Contact
Geld lenen

Geld lenen zonder partner

Kun je geld lenen zonder handtekening van je partner?

Ga je een lening afsluiten en woon je samen met je partner? Dan moet je partner of echtgenoot altijd een handtekening zetten voor de lening. Als jij namelijk de lening niet meer kunt terugbetalen of komt te overlijden, is je partner ook volledig verantwoordelijk voor de lening. Het maakt hierbij niet uit of je samenwoont (met of zonder contract), getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Lenen zonder partner - Twee uitzonderingen

Geld lenen zonder partner is eigenlijk alleen mogelijk in de volgende gevallen:

  • Je bent alleenstaand
  • Je sluit een lening af voor je eigen bedrijf

Als je geen partner hebt, kunt je gewoon lenen. Je maximale leenbedrag is dan alleen lager, omdat je met één inkomen nu eenmaal minder kunt lenen dan met twee inkomens. Direct weten hoeveel je kunt lenen? Bereken het in deze handige tool: Lening berekenen.

Een lening voor je eigen onderneming kan dus wel zonder medeweten en toestemming van je partner. Wij raden je echter aan om altijd eerlijk te zijn tegen je partner over de financiële situatie van je bedrijf. Als je zakelijk failliet gaat, heeft dat namelijk ook consequenties voor je partner.

Waarom geen geld lenen zonder handtekening partner?

Alle leningen die je afsluit als je samenwoont, vallen onder de verantwoordelijkheid van jou en je partner. De kredietverstrekker kan jullie allebei aanspreken als de lening niet meer betaald wordt. Logisch dus dat kredietverstrekkers het belangrijk vinden dat je partner meetekent. Zo is je partner in elk geval op de hoogte van de lening. Bedenk hierbij dat het ook voor je eigen bestwil is. Je zou zelf waarschijnlijk ook niet willen dat je partner een lening afsluit zonder je medeweten.

Daarnaast zal de kredietverstrekker ook kijken naar de financiële situatie en BKR-notering van je partner.

Wil je weten of jij en je partner een BKR-registratie hebben? Je kunt je je kredietgegevens gratis inzien via de website het BKR. Je kan alleen de gegevens van jezelf inzien. Je partner moet dus inloggen om zijn/haar gegevens te zien.

Dat het inkomen van je partner wordt meegeteld, kan een voordeel zijn. Als jullie gezamenlijke inkomen hoger is dan dat van jou alleen, kun je namelijk meer lenen. Maar let op! Als je partner schulden heeft (denk ook aan een studieschuld of een private lease contract), dan kan dat er juist voor zorgen dat je minder kun lenen.

Dus lening zonder toestemming partner mogelijk?

Alleen als je leent voor je eigen bedrijf heb je geen handtekening van een partner nodig. In alle andere gevallen moet je partner meetekenen en dus toestemming geven voor de lening. Je partner is namelijk ook verantwoordelijk voor de lening als jij die niet meer kan betalen of overlijdt.

Geld lenen met je partner of als alleenstaande? Vind de laagste renteVergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 393 euro op je totale lening! Lening vergelijken
;