Contact

Persoonlijke lening voor verbouwing aftrekbaar

Is een persoonlijke lening voor een verbouwing aftrekbaar?

Gebruik je jouw persoonlijke lening voor de verbouwing van je koopwoning? Dan mag je de rente van je persoonlijke lening van de belasting aftrekken in box 1. Voorwaarde is wel dat je het geld gebruikt voor het verbouwen of verduurzamen van je eigen woning die je als hoofdverblijf gebruikt. In dit artikel lees je in welke gevallen een persoonlijke lening voor een verbouwing fiscaal aftrekbaar is.

Wanneer is persoonlijke lening voor verbouwing aftrekbaar?

Geld lenen voor een verbouwing komt heel veel voor. De rente van je persoonlijke lening is aftrekbaar van de belasting als je het geld gebruikt voor het verbouwen, verbeteren of verduurzamen van je woning. In het onderstaande overzicht zie je voor welke lening voor verbouwing de rente van je persoonlijke lening wel en niet aftrekbaar is.

LeendoelPersoonlijke lening aftrekbaarDoorlopend krediet aftrekbaar
AanbouwJaNee
BadkamerJaNee
DakkapelJaNee
ZonnepanelenJaNee
IsolatieJaNee
KeukenJaNee
Kosten KoperJaNee
Aanleg tuinJaNee
Restschuld hypotheekNeeNee
VoertuigenNeeNee
RecreatiewoningNeeNee

Let op! Heb je een bouwdepot? Ook de rente die je betaalt voor je bouwdepot is fiscaal aftrekbaar. De voorwaarden zijn wel net iets anders. Lees hier meer over het bouwdepot en wanneer je de rente daarop wel en niet mag aftrekken.

Tip! Wil je een persoonlijke lening aanvragen voor een verbouwing? Vergelijk leningen op Geld.nl en vind direct de laagste rente lening voor jouw verbouwing.

Voorwaarden persoonlijke lening aftrekbaar voor verbouwing

De rente van je persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je gebruikt de lening voor het verbouwen, vervangen of verduurzamen van zaken die onlosmakelijk met je woning zijn verbonden. Dus koop je nieuwe meubels met het geld, of laat je bijvoorbeeld een laminaatvloer leggen? Dan zijn de kosten van je persoonlijke lening niet aftrekbaar. Met een parketvloer, vastgelijmde kurkvloer of een andere vloer die vast in je woning ligt, is de rente wel aftrekbaar.
  • Je trekt de totale rente over het hele bedrag van je persoonlijke lening in één keer af van de belasting, in de eerste 6 maanden na het afsluiten van de lening. Is er na 6 maanden nog een deel van de lening over? Dan kun je van dit deel de rente niet meer aftrekken.
  • Duurt de verbouwing van je woning langer dan 6 maanden en gebruik je een deel van de lening alsnog daarvoor? Dan mag je de rente over het deel dat je voor de verbouwing gebruikt alsnog aftrekken.
  • Je moet elk jaar een bepaald bedrag van de lening aflossen. De rente op een doorlopend krediet of aflossingsvrije lening kun je dus niet aftrekken van de belasting.
  • Je moet kunnen aantonen dat je het geld van de lening echt gebruikt voor de verbouwing of verduurzaming van je woning. Bewaar facturen en bonnetjes dus altijd goed.
  • Je mag de kosten voor de verbouwing zelf niet aftrekken van de belasting.

Bron: Belastingdienst

Beste persoonlijke lening voor je verbouwing?Op Geld.nl vergelijk je persoonlijke leningen van het meest complete aanbod banken en kredietverstrekkers in Nederland. Kies de beste én goedkoopste persoonlijke lening voor jouw verbouwing en bespaar gemiddeld 783 euro!Leningen vergelijken