Contact

Waarvoor lenen mensen geld

Waarvoor lenen mensen geld?

Mensen lenen meestal geld omdat ze niet voldoende (spaar)geld hebben om hun leendoel te bekostigen. De meeste mensen in Nederland lenen geld voor de aanschaf van een auto. Andere populaire leendoelen zijn het verbouwen of verduurzamen van een woning en het oversluiten van een lening of creditcardschuld.

Waarom lenen mensen geld?

Stel je voor: je koelkast geeft er de brui aan of je auto laat je in de steek, maar je hebt niet genoeg geld op je spaarrekening om meteen een nieuwe te kopen. In zo'n situatie kan geld lenen een uitkomst zijn. Je leent dan een vooraf afgesproken bedrag bij een bank of kredietverstrekker. Dit bedrag betaal je met rente terug in maandelijkse termijnen.

Waarvoor lenen de meeste mensen geld?

In Nederland lenen mensen vaak voor drie belangrijke dingen: een auto, het verbouwen of verduurzamen van een woning of een bestaande lening oversluiten. Bijna 36% van de mensen die geld lenen, doet dat om een auto te financieren. Ruim 17% gebruikt de lening voor een verbouwing aan hun huis, terwijl ruim 9% ervoor kiest om bestaande leningen over te sluiten naar een nieuwe lening.

In onderstaand overzicht zie je de populairste leendoelen waarvoor mensen geld lenen in Nederland.

Gekozen leendoelPercentage mensen dat hiervoor leent
Auto35,68%
Verbouwen17,19%
Oversluiten9,45%
Restschuld hypotheek0,74%
Boot0,63%
Inboedel4,33%
Recreatiewoning1,44%
Camper / caravan1,43%
Motor1,12%
Anders28,00%

Een lening voor energiebesparende maatregelen is de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Dit komt vooral doordat de gasprijzen langere tijd bleven stijgen.

Meer over redenen waarom mensen geld lenen lees je in de Datamonitor lenen van Geld.nl.

Waarom en waarvoor geld lenen? Enkele tips

Overweeg je of een lening aanvragen de juiste keuze is in jouw situatie? We geven je graag enkele handige tips. Zo weet je precies waar je op moet letten als je geld wilt lenen.

  • Geld lenen of niet? Bepaal eerst of je voor jouw leendoel écht geld moet lenen, of dat je ook even kunt wachten met de aanschaf en tot die tijd kunt sparen. Geld lenen kost namelijk altijd geld, doordat je rente betaalt over het geleende bedrag. Niet lenen is dus altijd voordeliger.
  • Leen niet meer dan nodig: Is een lening afsluiten toch echt nodig voor jouw leendoel? Leen dan niet meer geld dan je nodig hebt, hoe verleidelijk dat ook is. Benieuwd of je wel genoeg geld kunt lenen voor jouw leendoel? Je kunt hier je maximale lening berekenen.
  • De juiste lening: Bepaal welke lening past bij jouw leendoel. Wil je eenmalig een grote uitgave doen, bijvoorbeeld een auto of een nieuwe wasmachine? Dan is een persoonlijke lening de beste keuze. Heb je voor langere tijd wat meer financiële ruimte nodig? Dan biedt een doorlopend krediet misschien uitkomst.
  • Vind de laagste rente: De leenrentes lopen flink uiteen per kredietverstrekker. Ga daarom altijd leningen vergelijken op Geld.nl. Zo vind je direct de laagste rente lening die helemaal aansluit op jouw leendoel.
Vind de goedkoopste lening voor jouw leendoel!

Op Geld.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Kies de beste én goedkoopste lening voor jouw leendoel en bespaar gemiddeld 783 euro aan rente!Leningen vergelijken

De goedkoopste lening voor jouw leendoel? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;