Geld lenen

Rekening courant krediet

Wat is rekening courant krediet?

Een rekening courant krediet is eigenlijk gewoon een chiquere benaming voor geld lenen in de vorm van rood staan. De rekening courant betekenis is namelijk niets anders dan een betaalrekening met roodstand. Iedereen met een eigen bankrekening kan hiervoor kiezen.

Rekening courant - Maximaal lenen

Een rekening courant krediet sluit je bij verschillende banken af en is altijd gekoppeld aan je betaalrekening. Het bedrag dat je in de min (rood) mag staan, verschilt per bank en per persoon. Dit is vaak afhankelijk van je inkomsten die elke maand op je betaalrekening worden gestort. Het bedrag dat je maximaal mag rood staan bij de bank, kan soms wel worden verhoogd naar 50.000 euro.

Rente rekening courant 

De rente rekening courant is meestal vrij hoog. Percentages van 14 procent zijn heel normaal als rente rekening courant. De rente rekening courant wordt door de meeste banken per dag berekend. Sta je maar een paar dagen rood, dan is het meestal aantrekkelijker om te kiezen voor een rekening courant krediet, dan voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Heb je (een aantal dagen) rood gestaan dan wordt de rente rekening courant automatisch en per maand van je rekening afgeschreven.

Alternatief voor rekening courant

Wanneer je maar een paar keer rood staat is er dus niet veel aan de hand. Sta je echter vaker en langer in het rood? Dan is het soms voordeliger om een doorlopend krediet af te sluiten. De rente op een doorlopend krediet is meestal veel lager dan de rente rekening courant.

Voorwaarden rekening courant krediet

Aan het hebben van een rekening courant krediet worden vaak wel een aantal eisen of voorwaarden gesteld. Voor een rekening courant moet je bijvoorbeeld minstens één keer in drie maanden een positief saldo op je rekening hebben. Wil je het maximale bedrag voor rood staan verhogen? Dan wil de bank een aantal dingen weten, zoals je inkomen en type dienstverband.

Voor -en nadelen rekening courant krediet

Een van de voordelen van een rekening courant krediet is dat je snel geld hebt. Eigenlijk heb je helemaal niet in de gaten dat er sprake is van een lening. Maar dit is direct ook een valkuil. Een ander voordeel is, dat je geen apart financieel product hoeft af te sluiten als je een keert extra geld nodig hebt.

Aan een rekening courant krediet kleven ook heel veel nadelen. De belangrijkste is toch wel dat de rente bij structureel rood staan vaak enorm hoog is, vergeleken met een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Hierdoor betaal je al snel honderden euro's per jaar te veel. 

Sta je vaak wat langer rood?Dan is een goedkope lening vaak voordeliger dan een rekening courant krediet. Vergelijk snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden en betaal nooit meer onnodig te veel! Lening vergelijken