Contact

Tot welke leeftijd kun je geld lenen?

Tot welke leeftijd kun je geld lenen?

Tot welke leeftijd een lening afsluiten mogelijk is, verschilt per bank of kredietverstrekker. Meestal ligt de maximale leeftijd ergens tussen 63 en 80 jaar. Het maakt hierbij niet uit voor welk doel je leent. Ook bij een autofinanciering geldt dezelfde maximale leeftijd. Daarnaast kun je als senior meestal een minder hoog bedrag lenen of moet je het in een kortere tijd terugbetalen. Geld lenen op latere leeftijd brengt dus extra voorwaarden met zich mee. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Tip! Direct een lening afsluiten die mogelijk is met jouw leeftijd? Ga op onze vergelijkingssite leningen vergelijken en wij tonen je alleen leningen die beschikbaar zijn bij jouw leeftijd. Wel zo handig! De lening van je keuze sluit je eenvoudig online af.

Waarom is er een maximale leeftijd voor een lening?

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je inkomen daalt. Bovendien schatten kredietverstrekkers de kans dat je komt te overlijden hoger in dan bij iemand van bijvoorbeeld 30. Voor ouderen dan het risico dat je een lening niet kan aflossen dus toe. Dit heet het “kredietrisico”. Om het risico dat jij je lening niet kunt terugbetalen te beperken, is er een maximale leeftijd ingesteld waarop je mag lenen en wanneer je de schuld moet aflossen. Door de hogere levensverwachting, waardoor mensen op steeds latere leeftijd nog actief zijn, wordt de maximum leeftijd waarop je kunt lenen steeds hoger.

Tot welke leeftijd lening afsluiten en aflossen?

Maar naast de leeftijd tot welke je een lening kunt aanvragen, hanteren kredietverstrekkers ook een maximale leeftijd voor het aflossen van lening. Voor die leeftijd moet je hele lening hebben terugbetaald. De maximale leeftijd voor het aflossen ligt bij een persoonlijke lening meestal tussen de 70 en 80 jaar. Hierdoor moet je het geleende geld soms binnen een korte periode terugbetalen, wat je een relatief hoog maandbedrag oplevert. Het terug te betalen bedrag wordt namelijk over minder maanden gespreid.

Goed om te weten! Als je 65 jaar of ouder bent, passen we in je lening berekening op Geld.nl de looptijden die je kunt kiezen aan op je leeftijd. Zo weet je meteen hoelang een lening maximaal mag lopen op jouw leeftijd en wat dat betekent voor je maandlasten.

Tot welke leeftijd kun je geld lenen per kredietverstrekker?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de maximale leeftijd voor het afsluiten en aflossen van een lening per kredietverstrekker.

AanbiederProductnaamMaximum leeftijd afsluitenMaximum leeftijd aflossen
ABN AMROPersoonlijke lening6874
BNP ParibasPersoonlijkste Basis Lening7474
BNP ParibasPersoonlijkste Lening7474
BNP ParibasPersoonlijkste Sr. Lening7880
BNP Paribas HuiseigenarenPersoonlijkste Sr. Lening Huiseigenaren7880
DEFAMPersoonlijke Lening6974
DEFAMWoonlening6374
DEFAM HuiseigenaarHuiseigenaar Persoonlijke Lening6974
DEFAM PremiumPremium Persoonlijke lening6974
DEFAM PremiumWoonlening Premium6369
Directa.nlFlex en Zeker Lening6777
Directa.nlPersoonlijke lening6978
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Ondernemer6466
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Senioren8084
FreoPersoonlijke lening6975
INGPersoonlijke lening6975
Lender & SpenderGo Green lening6975
Lender & SpenderPersoonlijke lening6975
Lloyds BankPersoonlijke Lening7274
QanderFlex en Zeker Lening6777
QanderPersoonlijke Lening6978
QanderPersoonlijke Lening voor Ondernemer6466
QanderPersoonlijke Lening voor Senioren8084
SantanderPersoonlijke lening7273

Maximum leeftijd lenen en leenbedrag

Omdat je het bedrag in een kortere periode moet terugbetalen dan iemand die nog wat jonger is, lenen kredietverstrekkers ouderen meestal lagere bedragen. Zo blijven je maandlasten betaalbaar. Een bedrag van 20.000 euro in drie jaar aflossen kost je bijvoorbeeld gemiddeld 600 euro per maand. Een bedrag van 10.000 euro in diezelfde periode aflossen geeft je maandlasten van 300 euro. Een flink verschil dus.

Hoeveel je op oudere leeftijd maximaal kunt lenen, verschilt per kredietverstrekker. Bij sommige aanbieders mag je nog 50.000 euro lenen als dat past bij je inkomen en vaste lasten. Maar er zijn ook aanbieders waar je maximaal 5.000 euro kunt lenen als oudere.

Tot welke leeftijd kan je lenen met een doorlopend krediet?

De maximale leeftijden die we hiervoor noemden, gelden voor een persoonlijke lening. De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet ligt veel lager, meestal tussen de 67 en 69 jaar. Dit komt doordat je bij een doorlopend krediet afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen. Banken en kredietverstrekkers lopen dus meer risico dat als je komt te overlijden er nog een groot bedrag openstaat.

Tip! Als je komt te overlijden vóór je de lening hebt afgelost, moeten je nabestaanden meestal de lening terugbetalen. Om dit te voorkomen is het als senior verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij je lening. Als je overlijdt, zorgt de verzekering dat je lening wordt afbetaald. Meer hierover lees je in het artikel Overlijdensrisicoverzekering bij lening.

Geld lenen op latere leeftijd?
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening is gemiddeld 783 euro aan rentekosten. Vergelijk het meest complete aanbod leningen en kies voor de lening met de laagste rente, zodat je nooit onnodig te veel betaalt. Geld lenen vergelijken
Geld lenen op latere leeftijd? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;