Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Sparen en lenen

Is tegelijk sparen en lenen verstandig?

Het komt vaak voor dat mensen tegelijkertijd sparen en geld lenen. Meestal doe je dat bewust. Je weet tenslotte wanneer je een lening afsluit. Soms gebeurt het ook onbewust, bijvoorbeeld als je even rood staat op je betaalrekening. Maar het kan ook zijn dat je (onnodig) kiest voor lenen en sparen tegelijk vanwege het gemak waarmee dat gaat. Kopen op afbetaling is hiervan een goed voorbeeld. Maar is dat eigenlijk wel slim, een lening afsluiten terwijl je het geld ook op je spaarrekening hebt staan?

Tip! Heb je wat financiële ruimte? Dan is het meestal slimmer om dat geld te gebruiken om je lening vervroegd af te lossen. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Lening vervroegd aflossen’.

Sparen of lenen - Rente

De spaarrente die je ontvangt op een spaarrekening is bijna altijd lager dan de rente die je betaalt over een lening. Vooral bij rood staan en kopen op afbetaling is dat zo, omdat over deze leenvormen vaak de maximale rente wordt berekend. Sparen en lenen tegelijkertijd is dan ook meestal zinloos. Je betaalt dan eer dan je ontvangt.

Voorbeeld: Je hebt een spaarrekening met daarop 10.000 euro en een persoonlijke lening van 10.000 euro. Op de spaarrekening ontvang je jaarlijks een rentepercentage van 2 procent. Dat wil zeggen dat je per jaar 200 euro aan rente-inkomsten ontvangt. Over de persoonlijke lening betaal je 7 procent rente. Je draagt dus per jaar 700 euro aan rente af. Je betaalt in dit geval onnodig (700-200=) 500 euro aan rente per jaar.

Sparen en lenen - Advies Nibud

Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om niet tegelijk te sparen en te lenen. Maar adviseert Nederlanders wél om een financiële buffer op te bouwen. Dit is een bedrag dat je altijd op je spaarrekening moet hebben staan om onvoorziene kosten op te vangen. Het repareren van je wasmachine die morgen ineens kapot gaat, is een voorbeeld van een onvoorziene kostenpost. De hoogte van je financiële buffer is afhankelijk van je gezinssituatie. Een echtpaar met kinderen heeft bijvoorbeeld een grotere buffer nodig dan een alleenstaande.

Tip! Is het saldo op je spaarrekening hoger dan de geadviseerde buffer en heb je tegelijkertijd een lening lopen, dan adviseert ook het Nibud om hierop vervroegd af te lossen.

Sparen en tegelijkertijd geld lenen?Geen probleem, maar betaal niet onnodig te veel voor je lening! Door eerst online een vergelijking te maken bespaar je tot wel 700 euro per jaar op je lening. Start daarom nu met vergelijken. Lening vergelijken