Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Schuld overnemen

Waarop letten bij schulden overnemen?

Een schuld overnemen is in principe altijd toegestaan. Schulden overnemen kan op een aantal manieren:

  • Iemand het bedrag in termijnen geven dat afgelost moet worden, zodat diegene de schuld zelf aflost
  • Rechtstreeks het bedrag van de schuld overmaken naar de bank
  • Met een maandelijkse aflossing de schuld van een ander afbetalen (een combinatie van een bedrag ineens en daarna een maandelijkse aflossing kan ook)
  • De schuld herfinancieren door te gaan geld lenen bij een andere bank, waar je zelf aflossingsafspraken mee maakt

Welke mogelijkheid het meest verstandig is, hangt af van de hoogte van de schuld, jouw financiële situatie, de voorwaarden van de bestaande lening en van de Belastingdienst. Deze laatste twee factoren staan hieronder uitgelegd.

Let op: Bekijk je eigen financiële situatie goed. Welk bedrag kun je ineens missen? Welk bedrag kun je maandelijks aan aflossing missen? Heb je een koopwoning die je als onderpand voor de schuld kunt gebruiken? Ben je zeker van een stabiel inkomen de komende tijd?

Schuld overnemen - Voorwaarden bank

Neem je de schuld van een ander over door rechtstreeks aan de bank te betalen, dan is dat voor de bank geen probleem. Wel blijft de ander aansprakelijk voor de schuld. Betaal je in termijnen en mis je een termijn? Dan blijft degene van wie de schuld eigenlijk is aansprakelijk. Wil je de persoonlijke lening niet volgens termijnen maar ineens afbetalen? Voor een lening vervroegd aflossen moet je soms een boete betalen, omdat de bank rente misloopt.

Wil je de schuld oversluiten naar een andere bank omdat daar de voorwaarden of rente aantrekkelijker zijn? Dan krijg je ook met deze boete te maken. Overweeg dan dus altijd goed of de voordelen van de andere bank opwegen tegen de boete die je moet betalen. Is je lening een doorlopend krediet, dan mag tussentijds aflossen kosteloos.

Schulden overnemen - Belasting

Kies je voor de mogelijkheid om de ander geld te geven zodat deze de schuld zelf kan betalen, dan ziet de Belastingdienst dit als een gift. De ander moet dan dus schenkbelasting betalen. Schenkbelasting is minimaal 10 procent en maximaal 40 procent. Wel geldt er een vrijstelling van de schenkbelasting van 2.147 euro per jaar. Als het gaat om je kind, dan bedraagt de vrijstelling 5.363 euro per jaar plus een eenmalige vrijstelling van minimaal 25.731 euro. Je zou iemand dus belastingvrij met zijn of haar schulden helpen door gebruik te maken van deze vrijstelling.

Tip! Meer weten over belastingvrij schenken? Lees dan het artikel 'Belastingvrij schenken kind'.

Betaal jij rechtstreeks de schulden af? Dan moet je minimaal zes procent rente vragen aan degene van wie de schulden zijn. Hiervoor dient een notariële akte opgesteld te worden. Doe je dit niet, dan treedt de schenkbelasting of, als het gaat om erfgenamen, de erfbelasting in werking. Deze belasting is vele malen hoger dan de zes procent rente die je moet vragen.

Schuld overnemen – Waar op letten?

Neem je de schulden over van iemand, dan is de band die jullie hebben natuurlijk erg belangrijk. Ouders zullen sneller een schuld van hun kind overnemen dan vrienden onderling. Zeker als het gaat om ouders die de schuld van hun kind overnemen, kan het zijn dat de schuld goedkoper is voor de ouders als zij een koopwoning hebben en het kind niet. Wie een koopwoning heeft, kan namelijk het huis als onderpand opgeven, waardoor de rente misschien lager is. Ga je scheiden en hebben jullie schulden? Dan kan een van de partners de schuld overnemen in ruil voor bijvoorbeeld het huis.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar is? Bereken direct hoeveel jij kunt besparen op de kosten van je lening. Doe de check! Geld lenen vergelijken >>