Geld lenen

Hoe werkt een creditcard?

Hoe werkt een creditcard en wat zijn de voordelen?

Een creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Het werkt ongeveer hetzelfde als een pinpas, alleen schiet de creditcardmaatschappij of de bank de rekening eerst voor. Dit bedrag betaal je dan aan het eind van de maand zonder rente terug.

Hoe werkt creditcard rente? 

Maar je hebt ook de mogelijkheid om de creditcard rekening gespreid terug te betalen. Op dat moment is een creditcard een manier van geld lenen en betaal je wél rente over het bedrag. Het nadeel van deze lening is echter dat de rentepercentages vaak erg hoog zijn. Kijk hier dus goed mee uit!

Kosten creditcard

Naast de eventuele hoge creditcard rente, is een creditcard zelden gratis. Over het algemeen wordt er een bijdrage gerekend. Deze wordt dan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks afgeschreven. Hoe hoger de bestedingsruimte van de kaart, hoe hoger de kosten zijn.

Voordelen creditcard

Eén van de voordelen van een creditcard is dat het een universeel betaalmiddel is. Bijna overal ter wereld kan er met een creditcard betaald worden. Vaak kan het ook als borg dienen. Er wordt dan geen betaling mee gedaan, maar de aanbieder heeft wel de zekerheid dat als er betaald moet worden het via de creditcard geïnd kan worden. Maar er zijn meer voordelen aan een creditcard: 

  • Universeel betaalmiddel, je kunt er over de hele wereld mee terecht
  • Ideaal voor online aankopen
  • Achteraf betalen als je nu even het geld niet beschikbaar hebt
  • Creditcard kan als borg dienen voor hotels etc.

Nadelen creditcard

Naast bovenstaande voordelen kent een creditcard ook enkele nadelen:

  • Zeer hoge leenrente over het uitstaande saldo
  • Fraudegevoelig
  • Contant geld opnemen kost geld

Hoe werkt een creditcard aanvragen?

Het hebben van een creditcard is niet voor iedereen weggelegd. Ook creditcardmaatschappijen hebben zekerheid nodig. In veel gevallen is de kaart gekoppeld aan het inkomen van de aanvrager via een tegenrekening. Zo weet de verstrekker van de creditcard dat het uitgegeven bedrag ook afgeschreven kan worden. Bij het bepalen van je kredietmaximum wordt er ook naar het inkomen gekeken en eventueel naar bestaande leningen.

Een creditcard aanvragen?De kosten per creditcard verschillen enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod online. Zo betaal je nooit onnodig te veel! Creditcard vergelijken