Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Rood staan bij de bank

Hoe werkt rood staan bij de bank?

Rood staan is een van de duurste vormen van geld lenen. Over het bedrag dat je rood staat betaal je namelijk tot wel 15 procent rente per jaar. Wanneer je heel soms voor een klein bedrag rood staat bij de bank, hoeft dat helemaal niet erg te zijn. De rentekosten zijn in dat geval te verwaarlozen. Maar wanneer je meerdere malen voor grote bedragen in de min staat, krijg je te maken met een hogere kostenpost. Het kan dan verstandig zijn om te denken aan andere opties. Zo kun je je spaargeld gebruiken om je negatieve saldo weg te werken of kun je misschien een goedkopere leenvorm kiezen.

Rood staan en sparen

90 procent van de Nederlanders is op de hoogte van het feit dat de spaarrente veel lager is dan de rente die je betaalt om rood te staan. Gek genoeg heeft 85% van de mensen die rood staan tóch spaargeld. Hierdoor hebben ze een onnodige kostenpost. Want rood staan en sparen is geen ideale combinatie.

Tip! Sta je regelmatig rood én heb je genoeg geld op je spaarrekening? Dan is het slim om je spaargeld te gebruiken om uit de rode cijfers te komen. Je ontvangt dan wel geen rente-inkomsten over je spaargeld, maar omdat je niet meer in het rood staat, betaal je ook geen rente. Omdat de rentekosten voor rood staan hoger zijn dan de rente-inkomsten van een spaarrekening, ben je voordeliger uit.

Wat betekend rood staan? - Voorbeeld

Stel, je hebt een spaarrekening met 7.500 euro en je staat gemiddeld voor zo’n 3.000 euro per jaar in het rood. Op je spaarrekening ontvang je een rentepercentage van 2% en over je rode cijfers betaal je een rentepercentage van 15%. De tabel hieronder laat zien dat je, door je spaargeld te gebruiken om je ‘rode saldo’ af te betalen, in dit voorbeeld 345 euro per jaar bespaart.

Tabel 1Rood standSpaargeldRentekosten rood staanRente-inkomsten spaargeldSaldo rente
Situatie 1 (3.000 euro in het rood3.0007.500450150-300 euro
Situatie 2 (rode cijfers betaald met spaargeld04.50004545 euro


Alternatief voor rood staan bij de bank

Mocht je bankrekening wel eens rode cijfers laten zien en heb je geen spaargeld om hier iets aan te doen? Dan ben je misschien we; beter af met een andere leenvorm. De rentetarieven persoonlijke lening en rente doorlopend krediet liggen normaal gesproken lager dan die van rood staan. En met een persoonlijke lening ben je verplicht maandelijks een bedrag af te lossen, waardoor de schuld naar verloop van tijd afneemt. Als je moeite hebt om regelmatig rood staan te voorkomen, is het slim om eens met je bank om tafel te gaan zitten om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Hoe kom ik uit het rood – 4 Tips

Wil je ervoor zorgen dat je in de toekomst niet meer rood staat? Geld.nl heeft 4 tips die je hierbij kunnen helpen:

Tip 1. Zorg voor een financieel overzicht.
Wanneer je voor jezelf niet duidelijk hebt hoeveel geld er binnen komt en hoeveel je besteedt, dan is de kans groter dat je in het rood komt te staan. Stel daarom een overzicht op van je inkomsten en uitgaven, zodat je kunt zien hoeveel je tekort komt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) legt op hun site in vier stappen uit hoe je grip op je geld krijgt.

Tip 2. Denk goed na voordat je iets koopt.
Heb je die nieuwe ketting wel echt nodig? Kun je misschien zonder dat ene tijdschrift? Je bespaart geld door onnodige uitgaven achterwege te laten.

Tip 3. Zorg dat schulden aflossen prioriteit krijgt.
Schulden kosten namelijk geld. Hoe minder schuld je hebt, hoe lager je maandlasten zijn. Hierdoor is je besteedbaar inkomen per maand groter en kom je minder snel in de rode cijfers.

Tip 4. Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren.
Wanneer je er zeker van bent dat je ook zonder rood staan kunt rondkomen, kun je er voor kiezen om dit bij de bank op te zeggen. Hierdoor heb je simpelweg de mogelijkheid niet meer om geld van je rekening op te nemen wanneer je saldo niet toereikend is. Op die manier verplicht je jezelf om andere oplossingen te zoeken en zuiniger te leven.

Geregeld rood staan is peperduur!Tijdelijk geld nodig? Dan is een lening misschien wel een goedkopere optie. Vergelijk snel voor de laagste rente en beste voorwaarden. Lening vergelijken