Geld lenen

Geld lenen zonder handtekening partner

Kan ik geld lenen zonder toestemming echtgenoot?

Het is afhankelijk van de leenvorm of je toestemming nodig hebt van je echtgenoot of partner om te kunnen geld lenen. Voor onderstaande leningen is toestemming nodig van je geregistreerde partner of gehuwde:

  • Kopen op afbetaling
  • Huurkoop
  • Hypotheek op een gezamenlijk bewoonde woning

Kopen op afbetaling en huurkoop kennen echter één ‘maar’: zijn ze bestemd voor een bedrijf of voor de uitoefening van een beroep, dan kun je deze zonder de toestemming van je echtgenoot een lening afsluiten.

Lenen zonder gegevens partner

Een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten zonder partner kan wel. Echtgenoten zijn echter wel verplicht om elkaar te informeren over hun financiële huishouden. Een lening aanvragen kan namelijk ook voor je echtgenoot gevolgen hebben. Gehuwden en geregistreerd partners nemen namelijk beiden automatisch de helft van de schuld op zich. Tenminste, als er sprake is van een huishoudelijke schuld. Een huishoudelijke schuld is een schuld die is aangegaan voor de gemeenschappelijke huishouding, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Gemeenschap van goederen vs. huwelijkse voorwaarden

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, dan zijn alle schulden gezamenlijk. Je bent beiden verantwoordelijk voor de gehele schuld, ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan staat in die huwelijkse voorwaarden beschreven wie welke financiële verplichtingen heeft. Je bent dan niet aansprakelijk voor de schulden van de ander die voor het huwelijk zijn aangegaan. Uiteraard ben je samen wel aansprakelijk voor alle schulden die na het tekenen van de huwelijkse voorwaarden zijn ontstaan.

Geld lenen zonder partner?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken