Contact
Geld lenen

Lening voor senioren

Waarop letten bij een lening voor oudere mensen?

Een lening afsluiten op latere leeftijd, bijvoorbeeld als 65- of 70-plusser hoeft geen enkele probleem te zijn. Je kunt in Nederland geld lenen tot 80-jarige leeftijd. Je kunt met een seniorenlening soms alleen een lager bedrag lenen of met een korte looptijd. In dit artikel geven we je enkele handige tips over een lening voor senioren. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Tip! Direct een lening afsluiten die mogelijk is boven 65 of 70 jaar? Ga op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl je leningen vergelijken en wij tonen je alleen leningen die beschikbaar zijn bij jouw leeftijd. Wel zo handig! De lening van je keuze sluit je eenvoudig online af.

1. Geld lenen boven de 75 of 80 jaar?

Zoals gezegd is de maximale leeftijd voor geld lenen in Nederland 80 jaar. Vanaf 80 jaar kun je geen lening krijgen bij een kredietverstrekker. Maar vanaf 75 tot 80 jaar dus nog wel. Heb je toch een lening nodig? Dan is een onderhandse lening bij familie of vrienden misschien een oplossing. Maak hierbij wel altijd goede afspraken en leg die vast in een contract. Meer hierover lees je in het artikel Onderhandse lening.

2. Persoonlijke lening voor ouderen meestal enige optie

Een seniorenlening is bijna altijd een persoonlijke lening. De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet ligt namelijk tussen de 67 en 69 jaar. Bij een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Banken en kredietverstrekkers lopen hierdoor bij een doorlopend krediet voor ouderen meer risico dat je komt te overlijden terwijl er nog een groot bedrag openstaat. Daarom kun je boven de 69 jaar nergens meer een doorlopend krediet afsluiten. Een persoonlijke lening kun je wel tot en met 80 jaar afsluiten. Hierop moet je elke maand aflossen, zodat het openstaande leenbedrag steeds lager wordt en de bank dus ook steeds minder risico loopt.

3. Lening voor senioren, let op de aflosleeftijd

Naast een maximale leeftijd voor het afsluiten van een seniorenlening, hanteren banken voor oudere mensen ook een aflosleeftijd. Voor die leeftijd moet je de lening helemaal hebben afgelost. De aflosleeftijd voor een seniorenlening ligt meestal tussen de 70 en 84 jaar. Hierdoor moet je het geleende geld soms binnen een korte periode alweer terugbetalen. Dit leidt tot hoge maandlasten voor de lening. Het terug te betalen bedrag wordt namelijk over minder maanden verdeeld.

Goed om te weten! Als je 65 plus bent, passen we in je vergelijking op Geld.nl de looptijden die je kunt kiezen aan op je leeftijd. Zo weet je meteen hoelang een lening maximaal mag lopen op jouw leeftijd en wat dat betekent voor je maandbedrag.

4. Senioren lening afsluiten? Controleer hoeveel je kunt lenen

Omdat je het geleende bedrag soms in een kortere periode moet terugbetalen, verstrekken oudere mensen meestal lagere leenbedragen. Zo blijft je maandbedrag betaalbaar. Een seniorenlening van 20.000 euro in drie jaar aflossen kost je bijvoorbeeld gemiddeld 600 euro per maand. Een lening voor senioren van 10.000 euro in diezelfde periode aflossen geeft je maandlasten van 300 euro. Een flink verschil dus.

Hoeveel je maximaal kun lenen met een seniorenkrediet verschilt per kredietverstrekker. Bij sommige aanbieders mag je nog 50.000 euro lenen. Er zijn ook aanbieders waar je maximaal 5.000 euro kunt lenen.

5. Geld lenen op oudere leeftijd? Overweeg een overlijdensrisicoverzekering

Kom je te overlijden voor de lening is afbetaald, dan moeten je nabestaanden de lening terugbetalen aan de kredietverstrekker. Je kunt dit voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering bij je seniorenlening af te sluiten. Als je overlijdt, zorgt de verzekering dat je lening wordt afbetaald. Meer hierover lees je in het artikel Overlijdensrisicoverzekering bij lening.

Geld lenen op latere leeftijd? Vind de laagste rente!Betaal niet onnodig te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod leningen en vind de best passende lening met de laagste rente. Bespaar gemiddeld 783 euro aan rente op je lening! Leningen vergelijken
;