Geld lenen

Leenstelsel

Hoe werkt het sociaal leenstelsel?

De studiefinanciering zoals je die kende is per september 2015 verandert. De focus ligt nu op het lenen van geld in plaats van het krijgen van geld. Wat betekent dit voor jou als student dat je ineens moet geld lenen? Wordt het wel of niet kunnen studeren afhankelijk van de portemonnee van je ouders?

Sociaal leenstelsel uitleg

Het leenstelsel dat ook wel bekend staat onder de naam duo sociaal leenstelsel, is niets meer dan een manier van geld lenen om de studie te kunnen bekostigen. Tegen een zeer laag rentepercentage kun je tijdens de studie in je levensonderhoud voorzien door te lenen. Het leenstelsel studiefinanciering komt in de plaats van de basisbeurs. De schuld moet binnen een periode van 35 jaar worden terugbetaald. Het is mogelijk om vijf keer een jaar de aflossingen achterwege te laten. Hierdoor bedraagt de aflosperiode maximaal 40 jaar. De aflossingstermijnen gaan pas lopen vanaf het moment dat minimaal het minimumloon wordt verdient.

Aanvullende beurs afhankelijk van het inkomen van de ouders

Naast de basisbeurs verdwijnt ook de aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders een te hoog inkomen hebben. Indien de ouders een inkomen hebben tot €30.000, heeft de student recht op de maximale aanvullende beurs van €365 per maand. De hoogte van de beurs wordt lager naarmate het inkomen boven €30.000 uit komt. Vanaf een gezinsinkomen van €46.000 bestaat er geen recht meer op een aanvullende beurs. Voor studenten met een chronische ziekte of een handicap is er een extra basisbeurs beschikbaar gesteld.

Er blijft recht bestaan op een OV-kaart

Het openbaar vervoer blijft gratis voor studenten. Ten opzichte van de huidige regeling wordt deze voorziening zelfs uitgebreid. De OV-kaart wordt ook beschikbaar gesteld aan mbo’ers.

Waarom een nieuw leenstelsel?

De introductie van het sociale leenstelsel lijkt grote voordelen te hebben voor de Nederlandse schatkist. Volgens minister Bussemaker kan er een besparing gerealiseerd worden van €800 miljoen. De kosten worden immers deels neergelegd bij de studenten en hun ouders. Volgens haar moet het niet gezien worden als een besparing om de Nederlandse schatkist te spekken. De volledige besparing zal opnieuw geïnvesteerd worden in het onderwijs.

Ouders die de studie van de kinderen volledig willen betalen staan dus voor hogere kosten. Door het studenten leenstelsel wordt het wel lastiger voor ouders met een laag inkomen om hun kinderen te laten studeren. Ouders met jonge kinderen doen er nu al verstandig aan om een spaarpotje op te bouwen. In het artikel 'Sparen voor studie kind' lees je hoe je dit het beste aanpakt en hoeveel je moet sparen.

Wist je dat...
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 500 euro per jaar is. Betaal jij ook te veel voor je lening? Doe de check! Lening vergelijken