Geld lenen

Persoonlijke lening aftrekbaar

Is de rente persoonlijke lening aftrekbaar?

Ga je geld lenen, dan is de rente op leningen alleen nog maar aftrekbaar als je eigen huis het bestedingsdoel is. Je huis moet dan wel als hoofdverblijf gebruikt worden. De renteaftrek kan een stimulans zijn om een lening aan te vragen, omdat de nettolasten hierdoor lager zijn.

Let op: Voor kredieten die zijn afgesloten na 31 december 2012 is er een voorwaarde bij gekomen. Om voor aftrek in box 1 in aanmerking te komen, moet de lening namelijk annuïtair of lineair worden afgelost.

Rente lening aftrekbaar? - Leendoel

Het bestedingsdoel van de lening, en dus niet de leenvorm, bepaalt of je de rente mag aftrekken. Ook als je de lening gebruikt voor het onderhoud of verbetering van je eigen huis is de rente fiscaal aftrekbaar. De lening valt dan voor de inkomstenbelasting in box 1. Het doet er dan niet toe of de lening in de vorm van een hypotheek is afgesloten. Zo mag je een persoonlijke lening die gebruikt is voor de bouw van een serre aan je eigen huis aftrekken in box 1.

Doorlopend krediet aftrekbaar?

Ook de rente die je over een WOZ-krediet betaalt is vaak fiscaal aftrekbaar. Een WOZ-krediet is te vergelijken met een doorlopend krediet. Het verschil is dat je alléén een WOZ krediet kunt afsluiten als je een koopwoning hebt. Maar ook voor dit krediet geldt dat de rente alleen fiscaal aftrekbaar is als je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van je eigen woning.

Let op! Dit geldt alléén voor WOZ-kredieten van vóór 1 januari 2013. Rente over leningen die hierna zijn afgesloten zijn niet meer aftrekbaar. Dit komt doordat een WOZ-krediet niet annuïtair of lineair wordt afgelost en dus volgens de nieuwe regels niet meer in aanmerking komt voor belastingaftrek in box 1.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar?

Naast het feit dat de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar kan zijn, is het in soms mogelijk om de lening af te trekken in box 3. Leningen worden tenslotte gezien als schuld, waardoor het eigen vermogen afneemt. Hierdoor betaal je minder belasting over het eigen vermogen. Maar ook aan de aftrek van een lening in box 3 zijn voorwaarden verbonden.

Een persoonlijke lening afsluiten?Betaal niet onnodig te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Kiest de voordeligste en bespaar gemiddeld 500 euro op de kosten van je lening. Lening vergelijken