Contact

Jongeren lening

Hoe oud moet je zijn om geld te lenen?

Om geld te kunnen lenen moet je minimaal 18 jaar zijn. Als je nog geen 18 jaar bent, mogen kredietverstrekkers je geen geld lenen. Bij sommige kredietverstrekkers moet je zelfs minimaal 21, 25 of 27 jaar oud zijn voor je mag lenen. In dit artikel geven we je enkele tips over geld lenen als jongeren. Zo maak je een goede en veilige keuze en betaal je niet te veel.

Goed om te weten: Of je nu 18, 19, 20 of 21 jaar oud bent, tijdens het lening vergelijken op Geld.nl tonen we je alle leningen die beschikbaar zijn bij jouw leeftijd. Zo weet je direct welke kredietverstrekkers jij als jongere geld kunt lenen.

Vanaf welke leeftijd kun je geld lenen per kredietverstrekker?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de minimale leeftijd voor het afsluiten van een lening per kredietverstrekker.

AanbiederProductnaamMinimum leeftijd afsluiten
ABN AMROPersoonlijke lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Basis Lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Lening21
BNP ParibasPersoonlijkste Sr. Lening66
BNP Paribas HuiseigenarenPersoonlijkste Sr. Lening Huiseigenaren66
DEFAMPersoonlijke Lening21
DEFAMWoonlening21
DEFAM HuiseigenaarHuiseigenaar Persoonlijke Lening21
DEFAM PremiumPremium Persoonlijke lening24
DEFAM PremiumWoonlening Premium24
Directa.nlFlex en Zeker Lening21
Directa.nlPersoonlijke lening21
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Ondernemer21
Directa.nlPersoonlijke Lening voor Senioren70
FreoPersoonlijke lening18
INGPersoonlijke lening18
Lender & SpenderGo Green lening21
Lender & SpenderPersoonlijke lening21
Lloyds BankPersoonlijke Lening18
QanderFlex en Zeker Lening21
QanderPersoonlijke Lening21
QanderPersoonlijke Lening voor Ondernemer21
QanderPersoonlijke Lening voor Senioren59
SantanderPersoonlijke lening18

1. Geld lenen 18 jaar of ouder - Controleer hoeveel je kunt lenen!

Als je een lening aanvraagt, checken kredietverstrekkers of het leenbedrag verantwoord is voor jouw financiële situatie. Ze kijken of je met je inkomen en vaste lasten nog genoeg geld overhebt om de lening van te betalen. Als jongere heb je waarschijnlijk nog niet zo'n hoog inkomen. Daarom kun je minder lenen dan iemand die ouder is en al wat meer verdient.

Tip! Hoeveel geld lenen vanaf 18 jaar? Ga hier je maximale lening berekenen en zie direct welk bedrag je kunt lenen bij jouw leeftijd.

Sommige kredietverstrekkers lenen aan jongeren sowieso lagere bedragen. Zo kun je als jongere bij sommige kredietverstrekkers maximaal 15.000 euro lenen. Dat maximumbedrag geldt ook als je op basis van je inkomen en vaste lasten eigenlijk maar zou mogen lenen.

2. Geld lenen onder de 21 - Kies een passende leenvorm

Ga je een lening aanvragen, dan heb je de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden jongeren altijd een persoonlijke lening aan. Je ontvangt het geleende geld in één keer op je rekening en betaalt vervolgens elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Omdat de rente, je maandbedrag en de looptijd van de lening vast staan, weet je precies wat de lening je kost. Daarnaast mag je alleen aflossen en niet opnieuw opnemen, zodat je ook niet in de verleiding komt om meer te lenen dan nodig.

Bij een doorlopend krediet spreek je met de bank een kredietlimiet af. Tot dit bedrag bepaal je de eerste twee jaar zelf hoeveel en wanneer je geld opneemt. Als je geld opneemt, betaal je elke maand rente en aflossing over het opgenomen bedrag. Afgelost bedragen mag je ook weer opnieuw opnemen in die twee jaar. Hierdoor weet je nooit precies hoeveel je doorlopend krediet kost en kom je misschien juist wel in de verleiding om meer en vaker te lenen dan nodig.

3. Lening voor jongeren - Kies je maandlasten zorgvuldig!

Zoals gezegd, staat je looptijd bij een persoonlijke lening vast. Je kiest namelijk zelf hoeveel maanden je erover wilt doen om de lening terug te betalen. Deze keuze heeft grote invloed op hoeveel je per maand betaalt voor je lening. Hoe langer je looptijd, hoe lager je maandbedrag. Het bedrag dat je moet terugbetalen, wordt namelijk uitgesmeerd over meer maanden. Maar pas op! Bij een langere looptijd betaal je ook langer rente, waardoor de totale kosten van je lening uiteindelijk hoger zijn. Kies daarom een zo kort mogelijk looptijd, met maandlasten die je als jongere gemakkelijk kun betalen.

4. Geld lenen vanaf 18 jaar, vind de laagste rente!

Natuurlijk wil je ook als jongere de kosten van je lening zo laag mogelijk houden. De vergelijkingssite Geld.nl helpt je hierbij. Wij vergelijken voor jou het grootste aanbod leningen. Zo weet je altijd zeker dat de laagste rente lening voor jouw leeftijd ertussen staat en betaal je nooit onnodig te veel.

Leningen vergelijken

5. Jongerenlening - Houd ook rekening met de toekomst!

Als je 18, 19, 20 of 21 jaar oud bent, lijkt geld lenen soms een goede oplossing. Houd bij deze beslissing echter ook rekening met je toekomstwensen. Als je van plan bent om een huis te kopen voor het einde van de looptijd van je lening, kan die lening je flink in de weg zitten. Hypotheekverstrekkers kijken voor hoeveel je maximaal mag lenen namelijk ook naar welke lening je nog meer hebt. Als je je lening nog niet hebt afbetaald, krijg je dus een minder hoge hypotheek. Meer hierover lees je in het artikel: Invloed lening op hypotheek.

6. Geld lenen onder de 21 niet mogelijk? Probeer het onderhands!

Geld lenen kan voor jongeren soms dus best lastig zijn. Het is niet onmogelijk, maar als je toch geen kredietverstrekker kunt vinden die je geld wil lenen is er altijd nog de onderhandse lening. Dat wil zeggen dat je geld leent van je familie of vrienden. Maak daarover wel altijd goede afspraken en leg die vast in een contract. In het artikel Onderhandse lening lees je hier meer over.

Geld lenen op jonge leeftijd?
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste persoonlijke lening is gemiddeld 783 euro per jaar! Vergelijk het meest complete aanbod leningen op Geld.nl, kies voor de lening met de laagste rente voor jouw situatie en bespaar direct. Persoonlijke lening vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in geld lenen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je lening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Op jonge leeftijd geld lenen? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;