Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Doorlopend krediet betekenis

Wat is een doorlopend krediet en wat zijn de voordelen?

Heb je tijdelijk wat extra geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing, maar weet je niet exact hoeveel de verbouwing gaat kosten? Dan kan een doorlopend krediet een passende leenvorm zijn. Een doorlopend krediet is namelijk een flexibele vorm van geld lenen. Het afgeloste bedrag kan namelijk opnieuw geleend worden tot aan de vooraf afgesproken kredietlimiet. Daarnaast zijn de looptijd en rente van een doorlopend krediet variabel.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Wanneer je een doorlopend krediet afsluit, krijg je te maken met een kredietlimiet. Dit is de maximale lening die je kunt krijgen bij de kredietverstrekker. Je hoeft het bedrag niet in één keer op te nemen, maar dat mag wel.

Het grote voordeel (en het gevaar) van een doorlopend krediet zit hem juist in de flexibiliteit. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken leenbedrag. Heb je een gedeelte afgelost, en heb je toch weer wat extra geld nodig? Dan mag je weer geld opnemen tot aan het afgesproken bedrag.

Tip! Wil je weten hoeveel krediet je maximaal kunt krijgen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in enkele stappen het maximaal verantwoorde leenbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Doorlopend krediet uitleg kosten

Bij een doorlopend krediet betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. In de regel is de aflossing ongeveer 2 procent van de afgesproken kredietlimiet of het uitstaande saldo. Het rentepercentage is variabel. Tijdens de lening kan het percentage dus zowel stijgen als dalen. Wanneer de leenrente stijgt, los je minder af. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kredietlimiet, hoe lager het rentepercentage. Tot slot is de looptijd van een doorlopend krediet variabel. Zodra je de lening hebt afgelost en geen extra geld meer nodig denkt te hebben, kun je de lening stopzetten.

Geld lenen vergelijken

Wat is doorlopend krediet? - Voordelen en nadelen

Elke kredietvorm is geschikt voor één of meerdere specifieke doeleinden. Zo ook het doorlopend krediet. Omdat deze kredietvorm speciaal bedoeld is om extra financiële ruimte te bieden voor een langere periode is deze dus niet voor iedereen geschikt. Hieronder een opsomming van voor- en nadelen van het doorlopend krediet. 

Voordelen doorlopend krediet

Enkele voordelen van een doorlopend krediet zijn:

  • Een doorlopend krediet is flexibel, je mag geld opnemen en aflossen wanneer je maar wilt
  • Bij extra aflossen doorlopend krediet wordt er geen boete in rekening gebracht
  • Alleen over het uitstaande bedrag betaal je rente
  • Over het algemeen blijft het bedrag, de maandelijkse kosten doorlopend krediet, hetzelfde

Nadelen doorlopend krediet

Maar een doorlopend krediet heeft natuurlijk ook een paar nadelen:

  • Het rentepercentage doorlopend krediet staat niet vast en kan dus tjidens de looptijd stijgen of dalen
  • Je geeft eenvoudig geld uit dat niet van jou is

Tip! Wil je geld lenen voor een grote aankoop en weet je al precies hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Dan is een persoonlijke lening een beter passende leenvorm dan een doorlopend krediet. Bovendien kom je daarmee ook niet in de verleiding om meer te lenen dan je nodig hebt.

Geld opnemen en aflossen wanneer je maar wilt?Een doorlopend krediet is de meest flexibele vorm van geld lenen. Interesse? Vergelijk snel het grootste aanbod leenaanbieders. Sluit online af en bespaar direct. Doorlopend krediet vergelijken