Contact

150 euro meer kwijt aan zorgverzekering in 2013

De consument is naar verwachting ruim 150 euro meer kwijt aan de zorgverzekering in 2013, blijkt uit gegevens van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Niet alleen stijgt het eigen risico met 130 euro naar 350 euro, ook de premie zal voor de meeste verzekerden stijgen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt van een stijging van 20 euro. Diverse ingewijden gaan echter uit van een stijging van meer dan 100 euro bleek deze week in diverse media. “Als consument kun je dus rekening houden met een stijging van de zorgkosten met minimaal 150 euro”, stelt Paul Huibers van Geld.nl.

Premie DSW

DSW maakt vandaag traditioneel als eerste verzekeraar haar premie bekend. De verzekeraar heeft besloten de premie voor de basisverzekering niet te verhogen. Dit kan de verzekeraar naar eigen zeggen doen, door een scherper inkoopbeleid op medicijnen te voeren. De premie van DSW blijft 102,50 euro per maand. “Hieruit kan echter niet geconcludeerd worden dat de zorgpremie bij andere verzekeraars ook niet gaat stijgen”, stelt Huibers. “Traditioneel stijgt de premie van DSW altijd minder hard dan gemiddeld. Dus we kunnen er vanuit gaan dat een groot deel van de verzekeraars hun premies wel wat zal verhogen.”

Een andere verklaring voor de relatief lage premie van DSW is, volgens Huibers, de kostenstructuur van de verzekeraar. “Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat DSW al jarenlang naar verhouding lagere bedrijfskosten heeft dan de meeste zorgverzekeraars. Daarnaast biedt DSW geen collectieve verzekeringen aan. Verzekeraars die dit wel doen, moeten de korting die zij hiervoor hanteren doorberekenen in de basispremie. Dat is voor DSW dus niet nodig, waardoor zij lager kunnen gaan zitten dan veel concurrenten.”

;