Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Schulden box 3

Welke schulden zijn aftrekbaar in box 3?

Heb je een krediet of ga je geld lenen? Onderstaande schulden mag je in sommige situaties aftrekken in box 3:

  • Persoonlijke lening of doorlopend krediet
  • Schulden voor de tweede woning of aandelen
  • Hypotheekschulden niet in box 1 (Bijv. het deel om je huis in te richten)
  • Studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
  • Negatief saldo op je betaalrekening

Schulden Box 3 aftrekbaar

Schulden zijn soms aftrekbaar van de belasting in box 3. Binnen deze box vallen je spaargeld, aandelen en een tweede huis. Samen heet dit je eigen vermogen. Binnen je eigen vermogen heb je een heffingsvrije grens van 30.846 euro, voor fiscale partners is dit 61.692 euro. Is je eigen vermogen hoger dan deze heffingsvrije grens, dan betaal je hierover belasting. Maar heb je daarnaast ook een lening? Dan mag je deze schuld soms van je belastbaar vermogen aftrekken.

Schulden box 3 - Heffingsvrije grens

Of je schuld mag aftrekken van je belastbaar vermogen, hangt dus af van de hoogte van je eigen vermogen. Is jouw vermogen lager dan de heffingsvrije grens van 30.360 euro, dan betaal je geen belasting in box 3 en hoef je ook je schulden niet met je vermogen te verrekenen. Is je eigen vermogen hoger dan de heffingsvrije grens? Dan heb je belastbaar vermogen in box 3 en betaal je rendementsheffing.

Let op: Zo klinkt het aantrekkelijk om je schulden niet af te lossen, omdat je minder belasting betaalt. Maar de rente die je betaalt over je lening is vaak veel hoger dan de rendementsheffing. Met spaargeld schuld aflossen is dus voordeliger dan je schulden van de belasting af te trekken.

Schuldendrempel box 3

Je mag alleen het deel van de schuld boven de schuldendrempel aftrekken van je belastbaar vermogen. Voor alleenstaanden is deze drempel 3.000 euro, voor fiscale partners 6.000 euro. Schulden lager dan deze drempel kunnen dus geen belastingvoordeel opleveren.

Tip! De berekening van de belasting vindt plaats op één peildatum: 1 januari. Heb je dus een schuld die onder de schuldendrempel komt? Betaal deze dan aan het eind van het jaar ineens af. Je verlaagt hiermee je eigen vermogen en je hoeft dus minder belasting te betalen.

Schuld in box 3 - Welke schulden zijn niet aftrekbaar?

Niet alle schulden mag je in box 3 aftrekken van je belastbaar inkomen. De volgende schulden mogen niet van de box 3 belasting afgetrokken worden:

  • Hypotheek van de eigen woning
  • Ondernemersschulden
  • Schulden die niet opeisbaar zijn, omdat je de langstlevende echtgenoot bent.
  • Schulden die een looptijd hebben van minder dan een jaar
  • Belastingschulden, met uitzondering van erfbelasting als je deze op tijd aangeeft

Schuld box 3 - Betaal ze af!

Vergeet de schulden die je van je belastbaar inkomen af mag trekken dus niet op te geven bij de Belastingdienst. Maar het afbetalen van je schuld scheelt veel meer in de kosten. Heb jij meerdere schulden? Je leningen samenvoegen kan dan meer overzicht geven, wat het afbetalen gemakkelijker maakt. Ook bespaar je een hoop geld als je schulden of leningen afbetaalt met één grotere lening met lage rente.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening is gemiddeld 700 euro per jaar. Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod leningen. Lening vergelijken