Geld lenen

Renteloze lening

Geld lenen zonder rente, kan dat?

Wil je geld lenen, dan kost je dit (bijna) altijd geld. Rente is tenslotte een vergoeding voor het risico dat de geldverstrekker loopt over de terugbetaling van de schuld. Daarnaast heeft de Belastingdienst regels opgesteld om onwenselijke situaties te voorkomen.

Rentevrij lenen ouders - Marktconforme rente

Tegenwoordig lenen veel ouders geld aan hun kinderen. Daar zijn wat wel regels voor. Zo moet er een marktconforme rente van minimaal 6 procent zijn, de rente moet écht betaald worden en de lening mag niet direct opeisbaar zijn.

Is de rente lager dan 6 procent, dan ziet de Belastingdienst het hele rentebedrag als schenking en moet het kind schenkbelasting betalen (overigens alleen als de totale schenking boven de schenkvrijstellingen komt). Dit is in sommige gevallen anders wanneer de lening wél direct opeisbaar is, dan rekent de fiscus geen schenkbelasting.

Renteloze lening - Commercieel

Een ander sprekend voorbeeld van “lenen tegen 0 procent” is een auto-financiering. Dit lijkt mooi, maar er zit geen onderhandelingspositie meer in de prijs van de auto, of de auto wordt duurder geprijsd. De autoverkoper krijgt zijn geld ook niet gratis en is commercieel ingesteld. Er staat niet voor niets een waarschuwing onder, dat ‘geld lenen, geld kost’... Goedkoper is je auto financieren met een lening.

Renteloos lenen - Overheid

Een overheid kan wél tegen (bijna) 0 procent lenen van andere landen. Die landen willen dan alleen zekerheid dat zij hun geld terugkrijgen. Het gebeurt niet vaak, maar het is wel eens voorgekomen. De overheid kan dan tijdelijk het geld duurder uitzetten en zo winst maken zonder veel risico.

Lenen zonder rente DUO

Een studentelening bij DUO is ook nagenoeg renteloos. Deze rente verandert echter jaarlijks, zolang de studie nog loopt. Hij kan nu dus wel renteloos zijn, dan betekent niet dat de rente dit tegen het eind van je studie ook nog altijd is.

Kies de lening met de laagste rente!Vergelijk snel het grootste aanbod lening online en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening door te kiezen voor de laagste rente. Lening vergelijken