Contact

Verjaringstermijn schulden kwijtschelden

Wanneer verjaart een schuld?

Als je een schuld hebt en de schuldeiser neemt hierover geen contact meer met je op, dan verjaart je schuld na een aantal jaren. De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar. De exacte verjaringstermijn is afhankelijk van het soort schuld. In dit artikel legt de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl je uit wanneer je schuld verjaart.

Verjaringstermijnen verschillende schulden

De wettelijke algemene verjaringstermijn voor schulden is twintig jaar. Er zijn ook schulden die binnen vijf jaar verjaren, zoals contracten voor geld lenen via een kredietverstrekker Hieronder geven we je een overzicht met schulden die binnen een kortere termijn verjaren:

Soort schuldVerjaringstermijn schulden
Algemene termijn schulden20 jaar
Belastingschuld5 jaar (12 jaar over buitenlands inkomen of vermogen)
Consumentenkoop2 jaar
Leningen, krediet of hypotheek5 jaar
Onbetaalde periodieke betalingen*5 jaar
Verkeerde betaling5 of 20 jaar
Schade of boete5 of 20 jaar

*Denk hierbij aan je energierekening, huur, telefonie abonnement, de premie van je zorgverzekering of rekeningen van een deurwaarder.

Verjaring schuld bij familie

Leen je geld van een familielid of een vriend? Dan hangt de verjaring af van wat je hebt afgesproken. Normaal gesproken start de verjaringstermijn op de dag dat de betreffende betaling opeisbaar is. Heb je bijvoorbeeld afgesproken dat je elke maand een bedrag aflost en mis je een betaling? Dan begint de verjaringstermijn van 5 jaar te lopen op de datum dat je had moeten betalen. Sommige mensen spreken echter in hun leencontract met familie of vrienden af dat de schuld pas terugbetaald hoeft te worden zodra degene die leent dit kan. Gevolg hiervan is dat de schuld nooit verjaart, want het moment dat je toch kunt betalen, kan altijd nog komen.

Schulden verjaren bijna nooit

In de praktijk verjaart een schuld echter bijna nooit. De Belastingdienst, banken, verzekeraars en veel andere instellingen hebben namelijk automatische herinneringssystemen. Hierdoor ontvang je vrijwel altijd een betalingsherinnering of aanmaning. Elke keer dat de schuldeiser contact met je opneemt, start de teller voor de verjaringstermijn. Op die manier ‘stuit’ de schuldeiser steeds de verjaringstermijn.

Ook als je je mail of post niet opent, begint de verjaringstermijn gewoon opnieuw. Het maakt dus niet uit of je berichten leest en/of beantwoord. Zolang de schuldeiser kan aantonen dat hij heeft geprobeerd contact met je op te nemen, is dat voldoende.

Wat moet je doen bij verjaring schulden?

Als je een schuld hebt die verjaart, hoef je in principe niets te doen. Let echter wel goed op of de schuldeiser de verjaring ook doorgeeft bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Anders houd je daar een negatieve BKR-notering. Zodra de schuldeiser aan het BKR doorgeeft dat je schuld is verjaard, blijf de schuld nog vijf jaar zichtbaar in het BKR. Weigert de schuldeiser de verjaring door te geven aan het BKR? Lees dan hier welke stappen je kunt ondernemen: BKR-registratie ongedaan maken.

Geld lenen tegen de laagste rente?Vergelijk het meest complete aanbod leningen op Geld.nl! Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden en bespaar gemiddeld 783 euro op de rentekosten! Lening vergelijken
;