Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Verjaring schulden

Wat is de verjaringstermijn schulden?

Door geld lenen ontstaan schulden. In theorie kan het voorkomen dat deze schulden verjaren, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Schulden verjaren alleen als de kredietgever de schuld na een aantal jaar niet opeist. Het hangt ook nog van de schuld af na welke termijn de schuld verjaart. Dit is bij de ene schuld al na twee jaar, maar bij de andere schuld pas na twintig jaar.

Type schulden en de verjaringstermijn

Er zijn verschillende typen schulden, met allemaal een andere verjaringstermijn:

Soort schuldVerjaringstermijn
Algemene termijn schulden20 jaar
Belastingschuld3 tot 12 jaar
Consumentenkoop2 jaar
Leningen en krediet5 jaar
Onbetaalde periodieke betalingen5 jaar
Verkeerde betaling5 of 20 jaar
Schade of boete5 of 20 jaar


Tip!
 Heb jij zelf geld uitgeleend, bijvoorbeeld door een onderhandse lening aan iemand te verstrekken, dan gelden deze verjaringstermijnen dus ook. Wil jij dus dat de ander terugbetaalt, houd dan deze termijnen goed in de gaten.

Verjaring schuld - Stuiting

Een schuld kan dus verjaren na een bepaalde tijd. Als de schuldeiser contact met je opneemt, begint op dat moment het tellen van de termijn opnieuw. Met het versturen van een aanmaning kan de schuldeiser dus het verjaren tegengaan. Dit heet ‘stuiting’.

Het kan gebeuren dat de schuldeiser zegt contact met je gezocht te hebben, terwijl jij niets hebt gehoord. In dat geval moet de schuldeiser bewijzen wel contact met je gezocht te hebben. Dat kan hij bijvoorbeeld bewijzen als jij een reactie op papier hebt gegeven of als hij een aangetekende brief heeft verstuurd.

Let op: Een schuld kan dus niet verjaren door zelf niet te betalen. Niet reageren op een verzoek tot betaling of op een aanmaning, kan uiteindelijk extra kosten opleveren die je moet betalen. Krijg je dus toch een verzoek om betaling binnen de verjaringstermijn, hoe laat dit ook is, dan is het verstandig deze zo snel mogelijk te betalen.

Schuld verjaard toch betalen

Buiten de wettelijke verplichting om schulden af te betalen, bestaat er ook een morele verplichting. Dit betekent dat je toch je schuld afbetaalt, ook als de schuld wettelijk gezien niet meer opgeëist kan worden. Feit blijft namelijk dat je zelf de persoonlijke lening hebt aangevraagd en gebruik hebt gemaakt van een product of dienst. Wil je toch betalen, maar is de schuld al verjaard? Dan kun je de verjaring zelf ongedaan maken door toch te betalen.

Betaal niet onnodig te veel voor je lening!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar tot wel 700 euro op de kosten van je lening! Lening vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert