Contact

Verantwoord geld lenen

Hoe kun je verantwoord geld lenen?

Geld lenen is soms een handige oplossing als je een grote uitgave moet doen waar je niet voldoende spaargeld voor hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een auto financieren met een lening. Als je echter een lening afsluit, wil je dat natuurlijk wel verantwoord doen, zodat je achteraf niet te maken krijgt met te hoge maandlasten of een onbetrouwbare kredietverstrekker. Met onze checklist verantwoord geld lenen weer je precies waar je op moet letten, zodat je verantwoord en zonder zorg kunt lenen.

1. Verantwoord geld lenen? Kies de leenvorm die bij je past

Als je geld wilt lenen, kun je kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. We leggen kort de verschillen uit tussen deze twee leenvormen.

  • Persoonlijke lening: Als je een persoonlijke lening afsluit, stort de kredietverstrekker het bedrag in één keer op je rekening. De hoogte van de maandelijkse aflossing, de rente en de looptijd van de lening staan vooraf vast. Je kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Zo heb je vooraf zekerheid en weet je precies wat je gaat betalen voor je lening.
  • Doorlopend krediet: Bij een doorlopend krediet kun je afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen. Deze leenvorm is handig als je over een langere periode wat meer geld nodig hebt. De rente over een doorlopend krediet is meestal hoger dan bij een persoonlijke lening. Deze leenvorm is biedt meer flexibiliteit, maar kan dus ook flink duurder uitpakken dan een persoonlijke lening.

Bepaal van tevoren welke leenvorm het beste bij jouw situatie past. Ga je in één keer een grote uitgave doen waarvan je van tevoren precies de kosten weet? Dan is een persoonlijke lening de voordeligste en dus meest verantwoorde keuze.

Let op! Wil je geld lenen voor verbouwing? Dan kun je de rente van een persoonlijke lening vrijwel altijd aftrekken van de belasting. De rente op een doorlopend krediet is nooit fiscaal aftrekbaar, ook niet als je het geld in het verbeteren van je woning steekt.

2. Houd je lening verantwoord: leen niet meer geld dan nodig

Leen nooit meer geld dan je nodig hebt voor de uitgave die je gaat doen. De bank of kredietverstrekker berekent altijd hoeveel geld lenen in jouw situatie verantwoord is. Hiervoor kijkt de kredietverstrekker naar je inkomen, je vaste lasten en de samenstelling van je gezin. Zo leen je verantwoord geld en kun je het bedrag ook daadwerkelijk terugbetalen.

Tip! Benieuwd hoeveel geld je in jouw situatie kunt lenen? Gebruik dan onze tool: Wat kan ik lenen?

3. Verantwoord lenen? Check of je de maandlasten van de lening kunt betalen

Ga je een lening aanvragen? Check van tevoren of je de maandlasten die bij de lening horen kunt betalen. Tijdens het leningen vergelijken op Geld.nl zie je direct wat de lening van jouw keuze per maand kost. Wees eerlijk tegen jezelf: kun je het bedrag ook betalen als het even tegenzit? Door de looptijd van je lening te verlengen, kun je eventueel de maandlasten verlagen. Let op: je betaalt dan wel langer rente over het geleende bedrag.

Voorbeeld: Esther en Lisa lenen 25.000 euro om hun huis te verduurzamen. Omdat Lisa als zzp’er een wisselend inkomen heeft, wil het stel zekerheid dat ze de maandlasten van de lening ook kunnen dragen als er eens wat minder inkomen binnenkomt. Daarom kiezen Esther en Lisa ervoor om het geleende bedrag terug te betalen in 120 maanden. Zo betalen ze 261 euro per maand terug aan de aflossing van de lening en de rente en weten ze zeker dat ze het bedrag kunnen terugbetalen.

4. Bestaande lening eerst aflossen of mee oversluiten?

Een lening afsluiten terwijl je nog lopende leningen hebt, is niet altijd even verantwoord. Je creëert dan alleen hogere maandlasten voor jezelf. Bovendien wordt je financiële administratie al snel onoverzichtelijk. Wil je verantwoord geld lenen, dan is het belangrijk dat je bestaande leningen eerst aflost. Kan dat niet? Dan is je oude lening oversluiten naar een nieuwe lening vaak ook een verantwoorde keuze.

Als je bestaande leningen oversluit naar een lening met een lagere rente, ga je over het volledige bedrag dus minder rente betalen. Zo leen je niet alleen verantwoord geld, maar houd je je lening ook voordelig.

5. Verantwoord geld lenen? Kies niet automatisch voor een grootbank

Het kan verantwoord lijken om een lening af te sluiten bij één van de grote banken. Maar dit is niet altijd het geval. Bij kleinere kredietverstrekkers betaal je soms minder rente en zijn de voorwaarden soms gunstiger in jouw situatie. Het is belangrijk om eerst leningen te vergelijken op Geld.nl. Op onze vergelijkingssite vergelijk je leningen van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Zo zie je direct welke lening in jouw situatie het goedkoopst én het meest verantwoord is.

Let op! Kies altijd voor een betrouwbare kredietverstrekker met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Alle aanbieders op Geld.nl hebben zo’n vergunning. Zo weet je zeker dan je verantwoord geld leent bij een betrouwbare partij.

Verantwoord en veilig geld lenen?Op Geld.nl vergelijk je de leningen van het meest complete aanbod betrouwbare kredietverstrekkers in Nederland. Zo weet je zeker dat je verantwoord geld leent. Vergelijk en vind direct de beste én de voordeligste lening voor jouw situatie.Leningen vergelijken