Contact

Welke lening past bij mij?

Welke lening past bij mij?

Ga je als consument geld lenen in Nederland, dan heb je de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke van deze leningen hebt beste bij je past, hangt vooral af van je leendoel. Met dit stappenplan helpen we je in 5 stappen een goede keuze te maken.

Stap 1 -Welke leningen zijn er?

Zoals gezegd, heb je de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Om te bepalen welke het beste bij je past, leggen we je eerst uit wat deze leenvormen inhouden en zetten we de belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

Past een persoonlijke lening bij mij?

Met een persoonlijke lening ontvang je in één keer het hele leenbedrag op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Dit bedrag verandert niet gedurende de looptijd van de lening. De aflossing en rente staan vast. Zo weet je precies wat je maandelijks betaalt. Ook weet je exact wat de lening kost. Daarnaast bepaal je vooraf de looptijd (aflosperiode) van je lening. Zo weet je precies wanneer je klaar bent met aflossen. 

Een persoonlijke lening geeft dus rust en zekerheid. Deze lening is vooral geschikt voor grote aankopen. Wil je bijvoorbeeld een auto financieren met een lening of een nieuwe keuken, dan is de persoonlijke lening de beste keuze. Ook voor verbouwing aan je woning is een persoonlijke lening de beste keuze, omdat je de rente dan mag aftrekken van de belasting.

Daarnaast zijn de rentes voor persoonlijke leningen lager dan bij doorlopende kredieten. Een persoonlijke lening is dus niet alleen een verstandige, maar ook een voordelige keuze.

Past een doorlopend krediet bij mij?

Bij een doorlopend krediet sluit je een kredietlimiet af. Tot dit bedrag bepaal je de eerste twee jaar zelf hoeveel en wanneer je geld opneemt. Als je geld opneemt, betaal je elke maand een vast bedrag terug. Dit is een percentage van de kredietlimiet. Welke percentage je maandelijks terugbetaalt bepaal je zelf bij het afsluiten van het krediet. Je hebt de keuze uit 1,5 of 2 procent. Bij een kredietlimiet van 10.000 euro en een aflospercentage van 2 procent betaal je dus elke maand 200 euro terug, totdat je opgenomen bedragen helemaal hebt terugbetaald. Afgelost bedragen mag je de eerste twee jaar ook weer opnieuw opnemen.

Een doorlopend krediet geeft dus veel flexibiliteit. Deze lening is geschikt als je voor een langere tijd extra financiële ruimte nodig hebt. Je betaalt hiervoor wel een hogere rente dan bij een persoonlijke lening. Doordat je afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen, bestaat het risico dat je langer en meer leent dan nodig.

Welke lening kiezen?

In deze tabel zetten we de belangrijkste informatie over beide leenvormen nog even voor je op een rij.

KenmerkPersoonlijke leningDoorlopend krediet
Voor wie?Voor mensen die lenen voor een eenmalige aankoop of een verbouwing.Voor mensen die een langere periode extra financiële ruimte nodig hebben en de discipline hebben om de lening uiteindelijk helemaal terug te betalen.
Voor welke leeftijden mogelijk?Van 18 tot 75 jaarVan 18 tot 69 jaar
RentepercentageRente is meestal lager dan bij een doorlopend kredietRente is meestal hoger dan bij een persoonlijke lening
Vast of variabelJe betaalt een vaste, lage rente. Deze blijft gelijk tijdens de looptijd.De rente is variabel en kan wijzigen tijdens de looptijd. Bij de doorlopend kredieten die je op dit moment nog kunt afsluiten via Geld.nl staat de rente vast tijdens de looptijd.
Geld opnemenJe ontvangt in één keer het hele bedrag op je rekening. Later opnieuw opnemen kan niet.Je bepaalt de eerste twee jaar zelf wanneer en hoe vaak je geld opneemt (tot maximaal de kredietlimiet)
Looptijd (aflosperiode)De looptijd kies je vooraf zelf en staat daarna vastDe looptijd hangt af van wanneer en hoe vaak je geld opneemt. Afgeloste bedragen opnieuw opnemen, maakt de looptijd langer
MaandbedragJe betaalt elke maand een vast bedrag terug.Als je geld opneemt, betaal je elke maand een vast bedrag terug. Dit is een percentage van de kredietlimiet (1,5 of 2 procent). Dit percentage kun je zelf bepalen.
Extra aflossenBij de meeste kredietverstrekkers gratisAltijd gratis

Stap 2 – Welke looptijd of aflospercentage bij mijn lening?

Nadat je hebt gekozen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, moet je nog een keuze maken. Deze bepaalt hoeveel je per maand gaat betalen. Bij een persoonlijke lening kies je een looptijd. Dat is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Hoe langer de looptijd, over hoe meer maanden het terug te betalen wordt gespreid. Hierdoor worden je maandlasten dus lager. Maar pas op! Bij een lange looptijd betaal je ook langer rente. Hierdoor is je lening duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Let op! Bij een seniorenlening, een lening voor mensen op leeftijd, is de looptijd vaak beperkt. In onze vergelijking zie je direct welke looptijden er bij jouw leeftijd mogelijk zijn.

Bij een doorlopend krediet kies je een aflospercentage. Als je geld opneemt, betaal je elke maand dit percentage van de kredietlimiet terug. Je hebt de keuze uit 1,5 of 2 procent. Met dit bedrag betaal je zowel de rente als de aflossing. Een laag aflospercentage betekent dat je elke maand een laag bedrag terugbetaalt. Maar je doet ook langer over het terugbetalen en betaalt dus langer rente. Kies bij je doorlopend krediet dus een zo hoog mogelijk aflospercentage, met maandlasten die je kunt dragen.

Stap 3 – Welke lening kiezen? – Let vooral op de rente!

Nadat je de leenvorm en maandlasten heb gekozen, heb je nog steeds de keuze uit leningen van veel verschillende kredietverstrekkers. Welke moet je nu kiezen? Dat is heel simpel! De lening met de laagste rente is eigenlijk altijd de beste keuze. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Goed om te weten! De lening met de laagste rente zie je op Geld.nl altijd direct bovenaan. Zo weet je meteen welke lening voor jou de beste deal is. Ook hebben alle kredietverstrekkers die we vergelijken op Geld.nl een AFM-verguning. Je maakt dus altijd een goede en veilige keuze!

Wil je meer weten over waarom een bepaalde lening op Geld.nl bovenaan in je vergelijking staat? In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en lenen expert Michiel Brekveld het uit.

Stap 4 – Check nog even of je boetevrij extra kunt aflossen

Heb je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller? Dan wil je misschien extra aflossen. Dat is altijd een goed idee! Je bent dan sneller klaar met aflossen en betaalt dus minder rentekosten voor je lening. Op een doorlopend krediet mag je altijd zoveel aflossen als je wilt. Bij persoonlijke leningen meestal ook. Een enkele kredietverstrekker rekent echter kosten voor extra aflossen op een persoonlijke lening. Let hier dus toch even goed op!

Stap 5- De best passende lening gevonden? Sluit deze dan direct af!

Als je met dit stappenplan de lening hebt gevonden die het beste bij je past, kun je deze op Geld.nl meestal direct online afsluiten. Een lening aanvragen is altijd gratis en vrijblijvend. 

Tip! Een lening afsluiten kun je het beste via Geld.nl doen. Wil je weten waarom? Dat leggen budgetcoach Eef van Opdorp en lenen expert Paul Huibers je uit in deze video.

Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordelen wij eerst je gegevens. Als alles correct is ingevuld leggen wij de aanvraag voor aan de door jou geselecteerde kredietverstrekker. De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je vaak nog dezelfde dag een voorstel (de offerte).

Controleer de offerte goed. Ben je hiermee akkoord? Stuur de ondertekende offerte terug, samen met de benodigde documenten zoals je legitimatiebewijs, salarisstrook en bankafschriften waarop het inkomen en vaste lasten staan.

Zodra alles compleet en goedgekeurd is door de lening verstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

De beste lening tegen de laagste rente?Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen van Nederland. Kies de lening met de laagste rente en bespaar gemiddeld 783 euro aan rentekosten! Lening vergelijken
;