"Geld lenen? Vergelijk en betaal tot € 500 minder rente per jaar."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Geld lenen

Vergelijk & vind de beste deal! vergelijk & vind de beste deal!
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Vind direct de scherpste rente

Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2021

Geld.nl is voor de 5de keer
genomineerd voor de beste website

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

De meest volledige lening vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete lening vergelijking van Nederland met 14 kredietverstrekkers. Vind de beste lening met de laagste rente en betaal tot 500 euro per jaar minder rente!

Dit vinden klanten van ons
10   "Heel eenvoudig een offerte aanvragen" Janet Peters 03 december 2021
10   "Positief over het snelle handelen" Marko Petrusic 30 november 2021
8   "Alles wordt keurig volgens de regels verwerkt" Marcel Honing 26 november 2021
Kredietexperts Geld.nl
Kredietspecialisten

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van geld lenen. De informatie is gereviewed door Eef van Opdorp, budgetcoach en bekend van RTL4 en SBS6. De informatie is voor het laatst geüpdatet op zaterdag 15 januari 2022.

Kredietadviseurs

Onze gecertificeerde kredietadviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste lening. Heb je vragen? Neem contact op via 040 – 751 39 68 of stuur een mail naar kredieten@geld.nl.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Welke kredietverstrekkers vergelijk je op Geld.nl?

Op Geld.nl vergelijk je de rente en voorwaarden van 14 kredietverstrekkers. Daarmee zijn we de meest complete lening vergelijkingssite van Nederland. Het komt soms voor dat je minder dan 14 kredietverstrekkers in je vergelijking ziet. Dat komt dan doordat de ontbrekende aanbieders geen lening bieden voor jouw situatie en wensen. Dit geven we altijd aan in je vergelijking, zodat je weet welke aanbieders we voor jou vergelijken.

Hoe komt de lening vergelijking op Geld.nl tot stand?

Voordat je leningen kunt vergelijken op Geld.nl, vragen we je eerst enkele gegevens over jezelf en je wensen voor je lening in te vullen. Op basis van deze gegevens en wensen tonen we je de leningen die voor jou beschikbaar zijn. De lening met de laagste rente staat daarbij altijd bovenaan, ook als wij geen samenwerking met deze kredietverstrekker hebben. Daarnaast vergelijk je de leningen met elkaar op prijs/kwaliteit. Dit is een cijfer waarin we naast de rente ook de voorwaarden van de lening meewegen. We kijken naar de volgende kenmerken:

 • Boetevrij eerder aflossen mogelijk?
 • Kwijtschelding bij overlijden
 • Aflosvrije periode mogelijk?

Deze voorwaarden zijn echter bij vrijwel alle kredietverstrekkers hetzelfde. We raden je dus aan vooral op de rente te letten.

Waarom leningen vergelijken op Geld.nl?

Geld.nl is dé lening vergelijkingssite van Nederland. Je vergelijkt op Geld.nl het meest complete aanbod leningen. Je ziet dus ook kredietverstrekkers die bij andere vergelijkingssites niet getoond worden. Zo weet je zeker dat de beste én goedkoopste lening voor jouw persoonlijke situatie er tussen staat. Je vindt op Geld.nl dus altijd de beste deal voor je lening!

Daarnaast is Geld.nl een 100% onafhankelijke vergelijkingssite. Dat betekent dat we geen onderdeel van een kredietverstrekker of andere (financiële) partij zijn. Geen enkele partij beïnvloedt dus onze vergelijkingen. Zo garanderen wij jou een 100% onafhankelijke lening vergelijking.

Daarnaast waarderen klanten onze lening vergelijking met een dikke negen en zijn wij in 2021 voor het vijfde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing.

Hoe bepaalt de kredietverstrekker de rente voor mijn lening?

Om de rente van je lening te bepalen, kijkt de kredietverstrekker naar de volgende factoren:

 • Leenbedrag
 • Looptijd
 • Risicoprofiel
 • Woonsituatie

Zoals je ziet, is de rente voor iedere situatie anders. Wij bieden je dan ook een vergelijking op maat. Voer je persoonlijke gegevens en wensen in de lening vergelijking op Geld.nl in en je krijgt een persoonlijk overzicht met de rentes voor jouw situatie. Je ziet dus direct welke kredietverstrekker voor jou de goedkoopste lening heeft.

Hoe snel heb ik het geld op mijn rekening?

Als je via Geld.nl een offerte voor een lening aanvraagt, heb je meestal binnen twee werkdagen het geld op je betaalrekening. Je ontvangt eerst een offerte. Als je daarmee akkoord gaat, onderteken je de offerte en upload je de hierbij gevraagde documenten, zoals een kopie van je paspoort en salarisstrook. Als de kredietverstrekker je documenten heeft goedgekeurd, krijg je dezelfde dag het geld op je rekening. Lees hier meer over hoe een lening aanvragen werkt.

Hoe verdient Geld.nl aan de lening vergelijking?

Wij bieden je onze lening vergelijking geheel gratis aan. Met bijna alle kredietverstrekkers hebben wij afspraken gemaakt. Hierdoor kun je de lening van je keuze vrijwel altijd direct via Geld.nl aanvragen. Wij sturen je aanvraag vervolgens door naar de kredietverstrekker. Als deze je aanvraag accepteert en je het geld op je rekening krijgt, ontvangen wij een (doorlopende) vergoeding. De hoogte van deze vergoeding varieert en hangt af van het leenbedrag, de looptijd en kredietverstrekker.

Met slechts een paar kredietverstrekkers werken wij niet samen. Dit beïnvloedt de resultaten van de lening vergelijking echter niet. Heeft een kredietverstrekker waar we niet mee samenwerken de goedkoopste lening voor jou? Dan tonen we deze gewoon bovenaan in de vergelijking.

Video met tips en uitleg voor de beste lening

In onderstaande video’s geeft budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het RTL4 en SBS6, je handige tips.

Leasen of lenen? | Tips auto leasen of geld lenen voor auto Eef van Opdorp - 14 oktober 2021
Besparen op lening | Tips besparen op bestaande lening Eef van Opdorp - 13 september 2021
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
 • Geld lenen
 • Onderzoeken Geld.nl
 • Klantenservice
Geld lenen

Geld lenen in Nederland

Geld lenen is een prima oplossing als je bijvoorbeeld een grote aankoop wilt doen, maar je onvoldoende spaargeld achter de hand hebt. Je kunt deze grote aankoop, zoals een auto of een verbouwing van je huis, dan (deels) financieren met een lening. Je bent ook zeker niet de enige in Nederland die geld leent. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Eind 2020 meer dan 8,8 miljoen Nederlanders één of meer lopende kredieten hadden. (bron: BKR)
 • Nederlanders in totaal ongeveer 12 miljard euro hebben geleend. (bron: DNB)

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je een goede, veilige en verantwoorde keuze maakt. Zo voorkom je dat je onnodig te veel betaalt voor je lening en dat je door de lening in de financiële problemen komt. Geld.nl helpt je daarbij door leningen in Nederland te vergelijken.

Waarom leningen vergelijken?

Door leningen te vergelijken vóórdat je een keuze maakt, bespaar je op een eenvoudige manier een hoop geld. Je besparing kan oplopen tot gemiddeld 500 euro per jaar.

Het verschil tussen de laagste en hoogste rente voor een lening is namelijk al snel 4 procent. Het loont dus om verschillende leningen te vergelijken. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bespaar je zo al snel honderden euro's per jaar.

Geld.nl helpt je bij je vergelijking en het maken van een goede keuze. Wij geven je inzicht in de leningen die voor jou beschikbaar zijn en waar je op moet letten.

Top 10 goedkoopste leningen

We geven je hier een beeld van hoe goedkoop geld lenen op dit moment is. Je ziet de 10 laagste rentes voor een lening van 55.000 euro.

Top 10 goedkoopste leningen
Aanbieder Leenvorm Rente
BNP Paribas Persoonlijke lening 3,30%
DEFAM Premium Persoonlijke lening 3,30%
Freo Persoonlijke lening 3,40%
ABN AMRO Persoonlijke lening 3,50%
Interbank Persoonlijke lening 3,50%
Nationale Nederlanden Persoonlijke lening 3,50%
DEFAM Huiseigenaar Persoonlijke lening 3,60%
Findio Persoonlijke lening 3,60%
ING Persoonlijke lening 4,00%
BNP Paribas Persoonlijke lening 4,70%

Deze top 10 is gebaseerd op een lening van €55.000 met een looptijd van 60 maanden (bij PL) of 1,5% maandelijkse aflossing (bij DK)

Start vergelijken ➔

Leningen vergelijken op Geld.nl

Door je lening te vergelijken op vergelijkingssite Geld.nl vind je in vijf stappen die goedkope lening die het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen.

 1. Vul enkele gegevens in over jezelf en je leenwensen
 2. Geef je gezins- en inkomenssituatie aan
 3. Kies je leenvorm en looptijd
 4. Vergelijk alle leningen die passen bij jouw situatie en wensen
 5. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan
Geld lenen vergelijken

Tijdens deze stappen helpen we je steeds door alle benodigde vragen te stellen en je adviezen te geven over waar je op moet letten.

Beste én goedkoopste lening

Naast een lage rente wil je uiteraard ook de lening met de beste voorwaarden. Wil je weten waar je op moet letten bij je keuze voor een goede en voordelige lening? Lees hier dé 5 tips over geld lenen.

1. Hoeveel geld lenen?

De eerste keuze die je moet maken, is hoeveel geld je wilt lenen. Bij geld lenen voor een auto, een boot of het oversluiten van leningen weet je vaak wel hoeveel geld je nodig hebt. Bij een verbouwing financieren is dit lastiger te bepalen. De kosten voor een verbouwing pakken vaak hoger uit dan verwacht. Door in zo’n geval 5 procent meer te lenen dan de verwachte kosten voor je verbouwing, heb je wat speling (bron: NIBUD).

Daarnaast moet het bedrag dat je leent passen bij je financiële situatie. Dat wil zeggen dat je de maandelijkse lasten van de lening makkelijk kunt betalen en elke maand genoeg geld over hebt voor je vaste lasten en boodschappen. Om te zorgen dat je niet meer leent dan verantwoord voor jouw inkomen en vaste lasten, berekenen kredietverstrekkers je maximaal leenbedrag. Hiervoor gebruiken ze leennormen die de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft opgesteld. Hier vind je deze actuele leennormen en hoe je daarmee je maximale leenbedrag berekent: Leennorm.

Tip! Direct weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Op basis van de leennormen van de VFN heeft Geld.nl deze handige calculator gemaakt. Hiermee kun je direct je maximale lening berekenen.

2. Type lening kiezen

We vragen je tijdens je lening vergelijking te kiezen wat voor een lening je wilt. Je hebt hierbij de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

De persoonlijke lening is de meeste gekozen leenvorm. Meer dan 90 procent van de mensen die een lening afsluit via Geld.nl kiest voor een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening heeft een lagere rente dan een doorlopend krediet. Daarnaast leen je met deze leenvorm in één keer het leenbedrag. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing terug. Je kiest van tevoren hoelang je wilt doen over het aflossen van de lening. Omdat de looptijd en het rentepercentage vast staan, weet je vooraf precies hoeveel de lening kost en wanneer je klaar bent met terugbetalen. Dat geeft rust en zekerheid.

Een persoonlijke lening is handig bij een grote aankoop, zoals een auto of nieuwe keuken. Bovendien is de rente van je persoonlijke lening aftrekbaar als je het geld gebruikt om je woning te verbeteren.

Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dat bedrag bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dat doet. Als je geld opneemt, betaal je elke maand een percentage van de kredietlimiet terug. Dit is meestal 1, 1,5 of 2 procent. Bij een doorlopend krediet met een limiet van 10.000 euro en een aflospercentage van 2 procent, betaal je dus elke maand 200 euro als je geld opneemt. Met dit bedrag betaal je aflossing en rente. Omdat de rente bij een doorlopend krediet variabel is, kan de kredietverstrekker die tussentijds aanpassen. Je weet daardoor vooraf niet zeker wat de lening je kost.

Daarnaast mag je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hierdoor loop je het risico dat je langer of meer leent dan nodig. Kies daarom alleen voor deze leenvorm als je de discipline hebt om het krediet uiteindelijk helemaal af te lossen, zonder nieuwe opnames.

3. Goedkoop geld lenen door korte looptijd

Afhankelijk van welk type lening je kiest, bepaal je vervolgens de looptijd of het aflospercentage. Die keuze bepaalt voor een groot deel hoeveel je elke maand betaalt voor je lening.

Bij een persoonlijke lening kies je de looptijd. Dat is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten zijn. Het bedrag dat je moet terugbetalen wordt namelijk gespreid over meer maanden. Maar let op! Je betaalt ook langer rente. Hierdoor is je persoonlijke lening bij een langere looptijd uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd met een maandlast die je gemakkelijk kunt betalen.

Wist je dat? Een kortere looptijd de kans verkleint dat je spijt krijgt van de lening? De aanschaf zit dan nog vers in je geheugen, waardoor het terugbetalen minder als een last voelt. (bron: NIBUD (PDF))

Bij een doorlopend krediet kies je een aflospercentage van 1, 1,5 of 2 procent. Als je geld opneemt uit het krediet, los je elke maand dit percentage van het kredietlimiet af. Ook hier geldt: hoe hoger het bedrag dat je per maand betaalt, hoe sneller je klaar bent met aflossen. Je betaalt bij een hoger aflospercentage dus minder lang rente, waardoor de lening goedkoper is. Kies daarom een zo hoog mogelijk aflospercentage met maandlasten die je gemakkelijk kunt dragen.

Houd daarnaast rekening met de verwachte levensduur van je leendoel, raadt het platform Wijzer in Geldzaken aan.

4. Kies de voordeligste lening

Naast de looptijd of het aflospercentage beïnvloedt de rente je maandlasten. Hoe lager de rente voor je lening, hoe lager je maandlasten. In het overzicht met leningen die passen bij jouw situatie en wensen op Geld.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Je ziet ook meteen de maandlasten van elke lening.

De lening met de laagste rente is bijna altijd de beste deal. De voorwaarden van leningen verschillen namelijk nauwelijks per aanbieder. Check wél altijd even of je boetevrij extra mag aflossen. Dit is handig als je een financiële meevaller hebt. Bij vrijwel elke lening is meer aflossen dan je maandbedrag gratis, maar bij sommige persoonlijke leningen betaal je een boete. Let hier even goed op.

5. Veilig geld lenen

Voor je een lening afsluit, wil je zeker weten dat je met een betrouwbare kredietverstrekker te maken hebt. Controleer daarom altijd of de kredietverstrekker van je keuze een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.

Op de website van de AFM lees je waar je naast deze vergunning nog meer op moet letten om een betrouwbare kredietverstrekker te vinden.

Goed om te weten! Alle kredietverstrekkers die je op Geld.nl vergelijkt, hebben deze vergunningen. Zo weet je dus zeker dat je zowel veilig als goedkoop geld leent.

Goedkoopste lening gevonden, hoe nu verder?

Heb je de lening van je keuze gevonden in onze vergelijking? Dan kun je gratis en vrijblijvend een offerte voor je lening aanvragen.

Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordelen wij eerst je gegevens. Als alles correct is ingevuld, leggen wij de aanvraag voor aan de door jou geselecteerde kredietverstrekker. De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je vaak nog dezelfde dag een definitief voorstel (de offerte).

Controleer de offerte goed. Ben je hiermee akkoord? Stuur de ondertekende offerte terug, samen met de benodigde documenten zoals je legitimatiebewijs, salarisstrook en bankafschriften waarop het inkomen en vaste lasten staan.

Zodra alles compleet en goedgekeurd is door de kredietverstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Besparen op huidige lening

De leenrentes zijn de afgelopen jaren flink aan het dalen.

Als je al een lening hebt, is de kans groot dat een andere kredietverstrekker nu een veel lagere rente biedt voor exact dezelfde lening. Je lening oversluiten naar die andere kredietverstrekker levert je dan een flinke besparing op. Als je de nieuwe lening aanvraagt, lost de kredietverstrekker je huidige lening(en) af. Je betaalt voortaan rente en aflossing aan de nieuwe, goedkopere kredietverstrekker. Een kleine moeite voor jou, een groot verschil voor je portemonnee.

Veilig, gratis en eenvoudig

Onze lenen vergelijking is gratis en eenvoudig te gebruiken. Onze website is beveiligd door VeriSign, conform de nieuwste Internet Beveiliging Standaarden, om ervoor te zorgen dat alle data die je invult veilig is.

AFM, Kifid en de KvK

Geld.nl heeft een AFM vergunning inzake de Wet Financieel Toezicht (WFT) onder nummer: 12039914. Geld.nl is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Brabant) onder nummer 52062910.

Heb je een klacht over de inhoud van de productovereenkomst? Dan dien je die in bij de betreffende aanbieder. Als je klacht door de aanbieder niet naar tevredenheid wordt opgelost, stuur je de klacht naar het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Als je een klacht hebt over de dienstverlening van Geld.nl, neem je contact op met ons. We behandelen elke klacht volgens onze klachtenprocedure. Geld.nl is ook aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële dienstverlening (Kifid) onder nummer: 300.014480.

Wij waarborgen je privacy. Meer informatie vind je in ons privacyreglement.

Tarieven geld lenen in beeld

Geld lenen doe je niet zomaar. Je gaat een verplichting aan met een bank. Dat kan best ingewikkeld zijn. Daarom tonen we je hier de exacte looptijden en tarieven van geld lenen. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Je ziet van beide leenvormen de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen. De minimale looptijd is dus twaalf maanden en de maximale looptijd is 180 maanden.

Het rentepercentage voor een persoonlijk lening bedraagt minimaal 3,30 procent en maximaal 9,15 procent.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 8,90% 3,30% 3,30%
Maximale rente 9,15% 7,40% 5,90%
Minimale looptijd (maanden) 6 1 1
Maximale looptijd (maanden) 120 144 144
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €50.000
Minimale rente 8,90% 3,30% 3,30%
Looptijd (maanden) 60 60 60
Totaal krediet €3.082 €27.121 €54.241

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag €5.000 €25.000 €50.000
Minimale rente 6,7% 4,5% 4,5%
Maximale rente 7,8% 4,9% 4,9%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 1
Maximale looptijd (maanden) 240 240 240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
Kredietbedrag €5.000 €25.000 €50.000
Minimale rente 6,7% 4,5% 4,5%
Looptijd (maanden) 59 56 56
Totaal krediet €5.847 €27.674 €55.349

De rente op een doorlopend krediet bedraagt minimaal 4,50 procent en maximaal 7,80 procent.De rente is variabel.Deze kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd.In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. Bovendien gaan we ervan uit dat je elke maand 2 procent van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Altijd de beste deal voor je lening
 • Lening berekenen Hoeveel mag je maximaal lenen? Bereken direct zelf eenvoudig online hoeveel jij maximaal verantwoord kunt lenen.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je geld opneemt. Je leest er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Persoonlijke lening Een persoonlijke lening geeft rust en zekerheid. Het leenbedrag, de looptijd en rente staan vooraf vast. Lees er hier meer over.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en wensen.
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc