Geld lenen

Schuld overnemen

Waarop letten bij schulden overnemen?

Een schuld overnemen mag eigenlijk altijd en doe je op een aantal manieren:

  • Iemand elke maand geld geven zodat diegene de schuld zelf aflost
  • Rechtstreeks de schuld overmaken naar de bank
  • Maandelijks de schuld van een ander afbetalen aan de schuldeiser
  • De schuld herfinancieren door te gaan geld lenen bij een andere banken zelf aflossingsafspraken maken


Tip!
Welke mogelijkheid het het slimste is hangt af van de hoogte van de schuld, je eigen financiële situatie, de voorwaarden van de bestaande lening en van de Belastingdienst. Deze laatste twee punten leggen we hieronder uit.

Schuld overnemen - Voorwaarden bank

Neem je de schuld van een ander over door rechtstreeks aan de bank te betalen, dan is dat voor de bank geen probleem. Wel blijft de ander aansprakelijk voor de schuld. Betaal je in termijnen en mis je een termijn? Dan blijft degene van wie de schuld eigenlijk is aansprakelijk. Een persoonlijke lening niet in termijnen, maar in één keer afbetalen? Dan betaal je soms wel een boete omdat de bank rente misloopt. 

Wil je de schuld oversluiten naar een andere bank omdat daar de voorwaarden of rente aantrekkelijker zijn? Dan krijg je ook met deze boete te maken. Overweeg dus altijd goed of de voordelen van de andere bank opwegen tegen de boete die je moet betalen. Is je lening een doorlopend krediet, dan mag tussentijds aflossen kosteloos.

Let op: Bekijk je eigen financiële situatie goed. Welk bedrag kun je ineens missen? Welk bedrag kun je maandelijks aan aflossing missen? Heb je een koopwoning die je als onderpand voor de schuld kunt gebruiken? Ben je zeker van een stabiel inkomen de komende tijd?

Schulden overnemen - Belasting

Kies je ervoor de ander geld te geven zodat deze de schuld zelf kan betalen, dan ziet de Belastingdienst dit als een gift. De ander moet dan dus schenkbelasting betalen. Schenkbelasting is minimaal 10 procent en maximaal 40 procent. Wel geldt er een vrijstelling van de schenkbelasting van 2.147 euro per jaar. Als het gaat om je kind, dan bedraagt de vrijstelling 5.363 euro per jaar plus een eenmalige vrijstelling van minimaal 25.731 euro. Je zou iemand dus belastingvrij met zijn of haar schulden helpen door gebruik te maken van deze vrijstelling.

Betaal jij rechtstreeks de schulden af? Dan moet je minimaal zes procent rente vragen aan degene van wie de schulden zijn. Hiervoor dient een notariële akte opgesteld te worden. Doe je dit niet, dan treedt de schenkbelasting of, als het gaat om erfgenamen, de erfbelasting in werking. Deze belasting is vele malen hoger dan de zes procent rente die je moet vragen.

Schuld overnemen – Waarop letten?

Neem je de schulden over van iemand, dan is de band die jullie hebben natuurlijk erg belangrijk. Ouders zullen sneller een schuld van hun kind overnemen dan vrienden onderling. Zeker als het gaat om ouders die de schuld van hun kind overnemen, kan het zijn dat de schuld goedkoper is voor de ouders als zij een koopwoning hebben en het kind niet. Wie een koopwoning heeft, kan namelijk het huis als onderpand opgeven, waardoor de rente misschien lager is. Ga je scheiden en hebben jullie schulden? Dan kan een van de partners de schuld overnemen in ruil voor bijvoorbeeld het huis.

Een schuld goedkoper herfinancieren?Betaal dan niet te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! lening vergelijken