Contact

Financiering

Wat is een financiering?

Met een financiering betaal je spullen of diensten waarvoor je op dit moment niet genoeg spaargeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor een nieuwe keuken, een leasecontract voor een auto, of rood staan bij de bank om een nieuwe wasmachine te kunnen kopen. Overweeg je een financiering aan te vragen? In dit artikel geven we je enkele handige tips. Zo vind je zeker een voordelige en betrouwbare financiering!

1. Kies de juiste financiering

Een financiering waarmee je spullen of diensten betaalt, noemen we ook wel een consumptief krediet. Er zijn verschillende kredietvormen waar je uit kunt kiezen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Een persoonlijke lening
  • Een doorlopend krediet
  • Een leasecontract, bijvoorbeeld voor een auto of meubels
  • Een creditcard met kredietlimiet
  • Rood staan bij de bank
  • Iets kopen op afbetaling

Het is belangrijk dat je een financiering kiest die goed past bij je persoonlijke situatie. Ook wil je natuurlijk niet te veel betalen voor je financiering.

Wil je eenmalig een grote aankoop doen, bijvoorbeeld een auto financieren met een lening? Dan is een persoonlijke lening de voordeligste keuze. Een persoonlijke lening is flink goedkoper dan bijvoorbeeld rood staan bij de bank, een creditcardlening of een leasecontract. Bij het leasen van meubels of een auto is het grootste nadeel dat je het abonnement niet tussentijds kunt beëindigen.

Kies je voor een persoonlijke lening? Dan spreek je met de kredietverstrekker af hoelang je erover doet om de lening terug te betalen en hoeveel rente je precies betaalt. Ook staat de rente van een persoonlijke lening vast. Zo weet je van tevoren hoeveel geld je maandelijks afbetaalt aan de financiering en hoe lang het afbetalen duurt.

Ook een doorlopend krediet is een voordelige keuze. Heb je gedurende een langere periode wat extra financiële ruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet een goede keuze. Je spreekt met de kredietverstrekker de hoogte van je kredietlimiet af. Bedragen die je op de financiering aflost, kun je de eerste twee jaar opnieuw opnemen tot aan het kredietlimiet.

2. Financiering met lage rente

Een financiering kost altijd geld. Je betaalt namelijk rente over het geleende bedrag. Door te kiezen voor de laagste rente lening, houd je de financiering betaalbaar. De voorwaarden voor financieringen zijn bij kredietverstrekkers vrijwel gelijk. De renteverschillen zijn echter groot. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste financiering is soms wel vijf procent. Door de financiering met de laagste rente te kiezen, bespaar je dus flink op je lening.

Bonustip! Vandaag nog een voordelige financiering vinden? Ga direct leningen vergelijken en vind de goedkoopste lening. Zo bespaar je tot wel 783 euro aan rentekosten.

3. Bij welke bank financiering regelen?

Je kunt natuurlijk een lening aanvragen bij de bank, maar er zijn ook kleine, online aanbieders waar je een financiering kunt aanvragen. Hier betaal je meestal een lagere rente dan bij de grootbanken. Vaak is zo’n kleine kredietmaatschappij een dochteronderneming van één van de grote banken. Bij dit soort kleinere kredietverstrekkers kun je dus prima veilig en vertrouwd geld lenen, maar profiteer je wel van een lage rente!

Let op! Ga je online op zoek naar een financiering? Dan kom je vaak aanbieders van zogeheten flitskredieten tegen. Dit soort kredietverstrekkers zijn vrijwel nooit betrouwbaar. Ook betaal je een torenhoge rente over een flitslening. Kies hier dus niet voor!

4. Let op maandlasten voor goedkope financiering

Behalve door een lage rente, zijn er meer mogelijkheden om de lasten van je financiering zo laag mogelijk te houden. We zetten voor je op een rij waar je op let:

  1. Looptijd financiering: Als je geld leent bij een kredietverstrekker, spreek je van tevoren af hoelang je erover doet om de financiering terug te betalen. Dit doe je in maandelijkse termijnen. Kies de looptijd van je lening zorgvuldig. Hoe lager het bedrag dat je elke maand aflost, hoe langer je aflost en dus rente betaalt. Een financiering met kortere looptijd is stukken voordeliger. Let wel op, dat je elke maand voldoende geld overhoudt om je vaste lasten van te betalen.
  2. Extra aflossen op financiering: Heb je een keer wat geld over? Los dan tijdens de looptijd extra geld af op je financiering. Zo betaal je minder rente, waardoor je de lening voordelig houdt. Tussentijds geld aflossen is meestal gratis. Check je kredietovereenkomst goed, om zeker te weten dat je voordelig extra geld kunt aflossen.
  3. Check de rente op je financiering: Houd ook tijdens de looptijd van je financiering de rente goed in de gaten. Worden de leenrentes voor nieuwe financieringen lager dan jij betaalt? Je lening oversluiten loont dan vaak.

5. Financiering aanvragen

Heb je de financiering van je keuze gevonden? Dan kun je deze eenvoudig online aanvragen op onze onafhankelijke vergelijkingssite. Zodra je de aanvraag hebt afgerond beoordeelt de bank of kredietverstrekker deze. Dit proces gaat vrij snel. Al binnen een paar uur krijg je een offerte of een afwijzing binnen.

Controleer de offerte goed. Ga je akkoord met de voorwaarden? Stuur de offerte dan ondertekend terug naar de kredietverstrekker. Vaak vraagt de kredietmaatschappij ook om enkele aanvullende gegevens, zoals loonstrookjes, kopieën van je bankafschriften en een kopie van je legitimatiebewijs. De kredietverstrekker controleert de papieren vervolgens. Is alles in orde? Gefeliciteerd, dan is je financiering rond! Het geld staat dan vaak binnen enkele uren op je rekening.

6. Hulp bij financiering nodig?

Op Geld.nl vind je snel en eenvoudig de financiering die het beste bij jouw situatie past. Je vult enkele gegevens over jezelf in en ziet direct alle beschikbare leningen voor jouw situatie. Kom je er niet uit? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze financiële experts. Zij helpen je graag om de financiering te vinden die het beste bij je past.

Alles over je financiering op een rijtje

We zetten alle informatie over financieringen voor je op een rij:

  • Met een financiering betaal je spullen of diensten waar je op het moment niet voldoende spaargeld voor hebt.
  • Een persoonlijke lening en een doorlopend krediet zijn bekende vormen van een financiering. Maar ook een leasecontract voor een auto, een smartphone met abonnement of aankopen op afbetaling zijn voorbeelden van een financiering.
  • Geld lenen kost altijd geld. Wil je een goedkope financiering? Kies dan altijd voor de lening met de laagste rente.
  • Kies een financiering bij een kleine, online kredietverstrekker in plaats van bij een grote bank. Je betaalt meestal een lagere rente bij een kleinere kredietmaatschappij.
  • Let op de looptijd van je financiering. Hoe lager het bedrag dat je maandelijks aflost, hoe langer je rente betaalt over je financiering. Het is voordeliger om een kortere looptijd te kiezen, zodat je minder rente over het leenbedrag betaalt.
  • Heb je een keer een financiële meevaller? Kijk dan of je tussentijds extra geld kunt aflossen op je financiering. Hoe sneller je de lening afbetaalt, hoe minder rente je betaalt!
  • Een financiering moet veilig en betrouwbaar zijn. Kies niet voor een flitskrediet of een minilening. Ga altijd voor een financiering van een kredietmaatschappij die een vergunning van de AFM heeft. Alle banken en kleine, online kredietverstrekkers die je op Geld.nl vergelijkt, hebben zo’n vergunning!
  • Vergelijk financieringen op Geld.nl. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste financiering vindt die bij jouw persoonlijke situatie past.
Direct een financiering aanvragen?Wij helpen je graag! Op Geld.nl vergelijk je financieringen van het meest complete aanbod grote banken én kleine kredietverstrekkers van Nederland. Zo vind je vandaag nog de financiering met de laagste rente en bespaar je gemiddeld 783 euro op je totale lening! Lening vergelijken
;