Geld lenen

Verjaring schulden

Wat is de verjaringstermijn voor schulden?

Door geld lenen ontstaan schulden. In theorie kan het voorkomen dat deze schulden verjaren, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Schulden verjaren alleen als de kredietgever de schuld na een aantal jaar niet opeist. Het hangt ook nog van de schuld af na welke termijn de schuld verjaart. Dit is bij de ene schuld al na twee jaar, maar bij de andere schuld pas na twintig jaar.

Type schulden en de verjaringstermijn

Er zijn verschillende typen schulden, met allemaal een andere verjaringstermijn:

Soort schuldVerjaringstermijn schulden
Algemene termijn schulden20 jaar
Belastingschuld3 tot 12 jaar
Consumentenkoop2 jaar
Leningen en krediet5 jaar
Onbetaalde periodieke betalingen5 jaar
Verkeerde betaling5 of 20 jaar
Schade of boete5 of 20 jaar


Tip!
 Heb jij zelf geld uitgeleend, dan geldt de bovenstaande verjaringstermijn schulden ook. Wil je dat de ander terugbetaalt, houd dan deze termijnen goed in de gaten.

Verjaring schulden - Stuiting

Een schuld kan dus verjaren na een bepaalde tijd. Als de schuldeiser contact met je opneemt, begint op dat moment het tellen van de termijn opnieuw. Met het versturen van een aanmaning kan de schuldeiser dus het verjaren tegengaan. Dit heet ‘stuiting’.

Soms zegt de schuldeiser dat hij contact met je heeft gezocht, terwijl jij niets hebt gehoord. In dat geval moet de schuldeiser zijn gelijk bewijzen. Dat kan hij bijvoorbeeld bewijzen als jij een reactie op papier hebt gegeven of als hij een aangetekende brief heeft verstuurd.

Let op: Een schuld verjaart niet door deze niet te betalen. Als je niet reageert op een verzoek tot betaling of op een aanmaning, levert dit je waarschijnlijk extra kosten op. Ontvang je een verzoek tot betaling? Dan is het dus slim om hier gewoon gehoor aan te geven.

Schuld verjaard toch betalen

Buiten de wettelijke verplichting om schulden af te betalen, heb je ook een morele verplichting. Dit betekent dat je toch je schuld afbetaalt, ook als de schuld wettelijk gezien niet meer opgeëist kan worden. Feit blijft namelijk dat je zelf de persoonlijke lening of het doorlopend krediet hebt aangevraagd.

Tip! Is je schuld verjaard, maar wil je toch betalen? Maak dan eenvoudig de verjaring ongedaan, door zelf geld over te maken.

Schulden kwijtschelden

Heb je financiële problemen en hoop je stiekem op verjaring schulden? Dan is dat waarschijnlijk ijdele hoop. Dat schulden werkelijk verjaren, komt haast nooit voor. Wat wel geregeld gebeurt, is schulden kwijtschelden. Dit kun je gewoon vragen aan je schuldeisers. Wel moet je natuurlijk een goed excuus hebben. De beslissing over kwijtschelding schulden altijd bij de schuldeiser. Zijn antwoord heb je te accepteren. 

Tip! Gaat de schuldeiser niet akkoord met je schuld kwijtschelden? Probeer dan een betalingsregeling te treffen. Het gaat de schuldeiser er namelijk meestal niet om wanneer, maar dát hij zijn geld terugkrijgt.

Schulden kwijtschelden en overlijdensrisicoverzekering

Bij veel persoonlijke leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Kom je tijdens de looptijd te overlijden, dan scheldt de ORV (een deel van) je schuld kwijt. Op die manier blijven je nabestaanden niet met je schuld zitten. Je betaalt hiervoor wel een hogere rente. Het is goedkoper om te kiezen voor een lening zonder overlijdensrisicoverzekering. Deze sluit je namelijk ook zelf apart af. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.  

Betaal niet onnodig te veel voor je lening!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro op de kosten van je lening! Lening vergelijken