Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

DUO studieschuld aflossen

Hoe DUO studieschuld aflossen?

Officieel hoef je pas twee jaar nadat je bent gestopt met studeren te gaan aflossen op je studieschuld. Deze eerste twee jaar noemt DUO de aanloopfase. Je lost dan nog niet af, maar er wordt al wél rente berekend over je studieschuld. Na twee jaar krijg je van DUO een brief waarin staat hoeveel je elke maand moet terugbetalen. De totale studieschuld moet binnen 15 jaar afgelost zijn. Heb je na 15 jaar nog een restschuld over, maar heb je altijd netjes je maandbedrag betaald? Dan wordt deze restschuld kwijtgescholden.

DUO studieschuld aflossen tijdens aanloopfase

Liever direct beginnen met aflossen na je studie? Maak dan gewoon elke maand het bedrag dat je wilt aflossen over naar DUO. Het voordeel van aflossen tijdens de aanloopfase is, dat wanneer de aflosfase begint je minder schuld hebt en het maandbedrag dus lager is. Ook betaal je minder rente omdat deze over een lager bedrag wordt berekend.

DUO terugbetalen tijdens je studie

Ben je tijdens je studie aan het geld lenen van DUO dan mag je dit ook al tijdens de studie aflossen. Dit is bijvoorbeeld handig als je maar een paar maanden of een niet al te hoog bedrag hebt geleend. Als je een keer een meevaller hebt, bijvoorbeeld omdat je geld terugkrijgt van de belasting, dan kun je dit gebruiken om je DUO schuld af te lossen. Dat is nóg voordeliger dan wachten tot na je studie, omdat tijdens je studie helemaal geen rente wordt berekend over de schuld.

Aflossen studieschuld berekenen

Ga je pas tijdens de aflosfase je studieschuld aflossen, dan berekent DUO voor jou hoeveel je maandelijks moet gaan betalen. Bij het bepalen van je maandbedrag kijkt DUO naar de hoogte van je schuld en het bedrag dat nodig is om de schuld in maximaal 15 jaar af te lossen. Daarbij houdt DUO ook rekening met de verwachte rente. Het maandbedrag zal DUO elke maand per automatisch incasso afschrijven van je rekening. Is je inkomen lager dan het minimumloon en ben je alleenstaand? Dan hoef je niets terug te betalen.

Let op: DUO bepaalt het maandbedrag elk jaar op basis van je inkomen van twee jaar eerder. Is je (gezamenlijke) inkomen in de tussentijd meer dan 15 procent gedaald? Dan kun je DUO verzoeken om een recenter jaar als uitgangspunt te nemen.

DUO studieschuld aflossen - Meer of minder aflossen?

Wil je meer aflossen dan het bedrag dat DUO heeft berekend, dan kun je zelf extra geld over maken naar DUO. Je maandbedrag verhogen is echter niet mogelijk.

Is je inkomen gedaald en wil je liever een lager maandbedrag betalen dan DUO heeft bepaald? Dien dan een verzoek in bij DUO. Er wordt dan opnieuw een berekening voor het maandbedrag gemaakt op basis van de nieuwe inkomensgegevens die je hebt verstrekt. Als dit leidt tot een lager maandbedrag hoef je dus minder te gaan betalen. Blijft het resultaat van de berekening gelijk, dan wordt je maandbedrag niet verlaagd.

Tijdelijk geen studieschuld aflossen

Je kunt de aflossing van je studieschuld ook tijdelijk stop zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als je je geld even nodig hebt voor andere zaken, zoals een wereldreis of een bruiloft. Je kunt dan een verzoek indienen bij DUO om de aflossing tijdelijk stop te zetten. De aflospauze duurt maximaal 60 maanden.

Let op! Het aantal maanden dat je niet aflost wordt opgeteld bij de vijftien jaar waarin je studieschuld moet terugbetalen. Een eventuele restschuld wordt dan pas later kwijtgescholden.

DUO studieschuld aftrekbaar?

De aflossing op je studieschuld is niet aftrekbaar van de belasting. Wel mag je onder bepaalde voorwaarden je nog openstaande schuld aftrekken van je vermogen in box 3. Meer hierover lees je in het artikel Schulden box 3.

Wist je dat...
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar bedraagt? Bereken direct hoeveel jij bespaart op de kosten van je lening! Lening vergelijken