Contact

Tweede huis financieren

Vergelijk en kies de best passende lening.
Eef van Opdorp Budgetcoach (RTL4 en SBS6)
Start vergelijken en vind de beste lening Start vergelijken en vind de best passende lening
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ
Eerst meer info? Lees dan hier onze 6 tips

"Bespaar gemiddeld € 783 op je lening."

Eef van Opdorp Budgetcoach

Laagste rente lening voor tweede huis

Om je een beeld te geven van wat geld lenen voor tweede huis kost, hebben we in onderstaande tabel de laagste rente voor verschillende leenbedragen in kaart gebracht. Wil je weten wat de laagste rente is voor jouw gewenst leenbedrag? Maak dan direct een vergelijking!

Geld lenen voor tweede huis
Goedkoopste leningen voor tweede huis
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.500 9,9%ING€ 53
€ 5.000 8,8%ING€ 103
€ 10.000 7,6%ING€ 200
€ 25.000 7,1%ING€ 494
€ 50.000 7,1%ING€ 988
€ 75.000 7,1%ING€ 1.481

Dit zijn de actuele leenrentes (d.d. 29-5-2023) voor een persoonlijke lening van 60 maanden. Wij ontvangen deze rentes dagelijks van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.

Tweede huis kopen: 6 tips geld lenen voor tweede huis

Voor veel mensen is het een droom, het hebben van een tweede huis. Een tweede huis kopen werkt echter anders dan het financieren van je eerste huis. Lees waarmee je rekening moet houden en bespaar dankzij een aantal praktische tips bij geld lenen om je 2e huis te kopen.

Tips geld lenen voor tweede huis
Financiering voor auto kiezen

1. Hypotheek tweede huis financieren

Een hypotheek afsluiten voor je tweede huis? Dan ontdek je dat er niet veel hypotheekverstrekkers zijn die een tweede huis volledig financieren.

Bij een hypotheek tweede huis stelt de hypotheekverstrekker namelijk eisen aan de bouwaard van je huis (van steen en met pannendak). Ook moet je vaak eigen geld inbrengen bij een tweede huis kopen met hypotheek. Dit kan door middel van eigen spaargeld of een lening.

Looptijd lening auto bepalen

2. Tweede huis kopen met financiering, kies de juiste leenvorm

Bij het kopen van een tweede huis, zijn er verschillende leenvormen waaruit je kunt kiezen. Zorg altijd dat je de juiste leenvorm kiest die past bij je leendoel.


Bij een 2e huis kopen is dat absoluut de persoonlijke lening. Je leent dan namelijk een vast bedrag tegen een vaste rente en vaste looptijd. Je maandlasten zijn hierdoor altijd hetzelfde, waardoor je van te voren precies weet waar je aan toe bent.

Let op! Een andere veel gekozen leenvorm is het doorlopend krediet. Deze is voor dit leendoel echter niet geschikt. Een doorlopend krediet is met name handig als je langere periode extra geld achter de hand nodig hebt.

Let op maandlasten lening auto

3. Vergelijk kredietverstrekkers bij 2e huis kopen

Tegenwoordig zijn er heel veel kredietverstrekkers. Allemaal hebben ze verschillende voorwaarden en rentes. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker honderden euro’s per jaar meer dan bij de ander.

Goed vergelijken en je lening aanvragen bij de aanbieder met de laagste rente en beste voorwaarden, bespaart je een hoop geld bij je tweede huis kopen.

Tip! Houd bij het kopen van een tweede huis wel rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Je lening berekenen doe je eenvoudig online

Niet meer geld lenen voor auto dan nodig

4. Tweede huis kopen, kies de ideale looptijd lening

Een 2e huis kopen met een lening? Dan bepaalt de looptijd van je lening de hoogte van de rente. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Dat betekent echter niet dat de uiteindelijke prijs die je betaalt ook lager is.

Je lost met een langere looptijd namelijk ook langer af. Wij adviseren bij een 2e huis kopen dan ook altijd een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! Naast een tweede huis kopen met een lening meteen een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier rekening mee.

Kredietverstrekker autolening kiezen

5. Vergelijk verzekeraars bij 2e huis kopen

Een tweede huis wil je natuurlijk ook goed verzekeren. Veel mensen zijn geneigd dezelfde verzekeraar te nemen, als waar ze al hun verzekeringszaken hebben lopen.

Dat is wel zo makkelijk. Bedenk wel dat je dan waarschijnlijk niet het goedkoopst uit bent. We raden bij een tweede huis kopen altijd aan om ook de woonverzekering goed te vergelijken.

Auto kopen met lening

6. Tweede huis kopen met lening consequenties

Wie overweegt een tweede woning te kopen, moet verder nog rekening houden met een aantal extra financiële verplichtingen:

  • Een tweede huis en de bijbehorende schuld, ziet de Belastingdienst als vermogen en wordt daarom belast in box 3. Met anderen woorden, je betaalt er belasting over. De lening van een tweede woning is wel aftrekbaar van je eigen vermogen. De rente en de kosten voor onderhoud van je 2e huis zijn níet aftrekbaar.
  • Gemeentelijke belastingen. Ga je een tweede huis kopen, dan betaal je ook gemeentelijke belastingen. Denk aan waterschapsbelasting, onroerende zaakbelasting, huisvuilheffing en rioolrecht.
  • Bijna 40 procent van de Nederlandse gemeenten heft forensenbelasting. Dit is een belasting voor mensen die meer dan drie maanden per jaar in de gemeente wonen. Een 2e huis kopen en deze minder dan negen maanden per jaar verhuren? Dan is de kans groot dat je forensenbelasting gaat betalen.

Verantwoord geld lenen? Vergelijk, kies en bespaar!