Geld lenen

Schulden aflossen tips

Waarop letten bij schuld aflossen?

Schulden kunnen een zware financiële last zijn, zeker als je meerdere schulden hebt of als je de schulden maar moeilijk af kunt lossen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je schulden af te lossen:

 • Als eerste kun je met spaargeld schuld aflossen. De rente die je ontvangt op je spaarrekening ligt een stuk lager dan de rente die je betaalt over de lening. Je bespaart dus geld als je een deel van je spaargeld gebruikt om de schulden af te lossen. Maar houd wel een buffer aan op je spaarrekening om eventuele financiële tegenvallers op te vangen.
 • Daarnaast kun je je schulden sneller aflossen als je over extra geld beschikt. Dit kan je vakantiegeld zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken of je nog spullen in huis hebt die je kunt verkopen.
 • Helaas lukt het vaak niet of moeilijk om over een extra bedrag te beschikken. Maar veel mensen kunnen flink besparen op de maandelijkse lasten. Denk bijvoorbeeld aan goedkopere verzekeringen afsluiten, abonnementen opzeggen, goedkopere boodschappen doen en minder autorijden. Door minder uit te geven, houd je geld over om je schulden af te lossen.
 • Een andere mogelijkheid is je schulden over te sluiten. Geld lenen bij een andere kredietverstrekker kan in veel gevallen voordeliger zijn. Zo bespaar je maandelijks op de kosten voor je lening. 


Let op!
Sommige schulden mag je niet kosteloos extra aflossen. Bekijk dus altijd de voorwaarden van de lening als je extra af wilt lossen.

Schulden aflossen? Maak een financieel plan!

Met bovenstaande tips kun je kleinere leningen snel aflossen. Heb je meer of grotere schulden, dan is het slim om te beginnen met een financieel overzicht. Als je weet hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel je kwijt bent aan maandelijkse lasten en boodschappen, zie je ook hoeveel geld je hebt om af te lossen. In dit plan kun je tevens zien waarop je kunt besparen. 

Schulden aflossen met prioriteit

Aan de hand van het financiële overzicht bepaal je hoeveel je maandelijks af kunt lossen. Dit geld verdeel je over de schulden. Als dit mogelijk is, geef dan prioriteit aan welke schulden je eerst aflost. Welke schulden prioriteit hebben, hangt af van je situatie:

 • Schulden met hoge prioriteit zijn achterstallige huur en hypotheek en de rekeningen voor energie, gas, water en zorgverzekering bijvoorbeeld
 • Schulden met een hoge rente kun je beter het eerst aflossen, omdat deze het duurst zijn
 • Kleine schulden eerst aflossen geeft meer overzicht

Schulden aflossen tips

Om snel je schulden af te lossen hebben we nóg enkele tips voor je op een rij gezet:

 • Heb je meerdere schulden? Meerdere leningen of schulden samenvoegen tot één lening geeft meer overzicht. Kies dan voor een lening met lage rente, zodat de kosten van de samengevoegde lening zo laag mogelijk blijven. 
 • Misschien kun je een te dure lening oversluiten naar een goedkopere lening. Zo betaal je minder rente. Bij een persoonlijke lening kan dit niet altijd kosteloos, maar een doorlopend krediet oversluiten kan wel kosteloos. 
 • Vind je het zelf moeilijk om je financiën overzichtelijk te maken en bij te houden? Vraag dan hulp bij vrienden en familie. Zij kunnen je waarschijnlijk wel helpen.
 • Bespreek je schulden met je omgeving. Als zij weten dat je bezig bent met het afbetalen, kunnen zij je steunen of rekening houden met je financiën. Misschien dat je vrienden dan eerder een borrelavond thuis voorstellen in plaats van een terrasavond, bijvoorbeeld.

Wanneer schulden aflossen niet lukt

Lukt het je niet om je schulden af te lossen? Dan kun je een aantal stappen ondernemen, afhankelijk van de ernst van de situatie:

 • Allereerst kun je contact opnemen met de schuldeisers om een voorstel te doen voor de aflossing. Misschien mag je een lager bedrag per maand aflossen bijvoorbeeld, zodat je toch alles af kunt lossen
 • Is dit niet voldoende, dan kun je schuldhulpverlening zoeken. Dat kan bij de gemeentelijke kredietbank of bij een schuldhulporganisatie die is aangesloten bij NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. Je krijgt dan hulp met het regelen en afbetalen van je schulden en je krijgt begeleiding in het voorkomen van nieuwe schulden
 • Als je er met hulp van de gemeentelijke kredietbank of de schuldhulpverleningsorganisatie nog niet uitkomt, dan kan deze organisatie Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen)  aanvragen via de rechtbank. Dit is een regeling waarbij je maximaal drie jaar lang je financiën uit handen geeft en van een klein bedrag moet leven. De schulden worden in deze periode afgelost voor zover dat mogelijk is. Na de drie jaar ben je schuldenvrij.
Straks snel je schulden aflossen?
Kies dan nú voor een zo laag mogelijke rente! Vergelijk het grootste aanbod leningen eenvoudig online en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken