Geld lenen

Krediet verstrekken vergunning

Hoe zit het met krediet verstrekken en de vergunning? 

Niet iedereen in Nederland mag zomaar leningen verstrekken. Banken en kredietinstellingen moeten een vergunning van De Nederlandsche Bank hebben. Ben je geen bank of kredietinstelling, dan moet je een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te hebben. Over het algemeen kun je dus stellen dat het zonder vergunning verboden is om commercieel leningen en kredieten aan te bieden.

Onderhandse lening

Als privé persoon mag je wél een onderhandse lening verstrekken aan vrienden en/of familie. Een onderhandse lening werkt dan hetzelfde als een normale lening, alleen maak je geen gebruik van een bank. Wil je weten hoe een onderhandse lening precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je op die manier wilt geld lenen? Lees dan het artikel 'Onderhandse lening'.

AFM vergunning

Wil jij van een bepaalde partij geld lenen? Controleer dan vóór het tekenen van het leencontract dus altijd goed of de kredietverstrekker over een AFM vergunning beschikt. Vooral bij online geld lenen kom je nogal eens louche aanbieders tegen.

Lening verstrekker - Uitzondering vergunningplicht

In de wet staat één uitzondering op de regel beschreven. Kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden en waarbij heel weinig kosten in rekening worden gebracht, vallen buiten de vergunningplicht. Onder heel weinig kosten verstaat de wet ‘kosten die een zeer klein percentage van het krediet bedragen’. Als voorbeeld noemen zij 5 euro kosten bij een krediet van 2000 euro.

Vergunning aanvragen

Wil je zelf een vergunning voor kredietverstrekking aanvragen? Kijk dan op de site van de AFM.

Goedkoop geld lenen bij een betrouwbare partij?Online vind je het grootste aanbod kredietaanbieders geselecteerd op rente én voorwaarden. Vergelijken en besparen was nog nooit zo eenvoudig! Lening vergelijken