Contact

Rente persoonlijke lening aftrekbaar

Is de rente van een lening aftrekbaar van de belasting?

Sinds 2013 mag je alleen de rente aftrekken die je betaalt voor geld lenen als je een persoonlijke lening hebt afgesloten. Daarnaast moet je de lening gebruiken voor je woning. De rente die je betaalt voor een doorlopend krediet mag je sinds 2013 niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over renteaftrek van je lening bij de Belastingdienst.

Wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Je mag de rente van je persoonlijke lening aftrekken in box 1 bij je belastingaangifte als je de lening gebruikt voor de aanschaf of verbetering van je eigen woning. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Je besteedt het geld aan je hoofdwoning. Gebruik je de lening voor een tweede huis of vakantiewoning? Dan mag je de rente niet aftrekken.
  • Je mag de rente alleen aftrekken voor zaken aan je woning die je niet kunt meenemen als je verhuist. Ga je een lening aanvragen voor bijvoorbeeld meubels? Dan mag je de rente van je persoonlijke lening dus niet aftrekken.

Om het allemaal wat duidelijker te maken, geven we je hier een overzicht van de meest voorkomende leendoelen. Daarbij zie je of de rente van je persoonlijke lening aftrekbaar is.

LeendoelRente persoonlijke lening aftrekbaar?
AanbouwJa
Aankoop auto, boot, motor of ander voertuigNee
BadkamerJa
DakkapelJa
IsolatieJa
KeukenJa*
Kosten koper bij aankoop woningJa
MeubelsNee
Restschuld hypotheekNee
Recreatiewoning of tweede huisNee
TuinaanlegJa*
ZonnepanelenJa*

*De rente is alleen aftrekbaar voor dingen die je niet kunt meenemen als je verhuist. Gebruik je de lening (deels) voor een nieuwe koelkast, tuinmeubelen of losstaande zonnepanelen? Dan mag je (dat deel van) de rente niet aftrekken van de belasting.

Waarom is een doorlopend krediet niet meer aftrekbaar?

Sinds 2013 mag je de rente van een lening alleen nog aftrekken als je elke maand aflost op de lening. Omdat je bij een doorlopend krediet afgeloste bedragen weer opnieuw mag opnemen, voldoet die vorm van consumptief krediet niet aan deze voorwaarden. Je mag de rente van je doorlopend krediet dus nooit aftrekken van de belasting in box 1. Ook niet als je het krediet gebruikt voor je eigen woning. Dit geldt overigens ook voor een rood stand, creditcardschuld of koop of afbetaling.

Belastingaftrek lening in box 3

Leningen waarover je de rente niet mag aftrekken in box 1, mag je soms wel aftrekken in box 3 van je belastingaangifte. In box 3 betaal je belasting over je spaargeld en vermogen. Als je in 2024 meer dan 3.700 euro (of 7.400 euro voor fiscaal partners) aan openstaande leningen hebt, mag je het meerdere van die opstaande leenbedragen aftrekken van je spaargeld en beleggingen. Hierdoor hoef je geen of minder belasting te betalen over je vermogen. Op deze manier heb je misschien toch nog fiscaal voordeel van je leningen.

Persoonlijke lening afsluiten?Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig het meest complete aanbod leningen van Nederland. Kies de persoonlijke lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en bespaar gemiddeld 783 euro op de totale kosten! Lening vergelijken
;