Geld lenen

Verzendhuiskrediet

Wat is een verzendhuiskrediet?

Een verzendhuiskrediet of postorderkrediet is eigenlijk hetzelfde als kopen op afbetaling, wat je dus kunt zien als vorm van geld lenen. Je koopt iets bij een verzendhuis (postorderbedrijf) en betaalt dit later in termijnen terug. Zodra je het product ontvangt ben jij de eigenaar van dit product. Maar de betaling rond je pas een aantal maanden of zelfs jaren later af.

Verzendhuis vaak erg duur

Een verzendhuiskrediet is vooral handig als je iets nodig hebt, maar nog niet voldoende geld hebt om het product ineens te betalen. Betalen in termijnen kan dan een oplossing zijn. Maar omdat een verzendhuiskrediet een soort lening is, kost deze manier van betalen geld. Het bedrag dat je uiteindelijk betaalt aan rente kan flink oplopen.

Postorderkrediet

Hoe de lening er uit ziet, hangt af van het verzendhuis. De lening kan lijken op een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Als de lening lijkt op een persoonlijke lening, dan leen je alleen het bedrag dat nodig is voor de aankoop van het product. Elke maand los je daarna een vast bedrag af. Sommige verzendhuizen rekenen met een standaard minimumaflossing van bijvoorbeeld 7 euro per maand, andere verzendhuizen berekenen de minimale aflossing op basis van het geleende bedrag.

Een postorderkrediet dat lijkt op een doorlopend krediet houdt in dat je een rekening opent bij het verzendhuis waarmee je alle aankopen bij dit verzendhuis betaalt. Net als bij een regulier doorlopend krediet wordt er een kredietlimiet vastgesteld op basis van je financiële situatie. Binnen dit limiet mag je op elk moment aankopen doen en je moet elke maand een bepaald bedrag aflossen.

Let op: Omdat een verzendhuiskrediet een lening is, controleert het verzendhuis je financiële situatie. Ook controleert het verzendhuis of je een negatieve BKR-registratie hebt. Je financiële situatie bepaalt of je een postorderkrediet af mag sluiten en hoe hoog dit krediet maximaal mag zijn.

Verzendhuiskrediet afbetalen

De meeste verzendhuizen rekenen de maximale rente lening, namelijk 15 procent per jaar. In je maandelijkse aflossing betaal je dus een deel van de lening terug en je betaalt rente. Verzendhuizen stellen ook een minimum bedrag vast dat je maandelijks af moet lossen. Soms hangt dit bedrag af van de hoogte van de lening en soms geldt er een standaardbedrag van bijvoorbeeld 7 euro per maand.

Je mag niet minder afbetalen dan dit minimum, maar wel meer. Dat kan bij de meeste verzendhuizen kosteloos. Je lening vervroegd aflossen of extra aflossen kan je veel geld besparen. Hoe lager je openstaande lening namelijk is, hoe lager het bedrag is waar je rente over betaalt. Bovendien betaal je rente over een kortere periode rente.

Voorbeeld: Je koopt een koelkast van 1.000 euro. Elke maand moet je minimaal 7 euro aflossen en je betaalt 15 procent rente. Kies je voor een maandelijkse aflossing van de minimale 7 euro, dan betaal je uiteindelijk ruim 1.551 euro terug. Maar kies je voor een maandelijkse aflossing van 85 euro, dan ben je binnen een jaar klaar met aflossen en betaal je ongeveer 1.150 euro terug. Dit scheelt je ruim 400 euro.

Verzendhuiskrediet of toch lenen bij de bank?

Een verzendhuiskrediet hoeft geen slecht idee te zijn, als je maar binnen een korte periode de lening terug kunt betalen. Kopen op afbetaling maakt de drempel om geld te lenen lager, waardoor je soms eerder in de verleiding komt iets te kopen wat je niet echt nodig hebt. Probeer het gebruik van postorderkrediet dus te vermijden, bijvoorbeeld door vooraf te sparen voor onverwachte uitgaven.

Een verzendhuiskrediet is vaak erg duur!Een lening met lage rente en goede voorwaarden maakt dat je veel minder geld kwijt bent voor hetzelfde product. Vergelijk snel en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken