Contact

Ruim 1 op de 5 automobilisten te duur verzekerd

Ruim 22 procent van de mensen die een autoverzekering afsluiten, kiest een te uitgebreide dekking voor de auto. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Deze mensen kiezen een dekking die te uitgebreid is voor wat hun auto nog waard is en betalen dus onnodig veel premie”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Te uitgebreide dekking kost je onnodig geld

Geld .nl nam een steekproef van ruim 2.000 automobilisten die tussen januari en mei 2022 via de site een autoverzekering afsloten. Hierbij keek de vergelijker welke dekking de automobilisten kozen en of die past bij de waarde en de leeftijd van de auto. Vooral mensen die eigenlijk voldoende hebben aan enkel de verplichte WA autoverzekering, kiezen toch nog regelmatig een hogere dekking. 17,6 procent van hen kiest zelfs voor de meest uitgebreide all risk autoverzekering. “Dat is zonde, want een all risk verzekering kost je honderden euro’s per jaar, terwijl je er vaak weinig aan hebt”, zegt Bulthuis. “Veel mensen verzekeren hun auto met een all risk dekking puur omdat ze bang zijn dat ze anders de schade niet kunnen betalen. Dit terwijl je bij een schade in verhouding nog maar weinig terugkrijgt bij een oudere auto die al flink in waarde is gedaald.”

Tip! Check of jij niet te uitgebreid verzekerd bent! Maak een autoverzekering vergelijking en zie direct welke dekking het past bij jouw auto en waar je die het goedkoopst afsluit. 

Ook te laag verzekeren is een risico

Aan de andere kant ziet Geld.nl ook dat consumenten soms voor een te lage dekking kiezen. Consumenten die een vrij nieuwe auto hebben of een auto die nog veel waard is, kunnen het beste voor de uitgebreidste all risk autoverzekering kiezen. Toch kiest 12,7 procent van de mensen die deze dekking geadviseerd krijgen voor een lagere dekking. Dat is volgens Bulthuis echt een onverstandige keuze. “Misschien schrikken mensen van de hogere premie, maar als je een te lage dekking voor je auto kiest, moet je bij een grote schade aan je eigen auto een flink bedrag zelf betalen. Dat moet je dan wel kunnen betalen”, voegt Bulthuis toe.

Kies bewust!

Zowel een te hoge als een te lage dekking kiezen voor je autoverzekering is dus een risico. “Daarom adviseren we de consument tijdens de vergelijking altijd over welke dekking het best past bij de auto. Zo ben je goed verzekerd en betaal je niet onnodig te veel”, zegt Bulthuis. “En gelukkig kiezen de meeste mensen ook voor de geadviseerde dekking. Wil je toch een andere dekking kiezen? Kijk dan in elk geval goed welke zaken je wel en niet vergoed krijgt en of je niet-verzekerde schades zelf kunt betalen als dat nodig is. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.”

;