Geld lenen

Schulden box 3

Welke schulden box 3 zijn aftrekbaar?

Alleen het deel van je schulden boven de drempel is aftrekbaar van de belasting in box 3. Heb je een krediet of ga je geld lenen? Dan zijn onderstaande schulden in sommige situaties aftrekbaar in box 3:

  • Persoonlijke lening of doorlopend krediet
  • Schulden voor de tweede woning of aandelen
  • Hypotheekschulden niet in box 1 (Bijv. het deel om je huis in te richten)
  • Studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
  • Negatief saldo op je betaalrekening


Schulden opgeven belastingaangifte

Schulden zijn soms aftrekbaar van de belasting in box 3. Binnen deze box vallen je spaargeld, aandelen en een tweede huis. Samen heet dit je eigen vermogen. Binnen je eigen vermogen heb je een heffingsvrije grens van 30.846 euro, voor fiscale partners is dit 61.692 euro. Is je eigen vermogen hoger dan deze heffingsvrije grens, dan betaal je hierover belasting. Maar heb je daarnaast ook een lening? Dan mag je deze schuld soms van je belastbaar vermogen aftrekken bij je belastingaangifte.

Heffingsvrije grens schulden box 3

Of je schulden box 3 mag aftrekken van je belastbaar vermogen, hangt dus af van de hoogte van je eigen vermogen. Is jouw vermogen lager dan de heffingsvrije grens van 30.846 euro, dan betaal je geen belasting in box 3. Je schulden verrekenen met je vermogen is dan niet nodig. Is je eigen vermogen wel hoger dan de heffingsvrije grens? Dan heb je belastbaar vermogen in box 3 en betaal je rendementsheffing.

Let op: Het klinkt aantrekkelijk om je schulden niet af te lossen, omdat je zo minder belasting betaalt. Maar de rente die je betaalt over je lening, is vaak veel hoger dan de rendementsheffing. Met spaargeld schuld aflossen is dus voordeliger dan je schulden van de belasting aftrekken.

Drempel schulden box 3

Je mag alleen het deel van de schuld boven de schuldendrempel aftrekken van je belastbaar vermogen. Voor alleenstaanden is deze drempel schulden box 3 vastgesteld op 3.000 euro. Voor fiscale partners is dit 6.000 euro. Schulden lager dan deze drempel, leveren dus geen belastingvoordeel op.

Tip! De berekening van de belasting vindt plaats op één peildatum: 1 januari. Heb je een schuld die onder de schuldendrempel komt? Betaal deze dan aan het eind van het jaar in een keer af. Je verlaagt hiermee je eigen vermogen en betaalt hierdoor minder belasting.

Schulden box 3 - Welke schulden zijn niet aftrekbaar?

Niet alle schulden mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. De volgende schulden zijn niet aftrekbaar van de belasting in box 3:

  • Hypotheek van de eigen woning
  • Ondernemersschulden
  • Schulden die niet opeisbaar zijn, omdat je de langstlevende echtgenoot bent.
  • Schulden die een looptijd hebben van minder dan een jaar
  • Belastingschulden, met uitzondering van erfbelasting als je deze op tijd aangeeft


Los schulden box 3 altijd af

Vergeet de schulden box 3 dus niet op te geven bij je belastingaangifte. Maar het afbetalen van je schuld scheelt veel meer in de kosten. Heb jij meerdere schulden? Een lening oversluiten of samenvoegen geeft meer overzicht, wat het afbetalen gemakkelijker maakt. Ook bespaar je een hoop geld als je schulden of leningen afbetaalt met één grotere lening met lage rente.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening is gemiddeld 500 euro per jaar. Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod leningen. Lening vergelijken