Geld lenen

Geld lenen 18 jaar

Vanaf welke leeftijd kun je geld lenen?

Wil je een lening afsluiten, dan kijkt de kredietverstrekker naar een aantal zaken. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of je per maand genoeg geld overhoudt om de lening af te lossen en of je een BKR notering hebt. Maar ook leeftijd speelt een rol. In Nederland moet je namelijk minimaal 18 jaar oud zijn om te kunnen geld lenen

Geld lenen 18 jaar

In Nederland kun je dus pas geld lenen vanaf 18 jaar. Dit is de minimale leeftijd om zelfstandig een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. Voor sommige andere leningen moet je zelfs ouder zijn. Dit is afhankelijk van het soort lening en bij welke kredietverstrekker je het afsluit. Wil je toch een lening aanvragen voor je 18e verjaardag, dan heb je toestemming nodig van je ouders.

Tip! Wil je weten hoeveel je op jouw leeftijd kunt lenen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in enkele stappen het maximaal verantwoorde leenbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Vanaf welke leeftijd rood staan?

Bij de meeste banken mag je voor je 18e ook nog niet rood staan, omdat je zelf dan niet financieel verantwoordelijk bent. Bij sommige banken mag je echter vanaf je 16e in het rood staan, mits je toestemming hebt van je ouders. Mocht je de bank dan niet terugbetalen, dan zullen je ouders dat moeten doen.

Wist je dat...
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 500 euro per jaar is? Bereken direct hoeveel jij kunt besparen op de kosten van je lening! Lening vergelijken