Geld lenen

Schulden na overlijden

Worden schulden bij overlijden kwijtgescholden?

Kom je te overlijden, dan worden je schulden meestal niet kwijtgescholden. In sommige gevallen zal de kredietverstrekker de restschuld van je persoonlijke lening verhalen op de nabestaanden. Dat is natuurlijk geen prettige gedachte. Ga je geld lenen dan is het verstandig hier goed over na te denken. Je kunt je namelijk verzekeren tegen schulden bij overlijden door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Schulden na overlijden, check de voorwaarden

Een aantal kredietverstrekkers heeft in hun voorwaarden opgenomen dat ze bij overlijden je restschuld kwijtschelden. Een voorwaarde is dan vaak wél dat op het tijdstip van overlijden alle tot dan toe verschuldigde betalingen moeten zijn voldaan. Kijk bij het vergelijken van een lening dus altijd goed naar de voorwaarden!

Schulden bij overlijden en overlijdensrisicoverzekering

Wordt je schuld na overlijden niet kwijtgescholden, dan kan je zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze voorkomt dat je partner (en/of eventuele kinderen) in de problemen komen wanneer je overlijdt. Door maandelijks premie te betalen, verzeker je een bepaald bedrag voor een vastgesteld aantal jaren. Mocht je dan overlijden, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je partner een bedrag krijgt uitgekeerd om de openstaande schuld af te lossen.

Bij een persoonlijke lening heb je vaak een ingebouwde dekking voor het overlijdensrisico. De premie hiervoor is onderdeel van de vergoeding die je betaalt. De schuld wordt meestal tot een maximumbedrag kwijtgescholden wanneer je tijdens de looptijd komt te overlijden.

Tip! Je mag zelf weten waar je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De kredietverstrekker kan je niet verplichten om deze bij hem af te sluiten.

Hypotheek schuld na overlijden

Ook aan een hypotheek zit vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Mocht je overlijden voor het einde van de looptijd van de hypotheek, dan lost de verzekering (een deel van) de hypotheekschuld af. Bij een spaarhypotheek is het vaak wel anders geregeld dan bij een bankspaarhypotheek:

  • Spaarhypotheek - Hierbij is een overlijdensrisicoverzekering bijna altijd verplicht, maar je mag niet zelf kiezen waar je hem afsluit. Dat doet de bank voor jou
  • Bankspaarhypotheek - Hierbij ben je niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als je dit wel wilt doen, dan bepaal je zélf waar je hem afsluit

Schulden bij overlijden en maximum leeftijd lenen

Wanneer je ouder wordt is de kans logischerwijs groter dat je overlijdt. Daarom hebben banken vaak een maximum leeftijd voor het afsluiten van een lening.

Tip! Wil je hier meer over weten, kijk dan bij 'Tot welke leeftijd kun je geld lenen'.

Laat jezelf niet onnodig op hoge kosten jagen!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind eenvoudig de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken