Geld lenen

Doorlopend krediet betekenis

Wat is een doorlopend krediet?

Heb je tijdelijk wat extra geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing, maar weet je niet exact hoeveel de verbouwing gaat kosten? Dan kan een doorlopend krediet een passende leenvorm zijn. Een doorlopend krediet is namelijk een flexibele vorm van geld lenen. Het afgeloste bedrag kan namelijk opnieuw geleend worden tot aan de vooraf afgesproken kredietlimiet.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Wanneer je een doorlopend krediet afsluit, krijg je te maken met een kredietlimiet. Dit is de maximale lening die je kunt krijgen bij de kredietverstrekker. Je hoeft het bedrag niet in één keer op te nemen, maar dat mag wel.

Het grote voordeel (en het gevaar) van een doorlopend krediet zit hem juist in de flexibiliteit. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken leenbedrag. Heb je een gedeelte afgelost, en heb je toch weer wat extra geld nodig? Dan mag je weer geld opnemen tot aan het afgesproken bedrag.

Tip! Weten hoeveel krediet je kunt krijgen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in makkelijk het maximaal verantwoorde leenbedrag dat past bij je persoonlijke situatie.

Doorlopend krediet uitleg kosten

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Meestal is de aflossing ongeveer 2 procent van de afgesproken kredietlimiet of het uitstaande saldo. Het rentepercentage en de looptijd is variabel. Tijdens de looptijd kan de rente hier dus stijgen en los je minder af. Meestal geldt: hoe hoger de kredietlimiet, hoe lager het rentepercentage. Zodra de lening is afgelost en je geen extra geld meer nodig hebt, zet je de lening stop.

Doorlopend krediet betekenis - Voordelen en nadelen

Elke kredietvorm is geschikt voor één of meerdere specifieke doeleinden. Zo ook het doorlopend krediet. Omdat deze kredietvorm speciaal bedoeld is om extra financiële ruimte te bieden voor een langere periode is deze dus niet voor iedereen geschikt.

Voordelen doorlopend krediet

Enkele voordelen van een doorlopend krediet zijn:

  • Het is flexibel, je mag opnemen en aflossen wanneer je maar wilt
  • Bij extra aflossen doorlopend krediet betaal je geen boete
  • Alleen over het uitstaande bedrag betaal je rente


Nadelen doorlopend krediet

Maar een doorlopend krediet heeft natuurlijk ook een paar nadelen:

  • Het rentepercentage staat niet vast en kan dus tijdens de looptijd stijgen
  • Je geeft eenvoudig geld uit dat niet van jou is

Tip! Geld lenen voor een grote aankoop en weet je precies hoeveel je nodig hebt? Dan past een persoonlijke lening beter dan een doorlopend krediet. Ook kom je daarmee niet in de verleiding om meer te lenen dan je nodig hebt.

Geld opnemen en aflossen wanneer je maar wilt?Een doorlopend krediet is de meest flexibele vorm van geld lenen. Interesse? Vergelijk snel het grootste aanbod leenaanbieders. Sluit online af en bespaar direct. Doorlopend krediet vergelijken