Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Rekening courant krediet

Wat is rekening courant krediet?

Een rekening courant krediet is eigenlijk gewoon een chiquere benaming voor geld lenen in de vorm van rood staan. Een rekening courant is namelijk niets anders dan een betaalrekening met roodstand en iedereen kan hiervoor kiezen.

Rekening courant - Maximaal lenen

Een rekening courant krediet sluit je bij verschillende banken af en is altijd gekoppeld aan je betaalrekening. Het bedrag dat je in de min (rood) mag staan, verschilt per bank en per persoon. Dit is vaak afhankelijk van je inkomsten die elke maand op je betaalrekening worden gestort. Het bedrag dat je maximaal mag rood staan kan soms wel worden verhoogd naar 50.000 euro.

Voorwaarden rekening courant

Aan het hebben van een rekening courant krediet worden vaak wel een aantal eisen of voorwaarden gesteld. Om rood te mogen blijven staan moet je bijvoorbeeld minstens één keer in drie maanden een positief saldo op je rekening hebben staan. Wil je het maximale bedrag voor rood staan verhogen? Dan wil de bank een aantal dingen weten, zoals je inkomen en type dienstverband.

Rente rekening courant 

Een rekening courant krediet heeft meestal een vrij hoge rente en is meestal variabel. Dit betekent dat de rente rekening courant kan stijgen of dalen tijdens de periode dat je rood staat. De rente rekening courant wordt door de meeste banken per dag berekend. Sta je maar een paar dagen rood, dan is het meestal aantrekkelijker om te kiezen voor een rekening courant krediet, dan voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Heb je (een aantal dagen) rood gestaan dan wordt de rente automatisch en per maand van je rekening afgeschreven.

Alternatief voor rekening courant

Wanneer je maar een paar keer rood staat is er dus niet veel aan de hand. Sta je echter vaker en langer in het rood? Dan is het soms voordeliger om een doorlopend krediet af te sluiten. De rente op een doorlopend krediet is meestal lager dan op een rekening courant krediet.

Let op! Het is niet slim om onnodig leningen af te sluiten. Geld lenen kost namelijk altijd geld.

Voor en nadelen rekening courant krediet

Een van de voordelen van een rekening courant krediet is dat je snel geld kunt lenen. Eigenlijk heb je helemaal niet in de gaten dat er sprake is van een lening. Maar dit is direct ook een valkuil. Een ander voordeel is dat er geen apart financieel product hoeft te worden afgesloten als je een keertje wat extra geld nodig hebt. Aan een rekening courant krediet kleven ook een aantal nadelen. De belangrijkste is toch wel dat de rente bij structureel rood staan vaak veel hoger is vergeleken met een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Sta je vaak wat langer rood?Dan is een goedkope lening vaak voordeliger. Vergelijk snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden en betaal nooit meer onnodig te veel! Lening vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert