan je hypotheek verhogen, omdat je geen extra kosten hebt voor een taxatie, advieskosten en een notariële akte.
 • Standaard heeft een hypotheek 30 jaar looptijd. Je kiest met een persoonlijke lening voor een kortere looptijd en lost dus maandelijks een hoger bedrag af. Je betaalt dan minder lang rente, waardoor je goedkoper uit bent.

Tip! Op zoek naar de persoonlijke lening met de laagste rente? Tijdens het leningen vergelijken op onze handige vergelijkingssite vind je direct de beste lening met de laagste rente voor jouw situatie.

4. Persoonlijke lening of hypotheek verhogen, wat past bij mij?

Een persoonlijke lening is een goede keuze als de verbouwing van je woning 28.000 euro of minder gaat kosten. Ook als je het geld wilt gebruiken voor een ander doel dan je woning is een persoonlijke lening de beste optie. Ga je je woning verduurzamen of is de verbouwing duurder dan 28.000 euro? Dan is je hypotheek verhogen vaak de voordeligste manier van geld lenen.

Persoonlijke lening zo goedkoop mogelijk houden?Je vergelijkt op Geld.nl snel en eenvoudig het grootste aanbod persoonlijke leningen van Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste lening die aansluit op jouw situatie en betaalt je nooit teveel. Lening vergelijken
Tevreden over ons? Stem dan nu! Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;