Geld lenen

Rood staan bij de bank

Hoe werkt rood staan bij de bank?

Rood staan is een van de duurste vormen van geld lenen. Over het bedrag dat je rood staat betaal je namelijk tot wel 14 procent rente per jaar. Sta je soms een beetje in het rood, dan is dat helemaal niet erg. De rente is dan te verwaarlozen. Je krijgt wel met hoge rente kosten te maken als je vaker voor grote bedragen in de min staat. Het is dan slim om andere opties te overwegen. Zo kun je bijvoorbeeld spaargeld gebruiken om structureel uit het rood te komen of kiezen voor een goedkope lening.

Rood staan en sparen

90 procent van de Nederlanders is op de hoogte van het feit dat de spaarrente veel lager is dan de rente die je betaalt om rood te staan. Gek genoeg heeft 85% van de mensen die rood staan tóch spaargeld. Hierdoor hebben ze een onnodige kostenpost. Want rood staan en sparen is geen ideale combinatie.

Tip! Sta je regelmatig rood én heb je genoeg geld op je spaarrekening? Gebruik dan wat van je spaargeld om uit de rode cijfers te komen. Omdat de rentekosten voor rood staan hoger zijn dan de rente-inkomsten van een spaarrekening, ben je zo stukken voordeliger uit.

Wat betekend rood staan? - Voorbeeld

Stel, je hebt een spaarrekening met 7.500 euro en je staat gemiddeld voor zo’n 3.000 euro per jaar in het rood. Op je spaarrekening ontvang je een rentepercentage van 0,2 procent en over je rode cijfers betaal je een rentepercentage van 14 procent. De tabel hieronder laat zien dat je, door je spaargeld te gebruiken om je ‘rode saldo’ af te betalen, in dit voorbeeld 396 euro per jaar bespaart.

Tabel 1Rood standSpaargeldRentekosten rood staanRente-inkomsten spaargeldSaldo rente
Situatie 1 (€ 3000 in het rood€ 3000€ 7500€ 420€ 15€ -405
Situatie 2 (rode cijfers betaald met spaargeld€ 0€ 4500€ 0€ 9€ 9

Alternatief voor rood staan bij de bank

Mocht je bankrekening wel eens rode cijfers laten zien en heb je geen spaargeld om hier iets aan te doen? Dan ben je misschien we; beter af met een andere leenvorm. De rentetarieven persoonlijke lening en rente doorlopend krediet liggen normaal gesproken lager dan die van rood staan. En met een persoonlijke lening ben je verplicht maandelijks een bedrag af te lossen, waardoor de schuld naar verloop van tijd afneemt. Als je moeite hebt om regelmatig rood staan te voorkomen, is het slim om eens met je bank om tafel te gaan zitten om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Hoe kom ik uit het rood – 4 Tips

Wil je ervoor zorgen dat je in de toekomst niet meer rood staat? Geld.nl heeft 4 tips die je hierbij kunnen helpen:

Zorg voor een financieel overzicht

Wanneer je voor jezelf niet duidelijk hebt hoeveel geld er binnen komt en hoeveel je besteedt, dan is de kans groter dat je in het rood komt te staan. Stel daarom een overzicht op van je inkomsten en uitgaven, zodat je kunt zien hoeveel je tekort komt. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) legt op hun site in vier stappen uit hoe je grip op je geld krijgt.

Denk goed na voordat je iets koopt

Heb je die nieuwe ketting wel echt nodig? Kun je misschien zonder dat ene tijdschrift? Je bespaart geld door onnodige uitgaven achterwege te laten.

Geef schuld aflossen prioriteit

Schulden kosten namelijk geld. Hoe minder schuld je hebt, hoe lager je maandlasten zijn. Hierdoor is je besteedbaar inkomen per maand groter en kom je minder snel in de rode cijfers.

Blokkeer je mogelijkheid tot roodstand

Wanneer je er zeker van bent dat je ook zonder rood staan kunt rondkomen, kun je er voor kiezen om dit bij de bank op te zeggen. Hierdoor heb je simpelweg de mogelijkheid niet meer om geld van je rekening op te nemen wanneer je saldo niet toereikend is. Op die manier verplicht je jezelf om andere oplossingen te zoeken en zuiniger te leven.

Let op! Rood staan is peperduur!Heb je tijdelijk even wat meer geld nodig? Dan is een lening meestal een stuk goedkoper! Vergelijk hiervoor snel het grootste aanbod leningen en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken