Hoe kun je scheiden als je samen schulden hebt?
Schulden van jou en/of je partner hoeven geen reden te zijn om een scheiding uit te stellen. Wel moet je zorgen voor een goed overzicht en duidelijke afspraken. In dit artikel geven we je enkele handige tips over scheiden met schulden. Hiermee weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt.
1.Scheiden met schulden Creëer overzicht
Zorg dat je een goed overzicht maakt van alle schulden van jezelf, van je partner en van jullie samen. Pak bijvoorbeeld je rekeningafschriften erbij. Daarnaast is het verstandig om allebei inzage te vragen in je BKR. In de gegevens die je krijgt, staan ook al je leningen en schulden genoteerd.
Tip! Denk niet alleen aan alle soorten leningen die jij en je partner hebben, maar bijvoorbeeld ook betalingsachterstanden op je verzekeringen, energierekeningen, studieschulden en leasecontracten moet je meenemen in de verdeling van de schulden.
2. Wie betaalt de schulden na scheiden? Kijk naar je afspraken!
Hoe je de schulden moet splitsen na de scheiding, hangt in eerste instantie af van de standaardafspraken die je hebt gemaakt.
Scheiden en schulden - Gemeenschap van goederen
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zijn jullie allebei aansprakelijk voor alle leningen en schulden. Ook voor de schulden die jij of je partner voor het huwelijk hebben gemaakt zijn jullie beide verantwoordelijk. In dat geval moet je dus alle openstaande schulden gewoon door twee delen. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen dat één van jullie de schulden op zich neemt en dat de ander een bedrag betaalt ter hoogte van de helft van alle schulden. De wordt ook wel uitkopen genoemd. Met dat geld kan de ander dan alvast een deel van de leningen en schulden terugbetalen.
Scheiden na scheiding - Huwelijk na 2018
Als je in 2018 of later getrouwd bent en verder niets hebt geregeld, zijn jullie in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat jullie samen aansprakelijk zijn voor alle schulden en leningen die zijn aangegaan tijdens het huwelijk. Schulden van vóór het huwelijk vallen onder de eigen verantwoordelijkheid van degene die ze is aangegaan.
Schulden bij scheiding - Huwelijkse voorwaarden
Wanneer je onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, gelden in principe de afspraken die jullie hebben gemaakt in het huwelijkscontract.
Let op! Wat je ook hebt afgesproken schuldeisers zijn niet verplicht zich daaraan te houden. Schuldeisers kunnen jullie altijd allebei aansprakelijk stellen voor de schulden tijdens jullie huwelijk. Een studieschuld wordt meestal niet op de partner verhaalt, maar leasecontract voor een auto bijvoorbeeld wel. Dat is ook de reden dat als je tijdens samenwonen of een huwelijk een lening aanvraagt jij en je partner allebei moeten tekenen. Zo zijn jullie in elk geval allebei op de hoogte en kom je niet voor verrassingen te staan.
3. Hoe scheiden met schulden? Leg afspraken vast!
Maak je bij een scheiding (nieuwe) afspraken over jullie schulden? Leg die dan vast in het echtscheidingsconvenant. Zo heb je altijd iets om op terug te betalen als je ex een lening ineens niet meer betaalt.
4. Scheiden en schulden op me nemen, vraag het aan de schuldeiser!
Zoals gezegd ben je voor een schuldeiser altijd allebei aansprakelijk voor schulden en leningen tijdens jullie huwelijk. Wil je hiervan afwijken en één partner de schulden op zich laten nemen? Vraag dan altijd toestemming aan de schuldeiser. Alleen als deze hiermee akkoord gaat, is je afspraak rechtsgeldig. Laat je je schuldeiser niets weten? Dan hoeft die zich ook niet aan de afspraken tussen jou en je partner te houden.
5. Voorkom dat je tijdens de scheiding nog opdraait voor schulden
Het regelen van een scheiding kan soms wat langer duren. Wil je zeker weten dat je later niet alsnog opdraait voor schulden die je partner tijdens het scheidingsproces aangaat? Vraag dan een voorlopig voorziening aan. Een rechter neemt dan alvast een voorlopige beslissing over de verdeling van jullie schulden en bezittingen.
Let op! Een lening afsluiten tijdens een echtscheiding is vrijwel nooit mogelijk. Bij kredietverstrekkers moet je partner dan namelijk nog steeds meetekenen voor de lening. Je kunt pas alleen of met een nieuwe partner een lening afsluiten als de scheiding definitief is uitgesproken.