Geld lenen

Lening voor senioren

Waarop letten bij seniorenlening? 

70 jaar of ouder en wil je geld lenen? Dan sluit je bij sommige kredietverstrekkers nog gewoon een lening af. Natuurlijk hangt het wel van je persoonlijke situatie af hoeveel je maximaal mag lenen, maar dat geldt voor elke leeftijd. Wel gelden er vaak strengere voorwaarden als je al wat ouder bent. Banken gebruiken deze strengere voorwaarden omdat ze minder zekerheid hebben dat je de lening ook helemaal terug kunt betalen. Ga je met pensioen, dan daalt je inkomen en heb je minder financiële ruimte. Ook houdt de bank er rekening mee dat de kans op overlijden groter wordt naarmate je ouder bent.

Persoonlijke lening senioren

Een aantal banken biedt een speciale seniorenlening aan. De voorwaarden van deze leningen verschillen per kredietverstrekker, net als de rente die je betaalt. Meestal is een seniorenlening een persoonlijke lening. Je leent dan een vast bedrag tegen een vaste rente en lost elke maand ook een vast bedrag af. Je spreekt vooraf met de bank af binnen welke termijn de lening terugbetaald moet zijn en aan de hand hiervan wordt de hoogte van je maandelijkse aflossing berekent. Wil je liever een doorlopend krediet, dan heb je helaas minder mogelijkheden.

Leenbedrag seniorenlening

De voorwaarden van seniorenleningen verschillen ook per kredietverstrekker, maar net als bij elke lening is het belangrijk om te kijken welke bank een seniorenlening met een lage rente biedt. Ook is het minimale en maximale leenbedrag belangrijk. Bij de ene kredietverstrekker mag je 5.000 euro lenen en bij de ander 50.000. Bedenk dus goed welke bedrag je precies nodig hebt en kijk daarna welke kredietverstrekker deze mogelijkheid biedt.

Leeftijdsgrens lening voor senioren

Ook de leeftijdsgrens van de seniorenlening verschilt. De ondergrens ligt rond de 58 jaar tot 60 jaar. De bovengrens ligt tussen 68 en 72 jaar. Verder is het slim om te letten op de aflossingstermijn. Bij de ene bank heb je meer tijd dan bij de andere. Hoe sneller de lening afgelost moet worden, hoe hoger je maandlasten zijn.

Geld lenen 70 plus en een overlijdenrisicoverzekering

Ten slotte kun je nog letten op wat de voorwaarden rondom overlijden zijn. Wordt de lening dan (deels) kwijtgescholden of moet je verplicht een overlijdensverzekering afsluiten? En wat kost deze dan? Je wilt natuurlijk liever niet dat je kinderen je schulden erven, dus is het verstandig om te controleren of dit geval is.

Lening voor senioren - 60 plus

Wil je als 60-plusser bijvoorbeeld een auto financieren en daarom een lening afsluiten, dan kun je soms ook nog bij de reguliere banken terecht. De maximale leeftijd waarop je een ‘gewone’ lening mag afsluiten is bij sommige banken zelfs 70 jaar. Je mag dan waarschijnlijk wel minder lenen dan iemand die jonger is. De leningen moeten ook voor een bepaalde leeftijd terugbetaald zijn, bijvoorbeeld voordat je 74 jaar bent.

Geld lenen op latere leeftijd?Betaal niet onnodig te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod leningen en vind de best passende lening met de laagste rente. Bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken