Geld lenen

Leasen betekenis

Wat is leasen?

Meestal denk je bij leasen direct aan auto’s. Iedereen kent wel iemand die een auto van de zaak heeft. Dit is dan meestal een leaseauto. Maar leasen is meer dan alleen maar auto leasen. Zo worden bijvoorbeeld ook trucks, kopieerapparaten, telefooncentrales en metaalbewerkingsmachine geleaset.

Hoe werkt leasen?

Leasen is niet te vergelijken met geld lenen, zoals bijvoorbeeld een autolening. Leasen werkt namelijk veel meer op huren. In het geval van auto leasen, betaal je elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor mag jij een bepaalde tijd in een auto rijden.

Hetzelfde geldt voor bovenstaande producten. Voor veel bedrijven vormen deze producten een flink deel van de begroting. Ook kleven er vaak grote onzekerheden aan, zoals de restwaarde en onderhoud. Om deze onzekerheid weg te nemen kiezen veel bedrijven ervoor om deze producten te leasen, in plaats van zelf te kopen.

Wat is operational lease?

Lease je een auto, dan spreken we meestal van operational lease. De leasemaatschappij investeert en jij leaset een of meerdere auto's. Je betaalt tijdens de looptijd elke maand een vast bedrag, maar de lease maatschappij blijft altijd eigenaar van de auto. Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto weer in. Een uitgebreidere variant van operational lease is full operational lease. Bij deze leasevorm worden ook alle kosten rond het gebruik opgenomen. Bij autolease zijn dat bijvoorbeeld kosten rond reparaties, de verzekering, belasting en soms zelfs de benzine.

Wat is financial lease?

Financial lease is een variant op het ‘gewone’ leasen. Het is eigenlijk een vorm van huurkoop. Bij financial lease koop je als klant een bedrijfsmiddel en zorgt de leasemaatschappij voor de financiering. Tijdens de leaseperiode betaal je het geleasede middel in termijnen af. De leasemaatschappij is officieel de eigenaar van het product. Maar jij als klant bent bij financial lease de economische eigenaar. Pas aan het einde van de looptijd, als alle termijnen zijn voldaan, ben je volledig eigenaar van het geleasede goed.

Risico financial lease

Het risico van waardevermindering van het product, ligt bij financial lease bij de klant. Dit betekent dat als het geleasede goed tijdens de leaseperiode minder waard wordt, jij voor deze waardevermindering opdraait. Bij het ‘gewone’ leasen komen de kosten voor rekening van de leasemaatschappij.

Leasen of lenen?

Leasen heeft natuurlijk een aantal voordelen. Het is makkelijk, overzichtelijk en leasen is vaak goedkoper dan lenen. Het nadeel van leasen is dat het product niet altijd van jou is. Lease je bijvoorbeeld een auto, dan moet je deze aan het eind van de leaseperiode weer inleveren. Ook is het meestal niet mogelijk om bijvoorbeeld een goedkopere, tweedehands auto te leasen en tussentijds het contract opzeggen is vaak erg duur. Lees hier meer over in het artikel: Leasen of lenen.

Tip! Een lening afsluiten om een auto te kopen is waarschijnlijk per maand iets duurder. Toch heeft het een groot aantal voordelen ten opzichte van leasen. Zo mag je een lening wél tussentijds gratis aflossen, is de auto aan het eind van de looptijd helemaal van jou en je bepaalt zelf welke auto je kiest. Liever de kosten laag houden en een tweedehands auto kopen? Dat is met een lening natuurlijk geen enkel probleem!

Goedkoop alternatief voor leasen?Sluit dan een lening af bij de bank. De leenrentes zijn op dit moment historisch laag! Door online het grootste aanbod leningen te vergelijken weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Start daarom nu met vergelijken. Lening vergelijken